Udlandsdanskeren Jeffrey Galmond er dømt i Københavns Byret i den største skattesag i mands minde.
Nyheder

Fældet af 16 år gammelt brev - nu skylder han Skat 196 millioner

Ny dom i en af de største private skattesager nogensinde. Sagen har tråde til Rusland, Schweiz og Bermuda. Et 16 år gammelt brev var afgørende.

Den 11. juni 2002 sendte en medarbejder i et dansk selskab et brev til Liechtenstein, som skulle vise sig at koste hans chef et kæmpe millionbeløb.

Brevet, som blev afsendt fra et kontor på H.C. Andersens Boulevard, omhandlede en russisk minister i Putins regering.

I dag – snart 16 år senere – har brevet fundet vej tilbage til København, hvor det har spillet en afgørende rolle i en spektakulær skattesag mod medarbejderens chef.

Jeffrey Galmond klarede sig godt blandt russere

Milliardæren Leonid Reiman

Chefen på H.C. Andersens Boulevard var den danske advokat og udlandsdansker Jeffrey Galmond. 

Dengang var han ikke særlig kendt i offentligheden. Men siden blev danskeren med det udenlandsk-klingende navn en vigtig brik i en stor international sag om salg af russiske aktier for milliarder.

Skylder statskassen 196 millioner

En del af sagen handler om 196 millioner kroner, som Skat mener, de har til gode hos Jeffrey Galmond.

Efter seks års tovtrækkeri mellem udlandsdanskeren og Skat faldt der endelig dom i Københavns Byret tidligere på ugen.

Skat fik medhold. Jeffrey Galmond skylder de mange millioner kroner plus renter til statskassen. Flere skatteadvokater betegner det overfor TV 2 som en af de største skattesager mod en privat borger nogensinde.

En stor sejr for Skat, som kortfattet skriver i en mail til TV 2:

- Skat tager dommen til efterretning.

Jeffrey Galmond vil ikke tale med TV 2

I dag bor Jeffrey Galmond i den schweiziske rigmandsby Lugano. 

Og hernede fandt vi ham også, da vi i foråret fortalte om de 100.000 danskere, som er rejst til udlandet med skattegæld

Jeffrey Galmond kom kørende i sin åbne Maserati-sportsvogn, og han standsede ikke, da vi forsøgte at spørge ham om de 196 millioner kroner.

I det hele taget har den danske advokat været tavs. Han har ikke udtalt sig i de seks år skattesagen har stået på.

I stedet har TV 2 læst den 83 sider lange domsbog igennem for at finde ud af, hvad der er op og ned i historien om de 196 millioner skattekroner.

Penge som de danske skatteydere måske aldrig får glæde af på trods af dommen.

 Rungsteds pelsklædte russiske koloni

BerlingskesNyhedsmagasin 2005

Den russiske forbindelse

Historien tager sin begyndelse i Rusland i ruinerne efter kommunismens fald.

I København var Jeffrey Galmond blevet gift med en russisk kvinde, og i slutningen af 80’erne var han på et besøg hos svigerfamilien i Leningrad.

- Jeg var på turisttur med min kone i Leningrad, som det hed dengang. Hendes forældre spurgte, om jeg kendte nogen, der var interesserede i at være med til et restaureringsprojekt, fortalte Jeffrey Galmond i et interview i Berlingske Nyhedsmagasin i 2005.

Den ene mulighed førte til den næste. Sovjetunionen var ved at bryde sammen, og kapitalistiske forretningseventyr blomstrede frem i byen.

I det miljø var der efterspørgsel efter en advokat, som kunne formidle kontakt mellem vestlige og russiske forretningsfolk.

Jeffrey Galmond åbnede derfor et advokatkontor i Sankt Petersborg i 1992. Her begyndte hans forretninger med russeren Leonid Reiman, som siden tjente milliarder på den russiske teleindustri.

Efter venskabet med russeren har Jeffrey Galmond opbygget en større formue, og bragt ham helt tæt på den absolutte magtelite i Rusland.

Her har han fundet både venner og fjender.

Leonid Reiman sammen med Vladimir Putin

Det er ikke hver dag en tidligere russisk minister og milliardær tropper op som vidne i Københavns Byret.

Men det skete den 16. november sidste år, ifølge dombogen fra byretten.

I retssal nummer 42 satte russeren Leonid Reiman sig i vidneskranken og fortalte ved hjælp af en tolk, om sit venskab med Jeffrey Galmond.

Leonid Reiman var minister for telekommunikation i Vladimir Putins regering, og er tidligere blevet omtalt som en af den russiske præsident Vladimir Putins personlige venner.

I starten af 90’erne – lang tid inden han blev minister – mødte Leonid Reiman den danske advokat Jeffrey Galmond i et forretningssamarbejde om telekommunikation i Sankt Petersborg.

I dombogen fra Københavns Byret kan vi læse gengivelsen af Leonid Reimans forklaring:

- Vidnet blev venner med Jeffrey Galmond, og de mødtes hyppigt, herunder i Danmark. De arbejdede tæt sammen i ti år og havde gode relationer indbyrdes og med deres familier. De havde således besøgt hinanden i deres respektive hjem. Jeffrey Galmond klarede sig godt blandt russere, fordi han var en åben, venlig og munter person, forklarede Leonid Reiman ifølge dombogen.

Men venskabet med Leonid Reiman kunne ikke hjælpe Jeffrey Galmond i Københavns Byret.

Den danske advokats forretninger tager fart

Det var gode nyheder for Jeffrey Galmond, da Vladimir Putin blev præsident for Rusland i år 2000.

Præsident Putin flyttede fra Sankt Petersborg til Moskva, og med sig tog han sine gamle venner fra byen. Blandt andre Jeffrey Galmonds ven Leonid Reiman.

I de år begyndte den danske advokats forretninger for alvor at tage fart. Han var efter eget udsagn en del af ejerkredsen omkring Ruslands tredjestørste telefonselskab Megafon. Selv siger han, at han ejede over en fjerdedel.

Det var ikke småpenge i et selskab, som ifølge en vidneforklaring var mellem 12 milliarder og 18 milliarder dollars værd i årene 2006 til 2008.

Men med store penge, kommer store problemer.

I strid med olieark

For det var ikke alle i Rusland, som var enige i, at det var Jeffrey Galmond, som ejede de dyrebare aktier.

Her kommer en anden magtfuld russisk mand ind i historien - og han var bestemt ikke venner med Jeffrey Galmond:

Oligarken Mikhail Friedman, er også er blevet milliardær på russisk teleindustri. Han mente, at det var ham, som ejede aktierne i det russiske teleselskab Megafon. Altså de aktier, som Jeffrey Galmond mente var hans.

Det var ikke ligetil at afgøre, hvem der havde ret.

Striden blev en føljeton over flere år og blev dækket af de største aviser i verden - blandt andre Financial Times.

Ejerskabet var bundet op i et virvar af selskabskonstruktioner, der rent geografisk strakte sig fra Luxembourg til Bermuda. Alene præsentationen af selskaberne fylder ti sider i dombogen fra Københavns Byret.

Striden førte til et lige så stort virvar af retssager i flere europæiske lande, The Supreme Court of Bermuda og The Eastern Caribbean Supreme Court.

Sagerne omhandlede både striden om aktierne, men også anklager om trusler, afpresning og hvidvaskning.

Jeffrey Galmond blev frikendt i alle sager om strafferetslige overtrædelser.

Men situationen var alvorlig for Jeffrey Galmond, som følte sig truet på sin sikkerhed.

Med bodyguard i Rungsted

Det vakte opsigt i de år, når Jeffrey Galmond skulle se ishockey hjemme i Rungsted. Ifølge artiklen fra Berlingske Nyhedsmagasin fra 2005, var han personlig sponsor for en russisk ishockeyspiller i den lokale klub. 

Artiklen beskriver, hvordan ”Rungsteds pelsklædte russiske koloni” mødte op til kampene.

”Kolonien” bestod både af Jeffrey Galmonds ekskone, Jeffrey Galmonds nye kone og ishockeyspillerens kone. Alle tre var russere, og sammen med Jeffrey Galmond var de beskyttet af bodyguards.

Jeffrey Galmond frygtede for sin sikkerhed efter striden med oligarken Mikhail Friedman.

- Friedman er total skruppelløs. Derfor kontaktede jeg et sikkerhedsfirma, fortalte Jeffrey Galmond til Berlingske Nyhedsmagasin i et af de meget få interviews, han har givet til dansk presse.

Og noget tyder på, at Jeffrey Galmond stadig tager sin personlige sikkerhed særdeles alvorligt.

Jeffrey Galmonds villa i Lugano

I det hele taget er Jeffrey Galmond en sky person. Villaen som han bor i, ligger for enden af en vej på en bakkeskråning med udsigt over Luganosøen.

Da vi opsøgte ham i foråret sidste år, blev vi politianmeldt for at have været på privat grund, selvom vi kun havde opholdt os på vejen uden for huset. Vedlagt politianmeldelsen var flere billeder fra villaens videoovervågning, hvor TV 2’s fotograf og journalist var blevet filmet på vejen.

I dag er navnet på den vej, han bor på, blevet tilføjet et ”Privata”, ifølge dombogen fra Københavns Byret.

”Privata” står også anført på hans adresse i de danske myndighedsregistre. Det gjorde det ikke i foråret sidste år.

