Tech

Du tjekker den 150 gange i døgnet – sådan slipper du af med afhængigheden

Her er fem gode råd til at få mobilen til at fylde mindre i hverdagen.

I dag for 11 år siden blev smartphone-æraen skudt i gang. Steve Jobs gik på scenen i San Francisco og præsenterede den første iPhone. Siden har forholdet til telefonen været som forandret.

I dag tænker du sikkert ikke engang over, hvor meget du reelt set bruger mobilen. Den er med dig på toilettet, med i køen og med i seng. Du vil helst have den tændt altid, og den er samtidens svar på din bedste ven.

Et ønske om at bruge mobilen mindre

En undersøgelse fra sidste sommer viser, at 88,6 procent af alle danskere i dag ejer en smartphone.

Og vi bruger meget tid på den. Brugerne tjekker telefonen mellem 100 og 150 gange i døgnet, viser en undersøgelse lavet af Ericsson i Sverige. Regner man med seks til syv timers søvn, svarer det til seks til otte gange i timen - eller rundt regnet hvert 10. minut. Sammenlagt bruger vi næsten tre timer dagligt på at tjekke smartphonen.

Nomofobi

Den amerikanske lektor og psykolog Adam Alter har beskrevet et fænomen, han kalder 'nomofobi', fra engelsk 'no-mobile-phobia'. Det betyder, at mange er afhængige af mobiltelefonen i en sådan grad, at den tager magten fra os. Det kommer til udtryk ved, at man smider alt, hvad man har i hænderne, for at tjekke nye beskeder, når de kommer. Et forbrug, der minder om alkohol- og narkomisbrug, lyder det fra Adam Alter, der peger på opgørelser fra appen Moment, som viser, at vi sammenlagt bruger næsten tre timer dagligt på at tjekke smartphonen for nyt.

Selv om mobilen er udbredt som aldrig før, er der også et ønske fra danskerne om at bruge den mindre – blandt andet hvis man spørger nogle af mobilens kernebrugere, de unge.

Over 45 procent af de unge i 6.-10. klasse vil gerne bruge deres mobil i mindre grad. Det viser en undersøgelse lavet på seks skoler af konsulent og foredragsholder Søren Hebsgaard, som er gengivet i Politiken i sommer.

Netop derfor har mange formentlig ”brug mindre tid på mobilen” stående på listen over nytårsforsætter.

Afstemning

Føler du dig afhængig af din smartphone?

Fem råd til at skære ned på mobilen

  1. Sluk for notifikationer

    Din mobil VIL gerne tjekkes ofte. Den lever af at blive brugt. Det betyder, at den bombarderer dig med undskyldninger for, at du skal kigge på den - også kendt som notifikationer. Heldigvis er det nemt at redigere eller helt slå disse fra på både iOS og Android.

    Hvis ikke du kan overskue at slå dem helt fra, kan du nøjes med at gøre notifikationerne uden lyd, eller du kan blot få dem som en besked, når telefonen alligevel bliver brugt. Du kan selvfølgelig også vælge at slå dem helt fra – det gøres enkeltvis for dine apps.

  2. Sluk for lyde og vibrationer

    Her kan du benytte dig af mobilsystemernes ”forstyr ikke”-funktion. Både Android og iOS har den. Du kan vælge at slå funktionen til på faste tidspunkter, så den eksempelvis ikke bimler midt om natten, eller når du er på arbejde. Du kan også blot slå den til og fra, når det passer dig.

    Som udgangspunkt er det en god idé at skrue ned for mobilens opmærksomhedslyst. Sæt telefonen på lydløs, og sluk for vibrationerne, så oplever du hurtigt, at du ikke bemærker mobilen så ofte.

  3. Slet sociale apps

    De sociale medier på mobilen er den absolut største synder. Og har du brug for at gå skrappere til værks for at komme mobilafhængigheden til livs, så er det her, du bliver nødt til at begynde.

    Apps som Facebook og Instagram kan sagtens fjernes fra mobilen, uden at du går glip af noget. Du kan stadig tjekke begge platforme fra en computer eller på mobilens browser. Fordelen er nu, at mobilen ikke vælter over af notifikationer fra disse platforme, da de ikke længere er apps på mobilen. 

  4. Giv dig selv et mobilt frirum

    Det er vel de færreste af os, der helt har lyst til at smide mobilen overbords. Så sørg i stedet for, at du blot giver dig selv nogle tidsrum, hvor det er okay at tjekke mobilen. Det kan eksempelvis være efter morgenmaden, eller når du sidder i toget.

    Når du er derhjemme, kan du samtidig finde et oplagt sted, hvor mobilen ”bor”. Det er et sted, hvor du placerer mobilen, så den ikke altid er på dig. Det kan eksempelvis være på køkkenbordet, i vindueskarmen eller lignende. På den måde bliver det sværere at tjekke mobilen konstant, og du kommer nemmere ud af den dårlige vane.

  5. Køb lavtekniske enheder

    Mange benytter i dag mobilen som vækkeur. Det betyder, at mobilen altid er tændt ved siden af sengen. Men hvis du i stedet købte et konkret vækkeur, ville du kunne lægge mobilen fra dig.

    Hvis du er klar til at gå mere drastisk til værks, kan du helt droppe smartphone-bølgen og i stedet købe dig en mere simpel telefon - en med mindre skærm og færre apps. Der er kommet mange nye og gode bud på mobilmarkedet i dag.