Udland

Her er 10 detaljer fra ny Trump-bog – men kan vi overhovedet tro på dem?

En ny bog om Donald Trump leverer en række opsigtsvækkende historier om præsidentens første tid i embedet.

Den var egentligt først planlagt til at udkomme i næste uge, men allerede nu ligger en ny bog om Donald Trumps første tid i Det Hvide Hus øverst på onlinegiganten Amazons bestsellerliste i USA.  

På bare et enkelt døgn gik bogen ’Fire and Fury: Inside the Trump White House’ fra at være nummer 48.449 til nummer 1 på Amazons liste, skriver CNN.

Grunden til, at det hele pludselig tog fart, var, at den britiske avis The Guardian flere dage før den planlagte udgivelse fik fat i et fysisk eksemplar hos en boghandler i New England i USA. Siden har flere medier kunnet fortælle saftige detaljer fra bogen, som nu er det helt store samtaleemne i USA.

Blandt andet står der i bogen, at Ivanka Trump gør grin med sin fars frisure, og at Melania Trump græd af ulykke, da Donald Trump blev valgt som præsident.

Der er bare ét stort spørgsmål: Kan vi overhovedet tro på den historie, som forfatteren Michael Wolff fortæller?

Forfatter har et plettet ry

Ifølge Michael Wolff er bogen baseret på mere end 200 interviews med Trump, Trumps stab og folk i og omkring hans regering.

Men fra Det Hvide Hus får bogen hårde ord med på vejen. Talskvinden Sarah Sanders kalder den for "underlødig opdigtet kiosklitteratur".

Samtidig afviser Melania Trumps talskvinde, at førstedamen var ked af det, da Donald Trump blev valgt.

- Fru Trump støttede sin mands beslutning om at stille op som præsident, og rent faktisk opfordrede hun ham til at gøre det. Hun var sikker på, han ville vinde, og var utrolig glad, da det skete, siger talskvinden Stephanie Grisham.

En anden person, der er nævnt i bogen, er den tidligere britiske premierminister Tony Blair. Han skulle have advaret præsident Donald Trumps svigersøn og seniorrådgiver, Jared Kushner, om, at de britiske efterretningstjenester spionerede mod Trump. Men ifølge Blair er den påstand opdigtet.

En anden person, der er nævnt i bogen, er den tidligere britiske premierminister Tony Blair.

Det er ikke så underligt, at Det Hvide Hus afviser disse historier, men måske har de en pointe. Forfatteren Michael Wolff er nemlig tidligere blevet beskyldt for at pynte på sandheden i sin bog 'Burn Rate' fra 1998, skriver avisen Washington Post.

- Der er al mulig grund til at tage hans seneste værk med en masse forbehold og være varsom med at tage de saftige citater for gode varer. Personligt ville jeg ikke bygge min vurdering af Donald Trumps Hvide Hus på noget, jeg har læst i Michael Wolffs spalter, siger USA-analytiker Mirco Reimer-Elster til TV 2.

Britiske BBC præsenterer på deres hjemmeside en række opsigtsvækkende historier fra bogen, som TV 2 altså ikke selv har et eksemplar af. Vi har fået Mirco Reimer-Elster til at kommentere på Michael Wolffs afsløringer og vurdere, om man kan tro på historierne, som BBC viderebringer.

1. Trump jr.'s møde med russere var "forræderisk"

En af de kilder, der ikke er anonym i bogen, er Det Hvide Hus’ tidligere chefstrateg Steve Bannon. En mand, som ofte tilskrives en del af æren for Trumps succes. I bogen siger Bannon, at han mente, at et møde i juni 2016 mellem Donald Trump jr. og en gruppe russere var "forræderisk". Russerne havde tilbudt Trump jr. kompromitterende materiale om modkandidaten Hillary Clinton.

Lyn-analyse

Det er denne udtalelse, der har fået opmærksomheden i medierne. Vi har dog endnu ikke fået bekræftet, hvornår Bannon kom med denne vurdering overfor forfatteren. Tidspunktet er afgørende, da der kan være tale om en efterrationalisering, et forsøg på at redde egen røv eller noget helt tredje. Forholdet mellem Bannon og Trump jr. var dårligt, så der er grund til at være varsom med at lægge for meget i Bannons personlige vurdering. Men det er tydeligt, at udsagnet har fortørnet præsident Trump og vil være af stor interesse for den særlige anklager i Ruslandsundersøgelsen, Robert Mueller.

