Brødre fra Hellerup tog ulovlige lån - og så forsvandt dokumenterne

Folketinget har gjort det nemmere at snyde i skat, efter virksomheder ikke længere behøver at have en revisor.

I Hellerup bor et brødrepar, som har været uheldige.

Næsten alle papirer i deres firmaer er væk. 

Den ene vil ikke fortælle TV 2, hvor papirerne er blevet af. Den anden siger, at han har mistet dem i en oversvømmelse.

Begge brødres firmaer er også gået konkurs. Men inden konkursen nåede de at trække store beløb ud til sig selv.

Det er blevet nemmere at snyde i skat

Professor Claus Holm, Aarhus Universitet

Samfundet mister måske milliard

I går fortalte vi, at direktører har givet sig selv ulovlige lån for en halv milliard kroner, de såkaldte ulovlige kapitalejerlån.

Men der er formentlig ulovlige kapitalejerlån for mindst det dobbelte. Det viser en ny analyse fra Danske Revisorer.

Revisorerne har kigget på mørketallet - det vil sige alle de ulovlige kapitalejerlån, som ikke fremgår som anmærkninger i regnskaberne. Her viser analysen, at der sandsynligvis findes ulovlige kapitalejerlån for yderligere mellem 427 millioner og 1,1 milliarder kroner.

To uafhængige universitetseksperter har gennemgået analysen for TV 2. De mener begge, at konklusionen er sandsynlig.

- For samfundet betyder det, at der muligvis er et kæmpe skatteprovenu som samfundet ikke får ind i kassen, siger professor i revision på Aarhus Universitet Claus Holm .

Ulovlige kapitalejerlån

Et kapitalejerlån er, når man tager penge ud af sin egen virksomhed, som ikke er løn eller udbytte.

Det er som udgangspunkt ulovligt, ifølge selskabsloven.

I 2017 blev det dog lovligt at låne penge i sin virksomhed, hvis der er frie reserver i virksomheden, at det er blevet godkendt på generalforsamlingen og at lånet er taget på markedsvilkår.

Ifølge skattelovgivningen skal lånet beskattes, uanset om det er lovligt eller ulovligt, ifølge selskabsloven.

Optrådte på TV 2

De to brødre, som har mistet alle deres papirer, var i sin tid med til at stifte IT Factory. De var dog ude af firmaet, da Stein Bagger brugte det til sit bedrageri-nummer.

Siden har de brugt tiden på at starte nye forretninger op.

Den ene bror, Lars Munch Johansen, har optrådt på TV 2 flere gange, hvor han har fortalt om sine forretningsideer. I 2016 handlede det om et online-supermarked, som skulle sælge varer direkte fra leverandørerne til forbrugerne.

- Jeg håber, hele Danmark kan få et stort sortiment, inspiration, og ja - en masse nye varer, sagde han dengang til TV 2 News.

Det gik desværre ikke som planlagt. 

I efteråret 2017 gik virksomheden konkurs. Nogenlunde samtidig måtte også hans personlige virksomhed, COSMO CPH, dreje nøglen om.

Det er det firma, hvis papirer gik til i oversvømmelsen.

Jeg har ingen interesse i at tale med dig om det her

Lars Munch Johansen

Nemmere at snyde i skat

Måske havde brødrene haft mere styr på papirerne, hvis de havde haft en ekstern kontrol til løbende at holde øje med deres regnskaber.

Ligesom 117.666 andre danske virksomheder havde brødrene fravalgt at få en revisor til at tjekke, om tallene i regnskaberne nu også stemmer.

Hvis man får sit regnskab revideret, kan en revisor blandt andet se, om direktøren har taget et ulovligt lån. Hvis han har det, så skriver revisoren en revisionsanmærkning forrest i regnskabet.

Folketinget har siden 2006 løbende lempet revisionspligten for virksomheder, og nu har rekordmange virksomheder fravalgt revision.

Ideen har været, at det skulle være lettere og mindre bureaukratisk at drive virksomhed i Danmark. Men nu siger en professor, at lempelserne også har haft andre og mere kedelige konsekvenser.

- Det er blevet nemmere at snyde i skat, efter at revisionspligten er blevet lempet, siger Claus Holm fra Aarhus Universitet.

Trak 1,5 millioner ud til sig selv

Selvom Lars Munch Johansen har medvirket i flere TV 2-indslag og beredvilligt svaret på spørgsmål om sine forretninger, er det så godt som umuligt at få en kommentar fra ham i dag.

Vi ville gerne vide, om han har betalt skat af det ulovlige kapitalejerlån, men det var en fåmælt direktør, vi fangede på telefonen.

- Jeg har ingen interesse i at tale med dig om det her. Full stop, sagde Lars Munch Johansen.

Fordi alt bogføringsmaterialet fra virksomheden gik til i en oversvømmelse, kan konkursboets kurator ikke se, om det ulovlige kapitalejerlån er blevet indberettet til Skat.

Men direktøren vil ikke løfte sløret for TV 2. 

- Jeg har ingen interesse i at debattere det med dig. 

Har du tænkt dig at betale pengene tilbage?

- ...

Har du tænkt dig at betale skat af dem? 

- Ved du hvad, jeg har en advokat, som tilfældigvis sidder ved siden af mig. Jeg har også en revisor. Jeg taler med de her folk om de her forhold. Det diskuterer jeg ikke med TV 2, afslutter Lars Munch Johansen.

Går direkte efter anmærkninger

Skat har lavet et såkaldt kontrolprojekt, hvor skattemedarbejdere sidder og holder øje med de revisionsanmærkninger, altså uregelmæssigheder i regnskaberne, som revisorer har opdaget.

Anmærkningerne i regnskaberne gør Skats arbejde nemmere, siger fagdirektør i Skat, Jim Sørensen:

- Selvfølgelig er revisionspåtegninger en hjælp for os. De påtegninger, der er, dem kontrollerer vi. Det er klart, at hvis der kommer færre påtegninger ind, så skal vi selv ud og lave flere handlinger for at finde dem.

Altså: Hvis selskaberne har fravalgt revision, er der ingen anmærkninger for Skats medarbejdere at holde øje med. Og dermed er det lettere at skjule sig for Skat.

- Ingen kommentarer

Da vi ikke har haft held med at få svar på vores spørgsmål fra den ene bror, prøver vi nu den anden.

Det er en næsten fuldstændig identisk historie. Broren Morten Munch Johansen har taget et ulovligt lån på 633.000 kroner ud af sit firma. Firmaet er gået konkurs. Næsten alle dokumenter er væk. Og han har ikke haft en revisor, så vi ved ikke, om lånet er indberettet til skat. 

Morten Munch Johansens firma hedder Josa Handelsselskab Aps. Det ligger i Hellerup, på samme adresse som Morten Munch Johansen har bopæl. 

Men heller ikke her får vi svar på vores spørgsmål.

- Ingen kommentarer, sagde Morten Munch Johansen, da vi bankede på hans dør.

Jeg kan jo forstå, at din bror står lidt i samme situation, og hans bogføringsmateriale er oversvømmet i kælderen. Er det det samme med dit materiale?

- Det har jeg ingen kommentarer til, sagde Morten Munch Johansen og lukkede døren.

I begge konkursboer er der kreditorer, som ikke kan få deres krav. Konkursboernes kurator har indstillet til skifteretten at begge brødre skal fratages retten til at drive virksomhed.