Nyheder

Fik delt sexvideo: - Der var ikke længere nogen Sofie, der var bare hende fra videoen

Vi har hørt fra politi, fagfolk og én af de sigtede i sag om deling af sexvideoer. Nu giver offer opsang til sigtede, der synes, det er uretfærdigt.

- Jeg blev helt vildt glad, lyder det fra Sofie Slangerup, mens hele hendes ansigt lyser op i et smil.

Sofie Slangerup er en af de efterhånden mange unge, der har oplevet, at en sexvideo uden hendes kendskab og tilladelse blev optaget og efterfølgende delt på de sociale medier.

Men i modsætning til sagen om de 1004 børn og unge, der har delt videoer omhandlende seksuelle handlinger mellem en 15-årig pige og flere drenge, skred politiet efter hendes opfattelse aldrig til handling, da hun i 2016 anmeldte sin dengang bedste ven for at optage og dele en video af, at de havde sex.

Jeg har faktisk ikke så meget til overs for det

Sofie Slangerup

Og derfor vækker mandagens mange sigtelser i stort set alle politikredse i Danmark vild glæde hos Sofie Slangerup, der i dag er foredragsholder.

- Da jeg gik ind i kampen selv og besluttede mig for, at det var noget, jeg skulle bruge min tid på, følte jeg også lidt, at det var en kamp mod politiet, fordi det var et opråb om, at politiet ikke gør noget. Og nu føler jeg, at politiet er kommet over på den side som alle os, der kæmper. Jeg føler, at det ikke længere er en kamp mod politiet og deres manglende ressourcer, men at de også har fået øjnene op, siger hun og fortsætter:

- Det gør rigtig meget for mig, og det gør, at jeg føler, at jeg bliver taget alvorligt. Det håber jeg også, det betyder for mange andre unge derude.

- Jeg blev rigtig sur over det

Sofie Slangerup har i mange år levet med konsekvenserne af at være 'pigen i videoen', og hun kender om nogen til de psykiske mén af at være blevet svigtet af en person, man havde tillid til og ikke mindst af, at venner, bekendte og familie har set optagelser af en i den mest intime situation, man kan forestille sig.

- Alt, hvad jeg var. Alt, hvad jeg havde opbygget, smuldrede fuldstændigt. Der var ikke længere nogen Sofie, der var bare hende fra videoen. Det påvirkede mig psykisk helt utroligt meget, fortæller Sofie Slangerup.

Red Barnet står bag ny kampagnevideo, der skal sætte fokus på hævnporno.

Og netop derfor reagerede hun også stærkt, da hun læste, at en af de sigtede i sagen om de 1004 unge kalder sagen for åndssvag og siger, at sigtelsen vil ødelægge hendes liv.

 - Jeg blev rigtig sur over det, og der mangler seriøs oplysning om, hvad det gør for et offer at blive udsat for sådan noget (…) Det eneste, det vækker i mig, er harme, for jeg ved, at det ødelægger mindst lige så meget, hvis ikke mere, for den pige i den video, der er blevet delt.

Hun siger videre:

- Jeg har faktisk ikke så meget til overs for det. Det lyder kynisk, men det har jeg ikke. Især fordi den video er af så barsk karakter, at alle med en rationel tankegang burde kunne se, at det ikke er noget, hun selv har ønsket.

Sofies historie: Blev stønnet i øret

Sofie Slangerup har aldrig selv set sin egen video, fortæller hun. Hun blev først klar over, at videoen af sex mellem hende og hendes dengang bedste ven eksisterede, da hun en aften var i byen, og en bekendt stønnede hende i øret.

Du kan læse hele Sofie Slangerups historie her.

Med hjælp fra sin rektor meldte hun sagen til politiet, der, ifølge Sofie Slangerups udsagn, havde for travlt til at tage sig af den. Sammen med en advokat indgav hun derfor civilt søgsmål, der endte i et rekordstort forlig på 100.000 kroner – den største erstatning nogensinde i den type sag.

- Det har været pissehamrende hårdt

Men selvom erstatningen for hende betød, at hun endelig fik anerkendelse fra myndighedernes side, er det ikke den, der har fået hende til at tale om hendes egen historie, eller har holdt hende oppe, når det har været hårdt at være samtaleemne blandt venner, på et helt gymnasium eller i bylivet om natten.

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at det har været pissehamrende hårdt, men det har holdt og holder mig stadig kørende, at der er virkelig mange, der har brug for, at det bliver gjort. Det gik op for mig, at det er et stigende problem, og at der er mange unge, der kæmper med det. Jeg kæmper ikke for min egen hævn, men for alle de andre, der sidder derude og bliver delt, siger Sofie Slangerup.

Sofie Slangerup er i dag foredragsholder, og hun bliver kontaktet af mange unge, der selv har oplevet det eller kender nogen, der mod eget ønske har oplevet at få krænkende billeder og videoer delt.

- Jeg siger til dem, at jeg ikke forventer, at de stiller op i TV 2 NEWS, men jeg siger, at de kan skrive til mig. Det kan hjælpe rigtig meget i de her situationer bare at blive lyttet til. Jeg fortæller dem også, at det vigtigste er at tale med folk om det. Jeg har selv haft mega svært ved at tale om det, men det hjalp at få sat ord på, siger Sofie Slangerup.