Nyheder

Facebook afslørede stor dansk sag - sådan gjorde de

Teknologien bag afsløringerne bliver brugt på alle billeder, der bliver lagt på for eksempel Facebook.

Tirsdag faldt der dom i den fjerde sag i det store sagskompleks om en video med seksuelt indhold, hvor to 15-årige medvirker, som blev delt i stor stil i årene 2015 til 2017. I alt 1004 unge er tiltalt i sagen.

I retten kom det tirsdag frem, at beviserne i sagen kommer fra USA, hvor de sociale medier bruger særlige værktøjer, der registrerer, hvem der deler forbudt materiale.

Fælles for de fire første domme er, at de afgørende beviser ligger i teknologien.

Teknologi bruges på alle billeder

En af de vigtige teknologier bag beviserne er et værktøj, der hedder PHOTO-dna.

Programmet, som er udviklet af Microsoft, tager en slags fingeraftryk af, hvad et foto eller en video indeholder. Fingeraftrykket kan så tjekkes med databaser med billeder af for eksempel kendt børneporno.

Teknologien bruges på alle billeder, også dine feriebilleder og videoen fra farmor Olgas 90-års fødselsdag, som lægges på for eksempel Facebook.

Facebook afslørede dansk sag

Facebook bekræfter, at de bruger Microsofts PHOTO-dna til at opsnappe ulovligt billedmateriale. For eksempel sexvideoen i den danske sag, der fra 2015-2017 blev delt og nåede ud til næsten 5000 mennesker på Facebook Messenger.

Facebook opdagede delingerne i løbet af 2017. Herefter anmeldte de det til de amerikanske myndigheder, som så kontaktede Europol - EU's politienhed. De gik derefter videre til dansk politis enhed for cyberkriminalitet.

Stor betydning for dømte

Nu venter omkring 1000 retssager, som er spredt ud over hele landet. 

Hovedparten af dem, der er blevet sigtet og tiltalt, har delt videoen et par gange, men der er også enkelte, som har delt den flere hundrede gange.

Med en dom vil de unge mennesker ikke kun få en plet på deres straffeattest. I mindst 10 år vil en dømt ikke kunne få udstedt en børneattest. Det sidste betyder, at de ikke kan arbejde i en lang række stillinger fra pædagog og skolelærer til politibetjent - ligesom de heller ikke kan blive for eksempel spejderleder eller fodboldtræner.

De to 15-årige, der optræder i videoen, har ved hver prøvesag krævet en erstatning på 175.000 kroner for delingerne. Dog har retten afvist at tage stilling til spørgsmålet, netop fordi der er tale om prøvesager.