Nyheder

Sådan holder kongehuset nytår

Anker Andersen har været kammertjener i 40 år. Nu løfter han sløret for, hvordan nytår foregår på Amalienborg.

Når klokken slår 18.00 nytårsaften, samles de fleste danskere om skærmen for at følge Dronningens nytårstale.

Majestæten selv bruger store dele af dagen på at forberede sig på den, men resten af kongehusets aften er hyggelig og afslappet.

Det fortæller Anker Andersen, som har været kammertjener for prins Henrik og tidligere også kong Frederik 9.

Det er over 10 år siden, han forlod kongehuset, men de ynder at holde på traditionerne, siger han og begynder at fortælle, hvordan de mange nytårsaftener, han har fulgt, er foregået.

Det er en aften, der selvsagt slutter efter midnat, men kongehusets nytårsaftensdag starter alligevel tidligt. 

- Normalen var, at de blev vækket klokken otte. Så spiste de morgenmad sammen, og Dronningen gik ind og ordnede sig lidt, fortæller Anker Andersen.

Hun havde nemlig en del opgaver med at forberede den tale, som skyder nytårsaften i gang over hele det danske land. 

- Kammerjomfruen kom ind til Dronningen, og så skulle de aftale, hvilket tøj hun skulle have på til talen. Det skulle pænt afstemmes, så det passede til buketten på Dronningens skrivebord, hvor hun holder talen, fortæller Anker Andersen og tilføjer, at formiddagen også gik med møder, hvor talen blev gennemgået.  

Prinsen var ikke til stede. Men han kunne finde på at ligge i sengen og se Dronningens nytårstale.

Anker Andersen, tidligere kammertjener

Styr på detaljerne

Selvom talen fylder en del, har Dronningen alligevel tid til at sende en tanke til kongehusets mange ansatte.

- På et tidspunkt det passede Dronningen, kom hoffets herrer og damer ind. Der blev ønsket godt nytår og sagt tak til hoffet for det år, der var gået. Nogle af de ansatte blev også dekoreret som tak for lang og tro tjeneste, siger Anker Andersen.

Men så var der også fokus på talen igen.

- Dronningen fik lagt sminke af en sminkøse, og hende frisør kom og satte hår. Så havde Dronningen endelig en pause, hvor hun tjekkede rummet for, om alt var, som det skulle være til talen, som hun altid sad klar til i god tid, siger Anker Andersen. 

De holder selve aftenen ligesom almindelige mennesker, vil jeg sige. De var sammen med venner eller bekendte.

Anker Andersen, tidligere kammertjener

Nytår med venner og bekendte

Hele proceduren omkring talen er prins Henrik ikke rigtig en del af, fortæller Anker Andersen. 

- Prinsen var ikke til stede. Han kunne finde på at ligge i sengen og se Dronningens nytårstale. Så kunne han slappe af med hundene ved sin side.

Når talen sluttede, blev det markeret med et glas champagne, og så fandt Dronningen også tid til at hvile sig, inden de selv fik gæster eller skulle i byen. 

- De holder selve aftenen ligesom almindelige mennesker, vil jeg sige. De var sammen med venner eller bekendte. Nogle gange var der syv eller otte mennesker på besøg og nogle gange flere. Men det var aldrig en kæmpe fest, siger Anker Andersen og tilføjer:

- Dengang kronprins Frederik og prins Joachim boede hjemme, var de også med til middagen. Som børn trak de sig op på deres værelser og hyggede sig der. Da de blev lidt større, havde de venner på besøg. 

Personligt fyrværkerishow

Anker Andersen husker ikke, at prinserne har lavet nogen form for nytårsballade som unge, men de var altid begejstrede for fyrværkeriet. 

- Det foregik ovre i Amaliehaven, hvor der var sat nogle betonklodser op. Det er prins Henriks nuværende kammertjener, der lavede nogle fantastiske fyrværkerier, og hvis man var på Amalienborg, gik man over og så det, siger Anker Andersen. 

Selvom han ikke selv er at finde på slottet søndag aften, sender han kongehuset en helt specielt tanke, når han vil følge Dronningens nytårstale på tv.

- Talen betyder meget for mig. Den ser jeg frem til og skal skåle på, der hvor jeg holder nytår i år, siger Anker Andersen.