Året der gik: Le Pen-familiens yngste stjerneskud fik nok af sin moster

16x9
Marion Le Pen (tv.) forlod politik i maj 2017, efter hendes moster, Marine Le Pen (th.), fik det bedste resultat nogensinde for Front National ved et fransk præsidentvalg. Foto: JOEL SAGET / Scanpix Denmark

TV 2's korrespondent Svenning Dalgaard fortæller her om en af de store begivenheder, som han har dækket i 2017.

Det er tidligt at trække sig fra politik, når man kun er 27 år. Men denne søndag havde det yngste skud på Le Pen-familiens politiske træ fået nok.

De pæne vælgertal for hendes moster Marine Le Pen ved præsidentvalget skjulte så mange nederlag for Marion Maréchal-Le Pen, at fremtiden bare tegnede for mørkt. To dage senere trak hun tæppet væk under sin moster og stillede spørgsmål ved partiet Front Nationals fremtid.

Jeg talte med Marion Maréchal-Le Pen, da hun kom ud fra rådhuset i Carpentras i Sydfrankrig, efter at hun havde været inde og stemme på sin moster til det franske præsidentvalg.

Det er her, hun for fem år siden blev valgt til Nationalforsamlingen i Frankrig som det hidtil yngste medlem. Og det er her, hun har haft sin base til valget til regionsrådet, hvor hun for to år siden var på nippet til at blive præsident for regionen Provence-Alpes-Côte d’Azur.

Året der gik

I forbindelse med årets udgang har vi bedt TV 2's korrespondenter og udsendte reportere fortælle om de store begivenheder, som de har været med til at dække i 2017.

Men smilet var anstrengt, da hun havde stemt denne søndag i maj. For partiet havde ført en kaotisk og selvmodsigende valgkamp i det forgæves forsøg på at slå Frankrigs nuværende præsident Emmanuel Macron.

Og endnu værre: Hendes egne forsøg på at få en klar ultrakonservativ linje i partiet havde slået fejl. Hun var fejet til side af sin moster og Marine Le Pens højre hård i partiet, Florian Philippot. Måske anede hun allerede, at netop højrehånden senere på året ville trække tæppet væk under hendes mosters lederskab og efterlade Le Pen-dynastiet i total forvirring.

Tidlig debut i politik

Marion Maréchal-Le Pen var ellers kun to år, da hun gik ind i politik. Hun sad på sin bedstefars arm på valgplakaten, da den storsmilende partistifter Jean-Marie Le Pen i 1992 stillede op til regionsvalget i Frankrig.

Hun voksede op som barn af Le Pens næstældste datter, Yann Le Pen, i familiens slot ”Montrefort” i Saint-Cloud lidt uden for Paris – en stærkt omstridt arv fra et lettere tosset partimedlem, hvis familie længe forsøgte at få omstødt testamentet. Og barnebarnet Marion var endnu i skolealderen, da jeg interviewede Jean-Marie Le Pen på slottet, hvor han stolt fortalte om sin familie, mens han viste rundt sammen med sine to nærgående schæferhunde.

Jean-Marie Le Pen viser her den valgplakat, som den to-årige Marion Maréchal-Le Pen medvirkede på til regionsvalget i Frankrig i 1992.
Jean-Marie Le Pen viser her den valgplakat, som den to-årige Marion Maréchal-Le Pen medvirkede på til regionsvalget i Frankrig i 1992. Foto: Scanpix

Marion voksede op i en konfliktfyldt familie. Allerede mens hun var barn, viste det sig, at hendes biologiske far var en anden end moderens mand, Samuel Maréchal. Hendes bedstemor, Pierette, søgte skilsmisse allerede i 1972, da Jean-Marie Le Pen oprettede sit parti, Front National. Hun fik sin skilsmisse igennem i 1984 efter at være flyttet sammen med en journalist, der skrev en skandalebog om Jean-Marie Le Pen. Da manden ikke ville betale hustrubidrag, tog hun hævn ved at optræde nøgen i Playboy. Det fik til gengæld døtrene, Marie-Caroline, Yann og Marine, til offentligt at meddele, at de ikke længere så hende som deres mor. 

For god ordens skyld forsvandt bedstemoderen med en god del af familiens formue, som af skattetekniske årsager var placeret i hendes navn. Samtidig afslørede hun, at Jean-Marie Le Pen havde sine penge placeret i en ulovlig konto i Schweiz.

Til gengæld rykkede partiet sammen om partistifteren, som var ved at falde sammen efter skilsmissen. Et behjertet partimedlem kendte enken efter en belgisk forretningsmand, Jany Paschos. Som hun selv fortæller det:

- En ven ringede til mig og sagde, ”kan du invitere en af mine venner. Han er skilt og føler sig en smule ensom”.

Hun ringede til Jean-Marie for at invitere ham og ved deres første samtale var det den store kærlighed, sagde hun.

Selv i fransk tv insisterede hun i 1995 på, at den 67-årige stadig var viril og elskede kvinder lige så meget, som han elskede Frankrig.

Jany Le Pen blev Front Nationals svar på Nancy Reagan. Hver gang jeg så hende ved møderne, sad hun på første række og så op på sin mand på podiet med de samme beundrende øjne, som man husker fra Nancy Reagan.

Jean-Marie Le Pen ses her med sin kone Jany Le Pen i 2015.
Jean-Marie Le Pen ses her med sin kone Jany Le Pen i 2015. Foto: BORIS HORVAT / Scanpix Denmark

Skandaler i Le Pen-familien

Men skandalerne fortsatte i familien, mens Marion Maréchal-Le Pen voksede op på slottet. Jean-Marie ældste datter, Marie-Caroline, brød med sin far, da hun i 1998 støttede partiets næstformand Bruno Mégret, som forgæves forsøgte at skubbe partistifteren til side for at overtage formandsposten. Han startede et nyt parti i Sydfrankrig og splintrede altså Le Pen familien. Marie-Caroline forlod familiens slot i Saint-Cloud.

Da jeg dengang mødte Marie-Caroline Le Pen, havde hun tilmed farvet sit hår sort for ikke at ligne familien – for alle i Le Pen familien er blonde. