Nyheder

Trump kritiserer britisk sundhedsvæsen, og minister går til modangreb

Donald Trump har i et tweet nedgjort det offentlige britiske sundhedssystem. USA-ekspert siger, Trump igen tweeter noget, han ikke forstår følgerne af

Den amerikanske præsident, Donald Trump, har flere gange sat det nære forhold, USA har med Storbritannien, på prøve, og mandag tog det en ny uheldig drejning.

Det skete, da Trump i et tweet angreb det offentlige britiske sundhedssystem, som, han hævder, er ”gået konkurs og ikke virker”.

Trump tweetede, få minutter efter at Fox News havde sendt et indslag om, at vintervejret satte det britiske sundhedssystem under pres. Trump beskyldte i samme åndedræt Demokraterne for at ville presse på for at indføre et lignende sundhedssystem i USA.

I sit tweet skriver han:

- Demokraterne presser på for at få et sundhedssystem for alle, men tusinder i Storbritannien går i protestmarch, fordi deres system er gået konkurs og ikke virker. Demokraterne vil hæve skatterne vildt meget for at indføre et virkelig dårligt og upersonligt sundhedssystem. Ellers tak.

- Vores system er for alle uanset bankkonto

Trumps udfald blev hurtigt mødt med fordømmelse af den britiske sundhedsminister, Jeremy Hunt, der var mål for protester over sundhedssystemet i London i weekenden.

Han skriver på Twitter, at han er stolt af det britiske system, der i tilfælde af sygdom dækker alle, og som giver alle patienter gratis lægehjælp på de respektive klinikker og hospitaler.

- Jeg må afvise de påstande, der er kommet om protestmarchen, men ingen af dem (deltagerne) vil leve i et land, hvor 28 millioner mennesker ikke har nogen sygesikring, skriver sundhedsminister Jeremy Hunt og henviser til de mange amerikanere, der ikke har en sygeforsikring.

- Vores nationale sundhedssystem har helt sikkert sine udfordringer, men jeg er stolt af at komme fra det land, der opfandt gratis sygesikring for alle – og hvor alle får behandling, uanset hvor stor deres bankkonto er.

Trump retweetede racistiske videoer

Det er ikke første gang, Trumps udgydelser på Twitter vækker vrede i Storbritannien.

I januar sagde Trump, at han ville komme med en undskylding for en række retweets af en britisk ekstremt højreorienteret gruppes videoer. Præsidenten sagde bagefter, at han ikke vidste, hvem afsenderen var, da han sendte det ud.

Det skabte skandale og en uhørt skarp kritik fra den britiske regering, hvor premierminister Theresa Mays talsmand sagde, at Trump begik en fejl ved at dele videoerne.

Analytiker: Dumt og bizart af Trump

TV 2s USA-analytiker Mirco Reimer-Elster mener, at Trumps udfald er bizart og dumt, især fordi Theresa May var den første, der besøgte Trump som præsident, og hun har været meget loyal over for ham.

- Det er problematisk, og det viser, at Trump igen tweeter noget, hvor han ikke forstår sammenhængen eller følgerne af det, han offentliggør. Og han har før gjort May pikeret ved at blande sig i indre britiske anliggender, siger Mirco Reimer-Elster.

- Det er dumt, fordi han forsøger at køre amerikansk indenrigspolitik på noget, der foregår i London. Briterne gik jo på gaden, fordi de er sure over, at sundhedssystemet er blevet beskåret og udsultet så meget, at det ikke fungerer. Det forstår Trump via Fox News, som om det offentlige britiske sundhedssystem er kollapset. Det er et problem.