Prins Henrik

Enige eksperter om meddelelse fra kongehuset: - Det er alvorligt, når de gør sådan

Prins Henriks sygdomstilstand er forværret, efter at han har været indlagt på Rigshospitalet siden den 28. januar.

Flere eksperter med kendskab til det danske kongehus kalder situationen omkring prins Henriks helbred for meget alvorlig.

Det gør de, fordi kongehuset vælger at informere pressen via en pressemeddelelse:

- Normalt sender kongehuset ikke meddelelser ud, hvis ikke det er seriøst, siger historiker Lars Hovbakke, der har mange års kendskab til kongehuset.

Han bakkes op af forhenværende hofreporter på TV 2 Lally Hoffmann.

- Jeg læser udmeldingen som værende meget alvorlig, for ellers går kongehuset ikke ud med den slags information, siger Lally Hoffmann.

I en pressemeddelelse udsendt fredag morgen og underskrevet af kommunikationschef Lene Balleby lyder det:

- H. K. H. Prins Henriks tilstand er desværre alvorligt forværret.

- H. K. H. Kronprinsen har på denne baggrund afbrudt sit ophold i Sydkorea, hvor han var i forbindelse med de vinterolympiske lege. Kronprinsen er nu på vej til Danmark.

Vil imødegå spekulationer

Især informationen om, at kronprins Frederik har valgt at afbryde sin tur til vinter-OL i sydkoreanske Pyeongchang, forstærker situationens alvor.

- Det er en stor beslutning for Kronprinsen at tage hjem, eftersom han er så meget involveret i OL med sit medlemskab af Den Internationale Olympiske Komité, siger Lally Hoffmann.

Ifølge Trine Larsen, der er hofreporter på Billed-Bladet, er det naturligt, at kongehuset vælger at sende en pressemeddelelse ud.

- Det er for at imødegå spekulationer. Der er mange mennesker i Sydkorea, som ved, at Kronprinsen er taget hjem. Derfor har man vurderet, at det har været nødvendigt at melde ud, hvorfor Kronprinsen skynder sig hjem, siger Trine Larsen.

Indlagt efter rejse i Egypten

Prins Henrik blev indlagt på Rigshospitalet den 28. januar efter en længere rejse til Egypten. Her viste det sig, at Prinsen havde en godartet tumor i venstre lunge. 

Prinsen blev senere overflyttet til Infektionsmedicinsk Klinik, hvor han skulle behandles for en lungeinfektion.

Familien besøgte Prinsen på hospitalet, og her lød det i sidste uge fra Kronprinsen, at det gik fremad med farens helbred.

- Han er i gode hænder. Nu venter vi bare stille og roligt på, at han bliver bedre, sagde kronprins Frederik til TV 2.

Prins Henriks sygdomsforløb

 1. 2018

  1. Sov stille ind

   Omgivet af Dronningen og deres to sønner, kronprins Frederik og prins Joachim, sov prins Henrik stille ind på Fredensborg Slot. Han blev 83 år. 

  2. Flyttet til Fredensborg Slot

   I en pressemeddelelse oplyser Kongehuset, at prins Henrik er flyttet fra Rigshospitalet til Fredensborg Slot.

   Her ønsker han at tilbringe sin sidste tid, fortælles det.

   Prinsens tilstand er fortsat alvorlig.

  3. Tilstand alvorligt forværret

   I en pressemeddelelse oplyser kongehuset, at prins Henriks tilstand desværre er "alvorligt forværret."

   Kronprins Frederik har afbrudt sit ophold i Sydkorea, hvor han var i forbindelse med vinter-OL, og er på vej til Danmark.

  4. Tumor i venstre lunge

   Kongehuset oplyser, at prins Henrik er indlagt på Rigshospitalets lungekirurgiske afdeling til undersøgelse for en tumor i venstre lunge. "Tumoren har heldigvis vist sig at være godartet," skriver Kongehuset.

   Kongehuset oplyser videre, at prins Henrik "i dag vil blive overflyttet til infektionsmedicinsk afdeling til behandling for lungeinfektion."

   Ifølge kongehuset skulle prins Henrik tage ophold på Fredensborg Slot efter udskrivelsen fra Rigshospitalet på en ikke nærmere angivet dato.

  5. Indlagt efter rejse til Egypten

   Kongehuset oplyser i en pressemeddelelse, at prins Henrik er blevet indlagt på Rigshospitalet i forlængelse af sygdom opstået på en rejse i Egypten.

   Prinsen blev ifølge kongehuset "nogle dage før" indlagt på et hospital i Egypten og er "kommet hjem for at gennemgå yderligere undersøgelser på Rigshospitalet." 

 2. 2017

  1. Prins Henrik lider af demens

   I en pressemeddelelse oplyser kongehuset, at prins Henrik har fået konstateret demens: 

   "Diagnosen indebærer en svækkelse af Prinsens kognitive funktionsniveau. Omfanget af de kognitive svigt er ifølge Rigshospitalet større end forventeligt for Prinsens alder og kan ledsages af forandringer i væremåde, reaktionsmønstre, dømmekraft og følelsesliv og dermed også påvirke samspillet med omverdenen."

  2. Tiltagende smerter i højre ben

   Prins Henrik bliver indlagt på Rigshospitalet efter tiltagende smerter i højre ben efter den operation, som prins Henrik fik foretaget i midten af juli, oplyser kongehuset i en pressemeddelelse.

   Prinsen bliver behandlet medicinsk og "der forventes ikke yderligere kirurgiske indgreb på nuværende tidspunkt," lyder det.

   Prins Henrik blev udskrevet fra Rigshospitalet den 22. august.

  3. Operation i lysken

   Kongehuset oplyser, at prins Henrik har fået foretaget en operation i højre lyske og en ballonudvidelse i højre bækkenkar på grund af forsnævringer på pulsårerne.

  4. Overført til Skejby Sygehus

   Kongehuset oplyser, at prins Henrik er blevet overført til Skejby Sygehus i forbindelse med behandlingen af en infektion i benet.

  5. Infektion i benet

   Kongehuset oplyser, at prins Henrik er blevet indlagt på Universitetshospitalet i Aarhus til behandling for en infektion i benet.

 3. 2013

  1. Opereret for kuskefingre

   Prins Henrik er flere gange blevet opereret for kuskefingre.

 4. 2008

  1. Problemer med den ene skulder

   Prins Henrik bliver i juli opereret for problemer i den ene skulder.

 5. 2007

  1. Bronkitis

   Under et besøg i Sydkorea får prins Henrik bronkitis, og han bliver indlagt på et militærhospital i Seoul.

 6. 2006

  1. Fald på Malta

   Under et besøg på Malta falder prins Henrik og kommer galt af sted med det ene ben. Det efterlod et sår på skinnebenet, som ikke ville hele.

 7. 1997

  1. Frygt for lungekræft

   Prins Henrik bliver i sommeren 1997 undersøgt for lungekræft. Det blev senere udelukket, men problemerne med lungerne fik efterfølgende prins Henrik til at stoppe med at ryge.

 8. 1995

  1. Prins Henrik bliver opereret for en diskusprolaps efter mange år med dårlig ryg.