2. Forvirring i Trump-lejren efter valgsejr

I bogen skriver Michael Wolff, at der var "forbløffelse og forfærdelse" i Trump-lejren efter valgsejren i november 2016. På valgaftenen fortalte Donald Trump jr. eftersigende til en ven, at Donald Trump lignede en, der havde set et spøgelse, da det gik op for ham, at sejren var mulig. Desuden skriver forfatteren, at Melania Trump græd – og det var ikke glædestårer.

Lyn-analyse

At mange folk i Trump-kampagnen var indstillet på at tabe præsidentvalget, er også tidligere blevet fremført af journalister, der har været tæt på kampagnen. Det kan bestemt heller ikke udelukkes, at der er noget om snakken, da oddsene jo som bekendt ikke var i Trumps favør til præsidentvalget, og Trump først fik momentum i valgkampens sidste to uger. Men de saftige detaljer virker på mig rimelig overspillet, særligt hvis man tager forfatterens tidligere værker i betragtning, hvor han er blevet beskyldt for at smøre for tykt på.

3. Trump var sur under sin indsættelse

Da Trump blev indsat som præsident den 20. januar 2017, nød han slet ikke den store dag. Ifølge bogen var han blandt andet sur over, at en masse stjerner ikke ville deltage ved indsættelsen. Den nye præsident skændtes også åbenlyst med sin kone, der lignede en, der var på grænsen til tårer, skriver Michael Wolff.

Lyn-analyse

I og med vi endnu ikke kender til de kilder, som Wolff bygger denne fortælling på, er det ikke til at sige, hvorvidt det er rigtigt, at Trump var sur under indsættelsen, og hvorvidt hans kone var ked af det.

For Trump personligt er det i øvrigt også en historie, han kan være fuldstændig ligeglad med – den har ingen politisk relevans og er kun noget, der vil interessere folk, der er til det tabloide stof og rygter.

4. Det Hvide Hus var en "smule skræmmende"

Donald Trump syntes efter indflytningen i Det Hvide Hus, at præsidentboligen var en "smule skræmmende". Han fik desuden sit eget soveværelse, hvilket ifølge forfatteren ikke er sket, siden John F. Kennedy var præsident. Trump ville også have lås på døren, hvilket for en kort tid førte til uoverensstemmelser med sikkerhedstjenesten Secret Service, der krævede adgang til præsidenten.

Lyn-analyse

At Trump skulle være blevet intimideret af Det Hvide Hus' historiske rammer, lyder meget plausibelt. Det er en gennemgående fortælling fra nyindsatte præsidenter, at de kan mærke historiens vingesus, når de har sat sig ind i verdens mest magtfulde embede. Med andre ord ville det være mærkeligt, hvis Trump ikke var påvirket af det enorme ansvar, der fulgte med at blive indsat som USA's 45. præsident.

5. Ivanka Trump håber på at blive præsident

Ifølge Michael Wolff drømmer Ivanka Trump om måske en dag at blive USA’s præsident. Ivanka Trump og hendes mand, Jared Kushner, har lavet en aftale om, at hvis chancen en dag byder sig, så er det hende, der skal stille op som præsident. Da Steve Bannon hørte om denne beslutning, blev han ifølge bogen forfærdet.

Lyn-analyse

At Ivanka Trump skulle have præsidentielle ambitioner, er et rygte, der har holdt sig hårdnakket, lige siden Trump trådte på den politiske scene. Men uanset Ivanka Trumps ret fremtrædende rolle i Trump-administrationen er det på nuværende tidspunkt fuldstændig ligegyldigt, om eller hvad hende og ægtefællen Jared Kushner skulle have lavet af indbyrdes aftaler om, hvem der måske en dag i en fjern fremtid skulle stille op som præsidentkandidat. De har travlt nok med at rådgive præsidenten, og særligt Kushner går ind i et farligt år 2018 med en Ruslandsundersøgelse, hvor han spiller en hovedrolle.

