Politik

Julepause ændrer ikke Dansk Folkeparti og regeringens dans om den varme udlændingegrød

Julepause og nytårstale har ikke lagt en dæmper på gemytterne efter krise i december. Kristian Thulesen Dahl lader sig ikke formilde, lyder vurdering.

Man kan ikke tage for givet, at Dansk Folkeparti støtter den siddende regering efter et valg.

Sådan lyder det lørdag fra partiets formand, Kristian Thulesen Dahl, i Jyllands-Posten.

Udtalelsen kommer efter december måneds tumultariske forhandlingsforløb om finansloven mellem Dansk Folkeparti og regeringspartierne Liberal Alliance og Venstre. Forløbet endte med en aftale, men med Kristian Thulesen Dahls udtalelser i Jyllands-Posten er fronterne endnu engang trukket op.

- Skyttegravene er fuldstændig de samme

Partierne bliver ved med at stå stejlt over for hinanden, fordi der ikke er sket noget som helst, siger Peter Lautrup-Larsen, der er politisk analytiker på TV 2.

- Fronterne er fuldstændig de samme. Skyttegravene er fuldstændig de samme med især Kristian Thulesen Dahl på den ene side og Liberal Alliance på den anden.

Jo mere jeg har tænkt over det forløb i december, jo mere voldsomt virker det desværre

Kristian Thulesen Dahl

Det sker på trods af, at Liberal Alliances partileder, Anders Samuelsen, fem dage før jul trak partiets trusler om ikke at ville stemme for finanslovsaftalen tilbage, medmindre der var faldet en aftale om skattelettelser på plads inden.

- Han (Anders Samuelsen, red.) bad lidt om tilgivelse (for sine trusler, red.), men det er slet ikke nok for Kristian Thulesen Dahl. Der er ikke flyttet noget for ham, vurderer Peter Lautrup-Larsen.

Løkke til TV 2: - Det har måske ikke så meget med hinanden at gøre

Siden krisen har der været julepause og en nytårstale fra statsminister Lars Løkke Rasmussen – og ikke mindst et interview med Lars Løkke Rasmussen i talkshowet 'Lippert' på TV 2 NEWS, hvor statsministeren undrede sig over Dansk Folkepartis sammenkobling mellem udlændingepolitik og skattelettelser:

- Hvor meget har ønsket om at give kassedamen lidt ekstra i rådighedsbeløb egentlig at gøre med, hvordan vi håndterer syriske flygtninge. Jeg synes måske ikke, de har så meget med hinanden at gøre. Men det er bare blevet et vilkår, lød det fra Lars Løkke Rasmussen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen gav før jul interview til talkshowet Lippert på TV 2, hvor han kritiserede Dansk Folkepartis sammenkobling af udlændingepolitik og skattelettelser.

Til Jyllands-Posten siger Kristian Thulesen Dahl:

- Jo mere jeg har tænkt over det forløb i december, jo mere voldsomt virker det desværre. Mange har en tendens til at tro, at man kommer videre, når man danser om juletræet og tænker på andre ting. Men jo mere jeg tænker tilbage på, hvad der egentlig skete i december, jo mere grotesk er det.

Har svært ved at kende Lars Løkke Rasmussen

Ifølge Peter Lautrup-Larsen bliver hverken nytårstalen eller statsministerens interview set som en håndsrækning i forhandlingerne:

- Der er ikke meget, der tyder på, at regeringen vil gå vanvittig langt, når vi ser på statsministerens nytårstale. Og vi hører også statsministeren sige (i et interview med TV 2, red.), at det er besynderligt, at man kæder udlændingestramninger og skat sammen. Jeg tror heller ikke, at Kristian Thulesen Dahl ser dét som en invitation til et storforlig.

Selv tror Kristian Thulesen Dahl ikke på Lars Løkke Rasmussens udtalelser i talkshowet 'Lippert'.

- Da jeg så det, havde jeg svært ved rigtigt at kende den Lars Løkke Rasmussen, som jeg ellers kender, siger Kristian Thulesen Dahl til Jyllands-Posten og fremhæver, at udtalelsen må være blevet sagt som et hensyn til Liberal Alliance og ikke for at rage uklar med Dansk Folkeparti. 

- Det sidste har han (Lars Løkke Rasmussen, red.) ingen interesse i. 

Løkke har ikke brugt ordet siden

Problemet er, at Lars Løkke Rasmussen ikke kan levere det, som Kristian Thulesen Dahl gerne vil have – at Danmark udfordrer de internationale spilleregler og bliver foregangsland i forhold til at være en "strammernation".

Lars Løkke Rasmussen talte i forbindelse med Dansk Folkepartis krav om udlændingestramninger om et paradigmeskifte, men han har ikke brugt det ord siden, fremhæver Peter Lautrup-Larsen.

- Nu taler han om ordentlighed og internationale spilleregler.

- Jeg kommer til at sidde her adskillige morgener igen

Samtidig handler det også om ideologi – og at Dansk Folkeparti og Liberal Alliance hver især ikke kan få flertal for deres ønsker om henholdsvis udlændingestramninger og skattelettelser i folketingssalen.

- Vi har to mindretal, der er ved at udfordre hinanden og vil skulle have indrømmelser hos den anden for at få flertal. Det er det politiske pokerspil, der er i gang - og det vil fortsætte i januar og februar. Men det har ikke fået nogen god start i dag med Kristian Thulesen Dahls udtalelser, siger Peter Lautrup-Larsen og fortsætter:

- Jeg kommer til at sidde her adskillige morgener igen.