957 millioner kroner

Jeffrey Galmond tjente i 2008 hele 200 millioner amerikanske dollars, efter balladen om de russiske telefonaktier.

Det svarede dengang til 957 millioner danske kroner.

Så langt var Jeffrey Galmond og Skat enige.

Problemet var, at Skat – ligesom den russiske oligark Mikhail Friedman – heller ikke mente, at Jeffrey Galmond rent faktisk ejede aktierne i det russiske telefonselskab.

Jeffrey Galmond mente, at de 200 millioner dollars var aktieindkomst, fordi de stammede fra salget af aktier i telefonselskabet.

Men Skat mente ikke, at der var bevis for, at Galmond rent faktisk ejede aktierne, og anførte, at de 200 millioner dollar var et honorar for at have bistået handlen.

Skatten for et honorar var 196 millioner kroner højere end skatten for aktieindkomst, deraf størrelsen på Skats krav mod Jeffrey Galmond.

Det afgørende brev

Slagsmålet mellem Skat og Jeffrey Galmond har stået på i seks år. Skat opsummerede forløbet i deres fremlægning af sagen:

- Det er almindeligvis en temmelig enkel sag at dokumentere et ejerskab af aktier, men sagens hidtidige forløb er et vidnesbyrd om, at Galmond ikke er i stand til at dokumentere det hævdede ejerskab, står der i dombogen.

Den betragtning var byretten enig i. Den lagde blandt andet vægt på brevet, som blev sendt fra H.C. Andersens Boulevard til Liechtenstein.

Tak skal du have. Jeg har travlt.

Advokat Morten Samuelsson

Brev fundet under ransagning

I midten af 00’erne, mens sagerne om de omstridte russiske aktier rullede, ransagede tysk politi et kontor hos en forretningsmand i Liechtenstein.

Blandt en række andre dokumenter fandt politiet brevet fra Jeffrey Galmonds kontor. Ifølge Jeffrey Galmond var det ikke ham selv, men en dengang 34-årig medarbejder, som havde skrevet brevet.

Medarbejderen havde dog stemplet brevet med Jeffrey Galmonds underskrift, inden han sendte det til Liechtenstein.

I brevet dateret den 11. juni 2002 stod der, at det var Leonid Reiman – den tidligere russiske minister – som var den ultimative ejer af det firma, som havde aktierne. 

Brevet beskriver altså sort på hvidt, at Jeffrey Galmond ikke ejede de aktier, som han i den ene retssal efter den anden verden over har hævdet, at han ejede. Og så står det oven i købet med hans egen underskrift. 

Det hjalp ikke, at Leonid Reiman tog hele vejen til Københavns Byret og støttede Jeffrey Galmonds forklaring ved at fortælle, at han ikke kendte til de omtalte virksomhedskonstruktioner.

Det hjalp heller ikke, at Jeffrey Galmond fortalte, at brevet var en fejl begået af hans medarbejder, imens han selv var i Rusland.

Byretten troede på ordlyden, som den stod i brevet.

Dommen er dog langt fra nogen garanti for, at Skat nogensinde ser de mange millioner.

Tilbage på H.C. Andersens Boulevard

Jeffrey Galmond har i dag hevet næsten alle sine værdier ud af Danmark til Schweiz.

Og lige præcis Schweiz har som det eneste større vesteuropæiske land ingen aftale med Danmark om at hjælpe med at indkræve skattegæld.

Den eneste værdi, som Skat nåede at tage pant i, inden Jeffrey Galmonds værdier forsvandt, var den lejlighed på H.C. Andersens Boulevard, hvorfra brevet blev sendt for 16 år siden.

I dag står der stadig "ADVOKATFIRMA J. P. GALMOND" på dørtelefonen. Vi bliver lukket ind i opgangen, hvor vi møder en beboer:

- Vi leder efter Jeffrey Galmond.

- Det kan jeg godt forstå, svarer beboeren.

Men Galmond har tilsyneladende ikke vist sig i opgangen i mange år.

Sagen anket

I lejligheden har Skat taget et udlæg på 196 millioner kroner. Det er uden sammenligning det største udlæg, som Skat har i ejendomme i Danmark, ifølge TV 2’s undersøgelse fra foråret. 

Selve lejligheden er på 251 kvadratmeter og har fem værelser. Men selvom der er udsigt over Københavns Havn, og fodboldspilleren Nicklas Bendtner har en lejlighed lige ved siden af, er der langt op til de 196 millioner kroner, som staten har til gode.

Vi forsøger derfor at ringe til hans advokat, Morten Samuelsson, for at høre, om Jeffrey Galmond vil betale de penge, han skylder staten. 

- Sagen er anket. Det var ikke en svær beslutning. Tak skal du have. Jeg har travlt, siger Morten Samuelsson, og lægger på inden, vi kan nå at stille et opfølgende spørgsmål.