Udland

Forskere finder 347 kilometer lang undervandsgrotte

Velbevarede arkæologiske fund i undervandsgrotten kan hjælpe forskerne med at forstå mayafolkets ritualer og pilgrimsrejser.

Under den østlige del af Mexico har et hold dykkere endelig fundet det, de har ledt efter meget længe. Verdens længste undervandsgrotte. 

Det skriver The Guardian

Tunnellen består af cenoter - undervandshuler - og gange, der forbinder dem, og er 347 kilometer lang. Det svarer til en tur på motorvejen fra Skagen i det nordjyske til Haderslev i Sønderjylland. 

Det er mere end 10 måneders insisterende arbejde, der er kulmineret for forskningsenheden Gran Acuifero Maya, GAM. 

De har brugt de mange måneder på at udforske en labyrint af undervandsgange mellem de såkaldte cenoter, og nær strandene i Tulum har de nu endelig fundet en forbindelse mellem to tuneller.

Det var som at forsøge at følge blodårerne i en krop. Vi var nødt til at være meget forsigtige

Robert Schmittner, forsker

Den forbinder det 263 kilometer lange hulesystem kendt som Sac Actun og det 83 kilometer lange Dos Ojos-system.

Gran Acuifero Maya oplyser, at Dos Ojos nu bliver en del af Sac Actun-systemet, der nu altså strækker sig over 347 kilometer i alt.

En dykker er ved at måle længden af hulesystemet Sac Actun.

Har før været meget tæt på

Den tyske forsker Robert Schmittner er leder af forskningsenheden og har dedikeret 14 år af sit liv til at udforske Sac Actun-systemet. 

- Vi kom meget tæt på et par gange, og ved nogle lejligheder har vi været under en meter fra at forbinde de to hulesystemer, siger han til den mexicanske avis El Pais

Flere gange tidligere har forskere og dykkere forsøgt at finde en forbindelse mellem  Sac Actun og Dos Ojos. Det lykkedes Gran Acuifero Maya efter flere måneders arbejde.

Han sammenligner ekspeditionen under vand med at udforske menneskets blodårer:

- Det var som at forsøge at følge blodårerne i en krop. Det var en labyrint af stier, der nogle gange fandt sammen og nogle ganske delte sig. Vi var nødt til at være meget forsigtige, siger han. 

Kan fortælle os om mayaerne

Men fundet betyder ikke kun en ny verdensrekord. For i cenoterne har forskningsholdet fundet mange arkæologiske elementer, der kan hjælpe dem med at få et endnu bedre kendskab til det gamle mayafolk, deres ritualer og de steder, de drog på pilgrimsrejser til.

- Det er uden tvivl det vigtigste arkælogiske sted under vand i verden. Det er hjemsted for hundredevis af velbevarede hemmeligheder, siger Guillermo de Anda, undervandsarkæolog og direktør for forskningsenheden GAM.

Dykkerne har fundet rester af knogler fra både elefanter, bjørne og mennesker.

Blandt de velbevarede fund er blandt andet resterne af uddøde planter, maya-arkæologi, keramik, maya-grave og knoglerester fra folkets bosættere. 

- Vi kan blive meget klogere på, hvordan ritualerne, pilgrimsrejsestederne og i sidste ende de store præ-spanske bosættelser, som vi kender, opstod, siger han til Reuters.

Ifølge Guillermo de Anda kan hulen stamme tilbage fra de antikke mayaers tid. Det betyder, at den kan være op mod 12.000 år gammel.