Forældre lader børn blive hjemme, så de slipper for at fremlægge for klassen

Det er ikke kun fremlæggelse i klassen, der får forældre til at holde deres børn hjemme eller fritage dem fra opgaver og fag.

Marie er ikke kommet i skole i dag, fordi hun har ondt i maven over at skulle fremlægge for klassen.

Sådan lyder det i stigende grad fra flere forældre, der - ved at holde børnene hjemme eller fritage dem fra fag - forsøger at skærme deres børn fra ting, som børnene ikke bryder sig om i skolen, skriver JydskeVestkysten.

På Vamdrup Skole oplever skolens lærere tendensen som stigende, og skolen har taget problemet op til diskussion i skolebestyrelsen.

- Vi øjner en tendens og har åbnet op for en dialog for det i skolebestyrelsen. Man skal passe på, at man ikke kommer dertil, at man i misforstået hensyn skærmer sit barn, så man ikke bibringer det en vis robusthed, siger Per Rudbæk, der er skoleleder på Vamdrup Skole, til avisen.

Afstemning

Han oplyser, at der kan være tilfælde, hvor der skal tages ekstra hensyn til et barn, men at fremlæggelse for klassekammeraterne er en kompetence, som børnene ifølge folkeskoleloven skal lære.

17 elever fritaget fra idræt – på samme dag

Han fortæller desuden, at flere elever også ofte af forældrene bliver fritaget fra for eksempel idræt. Faktisk oplevede skolen, at 17 ud af i alt cirka 70 elever fra skolens tre 8. klasser skulle fritages fra idræt på den samme dag, siger Per Rudbæk til TV 2.

- Der var mange forskellige gode grunde til fritagelsen – for pigernes vedkommende var det måske deres cyklus, mens andre havde en overbelastning og ifølge forældrene ikke kunne være med til idræt, fortæller han.

Skolebestyrelsen diskuterede den stigende tendens på et møde i november, men kunne i forhold til den overordnede problematik ikke blive enige. I forhold til skolens 8. klasser og fritagelse fra idræt vil Per Rudbæk nu kontakte forældrene:

- Jeg skriver til forældrene, at det ikke dur, når så mange elever bliver fritaget fra idræt. Der er meget snak om robuste børn i de her år, og vi er meget opmærksomme på, hvordan vi kan gøre vores børn mere robuste.

Skolebestyrelsen på Vamdrup Skole vil jævnligt tage tendensen op til diskussion, oplyser Per Rudbæk.

Det er ikke fordi, jeg skal skyde på lærerne, men eleverne har en anden tærskel for, hvornår noget er sjovt

Mette With Hagensen

Vil ikke ud at cykle i regnvejr

Andre skoler i Kolding Kommune kan genkende tendensen fra Vamdrup Skole. På Christiansfeld Skole oplever lærerne, at børn bliver hjemme fra skole, hvis de i undervisningen skal ud at cykle i regnvejr.

- På dagen er det ikke ualmindeligt, at nogle elever mangler, og at der kommer meddelelse om, at nogle børn ikke kommer, fordi de for eksempel ikke kan holde til det, eller fordi det måske er regnvejr, siger skoleleder Poul Fremmelev til JydskeVestkysten.

Han kalder tendensen for en "robustheds-udfordring".

Almindeligt, at klassen griner

Hos foreningen Skole og Forældre kender man til problematikken:

- Præstationspresset smitter fra idrætsfaget, fra "jeg vil ikke vise min krop frem" til, at "jeg vil ikke sige noget dumt foran min klasse". Man skal være perfekt i sit skoleliv, siger formanden Mette With Hagensen til TV 2.

Afstemning

Samtidig er det ifølge formanden blevet mere almindeligt, at klassen griner, hvis man kommer til at sige noget forkert:

- Og man vil også høre eleverne sige, at lærerne ikke stopper det. Ikke fordi jeg skal skyde på lærerene, men eleverne har en anden tærskel for, hvornår noget er sjovt.

Sådan hjælper vi børnene, ifølge ...
Elever, forældre og eksperten giver deres bud på, hvad der kan hjælpe børnene med deres frygt for at fremlægge i skolen