Nyheder

Lægehus i Jylland nægter at udlevere medicinsk cannabis

Trods forsøgsordning bliver frustrerede patienter afvist hos deres læger landet over.

​De kommende fire år har praktiserende læger tilladelse til at udskrive en ny type cannabisprodukter.

Men mange læger i Danmark vil ikke ordinere cannabisolie til patienter. Det til trods for, at der i en forsøgsordning altså er givet grønt lys for, at blandt andet patienter med sclerose eller neurologiske smerter kan få adgang til medicinsk cannabis.

Mange patienter bliver derfor afvist hos deres læge, hvis de beder om behandlingen.

Lægehus vil ikke udlevere

Ifølge den politiske aftale skal lægerne ellers foretage en konkret, faglig vurdering af den enkelte patient.

Men i et specifikt lægehus i Varde, Jacobilægerne, melder man direkte ud, at man ikke vil udlevere medicinsk cannabis til deres patienter.

- Jacobilægerne finder ikke, at der aktuelt er fagligt belæg for, på det nuværende vidensgrundlag, at kunne udskrive recepter på cannabis. Denne holdning støttes af Lægeforeningen samt Dansk Selskab for Almen Medicin. Du bør derfor ikke forvente at få cannabis ordineret hos os, skriver lægehuset i Varde på deres hjemmeside.

Også et andet lægehus udelukker at udlevere medicinsk cannabis til deres patienter. Nemlig Lægehuset i Bellinge i Odense

Flere politikere herhjemme ærgrer sig over, at de praktiserende læger tøver med at udlevere cannabis til medicinsk brug. Selv om der også er forståelse for, at lægerne udtrykker modstand mod den alternative behandlingsmetode. 

- Jeg forstår godt bekymringen. Vi bevæger os her ned ad en sti, som vi ikke har bevæget os ned ad før, både som læger, patienter og politikere. Når det er sagt, så har Lægemiddelstyrelsen har udsendt en vejledning, der understøtter, at lægerne sætter behandling med medicinsk cannabis i gang, siger Venstres sundhedsordfører Jane Heitmann.

Frustrerede patienter

TV 2 kunne søndag fortælle, at flere patientforeninger får henvendelser fra frustrerede medlemmer, som bliver blankt afvist af lægen i telefonen, hvis de beder om adgang til medicinsk cannabis.

I et Facebook-opslag har Scleroseforeningen bedt om at få medlemmerne til at fortælle om deres erfaringer med at få adgang til medicinsk cannabis hos deres læge. Og her fortæller en række patienter, at deres læge ikke vil give dem medicinsk cannabis.

- Min mand har talt med både egen læge og scleroseklinikken, og de vil ikke udskrive det, da de mangler dokumentation, skriver eksempelvis Birte Halkjær Jensen i en kommentar til Facebook-opslaget.

- Mindst 100 patienter har skrevet til os om, at de ikke engang får en lægefaglig vurdering, når de går til almen eller speciallæge og spørger ind til muligheden for at få ordineret medicinsk cannabis under den nye forsøgsordning, siger Klaus Høm, der er direktør i Scleroseforenigen, til TV 2.

- Næsten uden undtagelse får de at vide, at lægerne ikke vil gå ind i det af principielle grunde, siger Klaus Høm. Foreningen har kun været i kontakt med en enkelt patient, som har fået medicinsk cannabis på recept.

En uholdbar situation

Ikke meget tyder på, at patienter med sclerose eller kroniske smerter vil kunne få adgang til for eksempel cannabisolie i den kommende tid. 

- Politikerne har lovet det her uden at tage fagfolk i ed. Vi fraråder praktiserende læger at udskrive medicinsk cannabis, fordi sikkerheden ikke er i orden, siger formanden for Dansk Selskab for Almen Medicin, Anders Beich, til DR.

I patientforeningen Danske Patienter er man chokeret over lægernes modvilje mod den nye behandlingsmetode.

- Det er en helt uholdbar situation. De her patienter er en type patienter, der ikke har mulighed for at behandle deres symptomer. Nu har de med medicinsk cannabis en mulighed for at få adgang til lindring, siger Annette Wandel, vicedirektør i Danske Patienter, til TV 2.

Forsøgsordningen er blevet vedtaget af Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, Alternativet, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti.