Nyheder

Lejepriserne i storbyerne fortsætter stigning

Der bliver udlejet cirka 555.000 boliger privat i Danmark. Ud af dem anslår LLO, at de fleste udlejes til overpris. GITTE SOFIE HANSEN / Scanpix Danmark

Er du villig til at betale 11.000 kroner om måneden for en toværelseslejlighed i København?

Leder du efter en lejlighed i en af Danmarks største byer, skal du til at grave dybere og dybere i lommerne. Et-, to- og treværelseslejligheder i København er i gennemsnit steget med 42 procent over de seneste fem år.

Det viser nye tal fra Boligportal.

Skulle man i 2017 leje en toværelseslejlighed var udbudsprisen i gennemsnit 11.030 kroner om måneden i København, og kunne du klare dig med en etværelseslejlighed, skulle du betale 7131 kroner.

- Jeg er meget bekymret, for problemet er, at dem med lavere indkomst og singler ikke kan finde en bolig i de større byer, siger Jesper Larsen, der er cheføkonom i Lejernes Landsorganisation (LLO), til TV 2.

Ulovligt højre priser

Udlejes en bolig til mere end den pris, som Huslejenævnet - ud fra mange forskellige parametre - fastsætter, så er det ulovligt.

Jeg kan dårligt erindre, at have set en lejekontrakt for en udlejet ejer- eller andelslejlighed, hvor lejen ikke var for høj

Jesper Larsen, cheføkonom hos LLO

Der bliver udlejet cirka 555.000 boliger privat i Danmark. Ud af dem anslår LLO, at de fleste udlejes til overpris.

Især de priser, som man ser i hovedstaden, er for høje.

- Jeg kan dårligt erindre at have set en lejekontrakt for en udlejet ejer- eller andelslejlighed, hvor lejen ikke var for høj, siger Jesper Larsen.

Vil ikke stoppe med at stige

Spørger man Boligportals direktør og lejeboligekspert Anders Hyldborg, tror han ikke, at vi vil se opbremsninger i de voldsomme stigningerne.

- Huslejepriserne på lejeboliger i de store byer er steget gennem de sidste seks år. Det vil de sikkert blive ved med et godt stykke tid ud i fremtiden, da efterspørgslen generelt også er stigende og har været stigende de sidste mange år, forklarer han til TV 2.

Han mener, at prisstigningerne har noget med de mange nybyggede lejligheder at gøre.

- Et enormt antal nybyggede lejeboliger driver disse prisstigninger fremad som et brusende damplokomotiv, og det vil blive ved med at køre stærkt så længe efterspørgselen er, som den er, siger han.

LLO byder dog ind med en anden forklaring på prisstigningerne.

De mener ikke, at de kun 60.000 lejligheder med fri prisfastsættelse kan få markedet til at stige så voldsomt, som man ser. For der findes nemlig cirka 490.000 private lejeboliger, hvor priserne er reguleret af huslejenævnet.

Og hvis de priser stiger mere end en lille smule hvert år - så er det ulovligt.

Ulovlig pris? Du kan bruge følgende tommelfingerregel:

  • Hvis du bor til leje i en bolig, der er opført inden 1992, så skal priserne følge huslejenævnets regler - her må den øgede efterspørgsel ikke lovligt trække priserne opad.
  • Bor du i en bolig opført efter 1991, så må udlejer i store træk fastsætte pris, som de vil. Og derfor kan de priser lovligt stige i takt med efterspørgslen.

Nedenfor kan du se prisudviklingen i Aarhus.

For høj stigning

Hos Ejendomsforeningen Danmark mener de, at Boligportals tal ikke beskriver hele den private boligudlejning.

De mener, at de lejligheder, der bliver udbudt på Boligportal, primært er de nyere boliger, hvor priserne frit må stige. Selv har de tal fra deres medlemmer, der viser en gennemsnitlig stigning over det seneste fem år på 12 procent.

Boligportals tal for alle lejligheder viser en stigning på 35 procent.

- De boliger, som kommer på Boligportal, er nok dem, der er lidt sværere at leje ud og altså ikke de helt billige lejeboliger, siger Jannick Nytoft, der er administrerende direktør i Ejendomsforeningen Danmark, til TV 2.

De lægger dog også vægt på, at mange private, der udlejer boliger, nemt kan komme til at sætte deres leje for højt, og at det også er det, man ser i Boligportals tal.

- Det er svært at finde ud af, hvad man må udleje til. Mange vil lave den fejl, at de køber en lejlighed på Vesterbro til 40.000 kroner per kvadratmeter, og så tage udgangspunkt i den pris, når de vil udleje hele lejligheden eller et værelse, siger Jannick Nytoft.

Nedenfor kan du se prisudviklingen i Odense.

På TV 2 ZULU flytter fem singler sammen i en lejebolig. Se hvordan det går søndag den 4. februar klokken 22.25 og derefter hver mandag aften de næste syv uger.