6. Ivanka Trump gør grin med sin fars hentehår

Præsident Trumps datter er ikke bange for at gøre grin med sin far, skriver Michael Wolff. Således laver hun sjov med Donald Trumps hentehår og den farve, det har. Den orange kulør skyldes, ifølge Ivanka Trump, at Donald Trump ikke har tålmodighed nok til at lade farven sidde længe nok i håret, når det bliver behandlet.

7. Trump-regeringen havde ikke en klar politisk strategi

Efter Donald Trump havde været præsident i seks uger, havde Det Hvide Hus endnu ikke en klar politisk strategi. I bogen beskrives det, hvordan Det Hvide Hus’ vicestabschef, Katie Walsh, gik til Trumps seniorrådgiver, Jared Kushner, for at få svar på, hvad Trump-regeringen ønskede at opnå politisk. Men det kunne Kushner ifølge bogen ikke svare på.

Lyn-analyse

I enhver ny administration vil der i starten være en masse holdninger om de politiske prioriteringer. Afmonteringen af sundhedsreformen ObamaCare var det, Trump og republikanerne valgte at bruge kræfterne på. Set i bagklogskabens klare lys skulle de måske være startet med en infrastrukturpakke, hvor muligheden for at opnå politisk succes var større. Trump og republikanerne valgte – meget lig Obama og Demokraterne efter 2008-valget – at gå efter sundhedsområdet, hvor et kompromis ikke lå indenfor rækkevidde.

8. Trumps beundring af Rupert Murdoch

Michael Wolff har tidligere skrevet en bog om mediemogulen og rigmanden Rupert Murdoch, der blandt andet er grundlægger af tv-stationen Fox News. I den nye bog skriver Wolff, at Trump beundrer Murdoch, selvom netop Murdoch anser Trump for at være en "charlatan og et fjols".

Lyn-analyse

At amerikanske præsidenter har foretrukne medier, er der ikke noget nyt i. Med hensyn til Trump og Rupert Murdoch er det dog interessant at se, hvordan præsidenten agerer jubelkor for Murdochs Fox News og særligt kanalens udsendelse 'Fox and Friends'. Mere end 160 gange retweetede Trump om kanalen og morgenfladeprogrammet i året 2017. Et interessant skift fra 2016-valgkampen, hvor Trump til tider lå i åben clinch med Fox News og boykottede en af stationens primærvalgsdebatter.

9. Rupert Murdoch kalder Trump for en idiot

Beundringen er, ifølge Michael Wolff, ikke gensidig. Efter en telefonsamtale med Donald Trump kaldte Rupert Murdoch præsidenten for en "fucking idiot", da røret var blevet lagt på.

Lyn-analyse

Hvorvidt Murdoch skulle have udbrudt de refererede skældsord, er efter min viden endnu ikke blevet verificeret andre steder. Men i bund og grund synes jeg heller ikke, at det er en særlig relevant afsløring. Som med mange af de andre af disse 'afsløringer' fra bogen bærer det præg af en forfatter med forkærlighed for bombastiske detaljer, der ville falde i god jord hos Trumps kritikere og atter bekræfte dem i, at Trump er en åndspygmæ. Men jeg har svært ved at se, hvordan de hjælper på vores forståelse af USA's 45. præsident.

10. Michael Flynn blev advaret mod kontakt til russere

Den tidligere nationale sikkerhedsrådgiver Michael Flynn, der nu er blevet del af undersøgelsen om Trump-lejrens mulige russiske forbindelse, var advaret om, at det ville give problemer, da han tog imod penge fra Moskva for en tale.

Ifølge bogen havde Flynns venner således frarådet ham at tage imod de 45.000 dollar, men Flynn svarede, at det kun ville være et problem, hvis Trump vandt.

Lyn-analyse

At Michael Flynns fortid kunne blive et problem, var allerede veletableret under valgkampen. Flynns fortid og forretningsinteresser – som han fortsatte med at pleje som Trumps udenrigspolitiske rådgiver over for udenlandske regeringer under valgkampen – var en af årsagerne til, at præsident Obama angiveligt advarede præsidentkandidaten Trump imod at ansætte Flynn i Det Hvide Hus. Flynn endte som bekendt med at have en meget kortlivet karriere som national sikkerhedsrådgiver og er nu i færd med at samarbejde med den særlige anklager i Ruslandsundersøgelsen for at undgå en lang fængselsstraf.