Nyheder

Et hashtag snuppede dagsordenen i 2017 - og hvad så nu?

Et nyt år banker på. Hvordan vil kønskampen udvikle sig i 2018?

Anden halvdel af 2017 har i høj grad stået i kønnenes tegn.

I slutningen af året stod et stort antal kvinder frem med anklager mod filmmanden Harvey Weinstein om chikane, misbrug og voldtægt, og på den bølge kom hashtagget #MeToo rullende ind over verden.

Her gjorde kvinder over hele kloden opmærksomme på, at de havde været udsat for sexchikane eller anden krænkende adfærd.

- #MeToo-kampagnen har gjort noget, der tidligere i højere grad er blevet holdt i privaten, til et kollektivt problem, siger Maria Vicki Lindbaum, der er forperson for projektet Everyday Sexism Project, der indsamler anonyme vidnesbyrd om kønsbaserede krænkelser.

Men som årets sidste dag nærmer sig, kan det være relevant at se på, hvad der muligvis sker med #MeToo-kampagnen i fremtiden. Det gjorde TV 2 NEWS, da de inviterede et ekspertpanel i studiet lørdag.

Frygt for folkedomstol

Tidligere har kendte danskere advaret mod #MeToo-blodrus, og i TV 2 NEWS er panelet også splittede om, hvorvidt der er i orden, at #MeToo-kampagnen udstiller endnu ikke dømte personer.

Nima Zamani, der er radiovært og jurist, frygter, at MeToo-hashtagget kan fremprovokere en folkedomstolsstemning i befolkningen. 

- Vores forhenværende justitsminister Søren Pind skrev på Twitter, at vi skulle navngive dem (overgrebsmændene red.), siger Nima Zamani. og fortsætter:

- Det er altså et udtryk for, at det har taget overhånd.

Derimod mener Maria Vicki Lindbaum ikke, at der har været situationer, hvor dette har været en relevant problemstilling. Hun henviser til, at der i de amerikanske sager, har været mange kvinder, der har udtalt sig mod de samme gerningsmænd.

Sådan kommer vi videre

Kønsforsker Christian Groes peger på, at vi i fremtiden bedst kan arbejde videre efter #MeToo-kampagnen, ved at ændre folks mentale indstilling omkring seksuelle krænkelser.

- Hvis vi skal videre i form af, at skammen skal forsvinde fra det her område, så skal den på en måde overføres til gerningsmanden, mener Christian Groes.

Med det mener han, at det i den den brede masse skal blive mindre skamfuldt at blive udsat for krænkelserne, og markant mere skamfuldt at udsætte andre for dem.

Har #MeToo mistet sin værdi?

En anden bekymring, som debatpanelet luftede i TV 2 NEWS, var problematikken om, hvorvidt #MeToo-kampagnen i fremtiden vil blive udvandet af, at mindre seksuelle krænkelser også bliver påtalt i samme åndedrag som voldtægter.

- Det er jo noget, der har taget overhånd, når hashtagget favner så meget. Der er forskel på, om man har fået et klap i numsen eller er blevet voldtaget, siger Nima Zamani.

Han forklarer sin bekymring ved at forestille sig, at der fandtes et hashtag mod hård vold, som han brugte efter at være blevet tæsket halvt ihjel. Han mener, at han ville blive ærgerlig over, at nogen brugte hashtagget, hvis de kun var blevet skubbet til.

Nedenfor kan du få et overordnet overblik over efterårets #MeToo-kampagne.

#MeToo tidslinje

  1. Et væld af kvinder står frem og anklager den 64-årige filmproducent Harvey Weinstein for sexchikane og seksuelle overgreb.

  2. Skuespiller Alyssa Milano genoptager hashtagget #MeToo (oprindeligt brugt først af Tarana Burke på det sociale medie Myspace i 2006) og opfordrer kvinder og mænd til at dele deres historier om seksuelle overgreb og sexchikane under dette hashtag.

  3. Filmmanden Peter Aalbæk anklages for sexchikane. Herefter følger en lang række anklager mod ham.

  4. Et stigende antal fremtrædende personer fratræder deres stillinger efter anklager om seksuelle krænkelser. Heriblandt tidligere chef for Amazon Roy Price. Skuespiller Dustin Hoffman bliver ligeledes anklaget.

  5. TV 2 laver en undersøgelse, der viser, at 32 procent ud af 297 kvindelige medlemmer af Skuespillerforbundet er enige eller meget enige i, at "der er problemer med sexchikane over for skuespillere i branchen i Danmark".

  6. Skuespiller Kevin Spacey fjernes fra serien 'House of Cards' efter anklager om seksuelle krænkelser.

  7. Fem kvinder anklager komikeren Louis CK for seksuelle overgreb.

  8. Præsident Trump forsvarer politiker Roy Moore, efter flere kvinder anklager ham for seksuelle krænkelser. Nogle af dem var teenagere på tidspunktet for krænkelsen.

  9. Time Magazine udråber 'The Silence Breakers' (dem der bryder tavsheden red.) til årets person.