De største øjeblikke

Han hoppede ud fra flyet, men så gik det galt - nu er der nye optagelser af landingen

- Du har en springer, der hænger under flyet, lød det over radioen.

Det er en smuk eftermiddag i maj måned 2017 på Lindtorp Flyveplads udenfor Holstebro. Pilot Leif Johannsen starter det lille Cessna 182-fly, for han skal til vejrs med tre faldskærmudspringselever og deres såkaldte hopmester.

Men noget går helt galt.

Få timer efter flyets afgang bliver den lyserøde aftenhimmel lyst op af blå blink fra ambulancer, politi og en redningshelikopter. Og nu kan TV 2 vise et hidtil uset klip fra de afgørende minutter op til.

Flyet letter med de seks mand ombord. Da de når én kilometers højde springer den første elev og så den anden. Så hæver de flyet til 2,5 kilometers højde og så bliver det Michael Ellergaards tur - men her opstår en voldsom komplikation.

- Det gav et ryk i flyet, og jeg kiggede rundt, men kunne ikke se noget, fortæller Leif Johannsen i TV 2s årskavalkadeshow ’De Største Øjeblikke’, da han genkalder sig den dramatiske aften.

Da hopmesteren som den sidste springer ud fra flyet, begynder pilot Leif Johannsen at gøre sig klar til at lande. Men en stemme i radioen stopper ham:

- Du har en springer, der hænger under flyet.

Stemmen er hopmesterens. I et kapløb med tiden har han nået jorden og har fået kaldt piloten op.

- Den melding rystede mig virkelig

Da han sprang ud som den sidste, kunne han nemlig se, at eleven Michael Ellegaard ikke var kommet langt. Hans fod sad fast i en snor fra flyet, og nu blev han trukket efter det med hovedet nedad.

- Den melding rystede mig virkelig, siger pilot Leif Johannsen.

”Du holder bare retningen, det er fint. Du rammer lige der, hvor du skal.”

Karsten Kokholm, hopmester

Fra sin plads prøver han først at skære Michael Ellegaard fri – men forgæves. På dette tidspunkt har Michael hængt på hovedet i næsten en time. Risikoen for at dø af dette alene er overhængende. Michael Ellegaard er dog stadig ved bevisthed.

- Det var en rigtig træls situation. Og lidt uden for planen, siger han selv i dag.

Der er nu én mulighed tilbage, hvis de skal redde Michaels liv.

En nødplan sammensættes

Den ansvarshavende instruktør på jorden Karsten Kokholm laver i samarbejde med Søværnet, politiet og redningsvæsenet en nødplan.

De får brandvæsnet til at lægge et tykt lag skum ud på en plæne ved siden af den asfalterede landingsbane, så fly og faldskærmsudspringerelev vil lande så blødt som overhovedet muligt.

Det er nu så mørkt, at piloten knap kan se landingsbanen. Karsten Kokholm dirigerer over radioen:

- Du holder bare retningen, det er fint. Du rammer lige der, hvor du skal, kan Leif Johannsen høre i sit headset.

Lig helt stille. Nu er det slut. Der er folk her for at hjælpe dig.

Karsten Kokholm, hopmester

Farten er 130 kilometer i timen.

Netop offentliggjorte optagelser lavet fra flyvevåbnets redningshelikopter på stedet viser Leif Johannsens landing, som han senere har fået ros for, har været den bedste i hele hans karriere.

De finder Michael i skummet

Michael Ellegaard glider 200 meter igennem skummet med cirka 100 kilometer i timen.

- Inden flyet har bremset helt op, kommer der faktisk to tommeltotter op fra skummet, griner Karsten Kokholm, der i klippet ses løbe mod Michael.

Michael Ellegaard er ved bevisthed.

Da Karsten Kokholm får gravet ned igennem skummet til Michael, siger han til den medtagede udspringselev:

- Lig helt stille. Nu er det slut. Der er folk her for at hjælpe dig. Der var to, der ikke kunne komme – det var paven og dronningen.

Hvortil Michael svarer:

- Kok, fjern lige det skum. Det smager ikke så godt.

Leif Johannsen havde en lang karriere som pilot bag sig, og efterfølgende har flere sagt, at hans rutine var det, der reddede Michael Ellegaard.

Den uheldige springer slap med en forstrækning i sit lår og en hudafskrabning efter landingen. Siden ulykken har han dog sprunget mange gange og har i dag gennemført kurset som faldskærmsspringer.

Hele historien kan ses i TV 2s årskavalkadeshow 'De Største Øjeblikke', der bliver sendt på TV 2 den 30. december klokken 20, og kan genses på TV 2 PLAY derefter.