Ansatte i Skat: - Der er næsten ingen kontrol med ejendomssnyd
Det rygtes hurtigt, hvis Skat ikke laver kontrol på et område. Skattesvindlen vil derfor eskalere, siger skattemedarbejderne efter TV 2s afsløringer.
En simpel flytning af folkeregisteradresse kan give en skattegevinst på millioner ved boligsalg.
Men det kræver, at man rent faktisk flytter og ikke kun gør det på papiret.
Problemet er bare, at Skat laver meget lidt kontrol på området.
Skattesvindel for milliarder
I en ny stikprøveundersøgelse fra Skat kan man læse, hvordan små og mellemstore virksomheder snyder for 7,2 milliarder kroner om året i skat.
TV 2 afslørede søndag, hvordan en ejendomsspekulant fra Hellerup havde flyttet sin kones adresse til en villa, som de var ved at sælge, for at slippe for en skatteregning på fire millioner kroner. Men konen flyttede aldrig, indrømmede ejendomsspekulanten på skjult kamera.
Den slags er ulovligt. Ifølge den såkaldte parcelhusregel er det nemlig ikke nok blot at flytte på papiret.
Men risikoen for at blive opdaget er minimal.
- Jeg ved, at det er et område, som Skat ikke prioriterer, siger Jørn Rise, som er formand for Dansk Told og Skatteforbund.
Skat laver nemlig kun stikprøver og har ingen aktiv kontrol af svindel med bopæl i forbindelse med salg af huse og lejligheder.
- Vi har ikke prioriteret det
Skats direktør, Jim Sørensen, forklarer, at de har cirka hundrede kontrolprojekter i Skat, og at snyd med parcelhusreglen ikke er et af dem.
- Vi prioriterer ud fra, hvor vi mener, effekten er størst. Der er ikke noget projekt på det område, fordi vi har 100 andre områder, hvor der er langt større risiko for snyd, siger Jim Sørensen.
- Større incitament til at fifle
Der er ikke offentliggjort tal over omfanget af svindel med parcelhusreglen, og hvor meget det koster statskassen. Men ifølge skatteadvokat Eduardo Vistisen kan det være fristende for mange at flytte sin bopæl på papiret for at undgå at blive beskattet.
- Det her er et af de få områder, hvor Skat ikke får det fulde datamateriale fra andre end lige præcis skatteyderen. Ved udbetaling af løn for eksempel fortæller en arbejdsgiver Skat, præcis hvad man har tjent. Men omkring boliger er der ikke nogen, der fortæller Skat, om man har boet i boligen eller ej. Derfor er det sværere for Skat at finde ud af, og derfor kan der også være et større incitament til at fifle med det, siger Eduardo Vistisen.
Svindlen kan eskalere
Hos skattemedarbejdernes forbund frygter formanden, at der vil komme mere svindel, hvis Skat ikke laver kontrol med parcelhusreglen.
- Enhver ting, man lader ligge, har den effekt, at det rygtes, at det er let at snyde på området. Og så eskalerer det, siger Jørn Rise fra Dansk Told og Skatteforbund.
Den risiko anerkender Skats direktør og vil om nødvendigt opprioritere indsatsen, hvis Skat får ny viden på området.
- Hvis vi – efter jeres udsendelse – får en viden om, at det foregår på én måde, så indgår det selvfølgelig i vores overvejelser. Så der vil være større risiko for at blive taget, hvis man bevidst snyder på det her område, siger Jim Sørensen.
- Et stort problem
Formanden for Dansk Told og Skatteforbund mener, at det haster med at få lavet en indsats på området.
- Det er et stort problem. Hvis der ikke bliver taget hånd om det i tide, får man ikke den forebyggende effekt. Man skal ind og vise, at man gør noget, så den almindelige borger kan se, at her kan det nok ikke betale sig at snyde, siger Jørn Rise.
Regeringen har i december indgået en bred aftale om mere skattekontrol og afsat penge til 135 nye medarbejdere til netop dette.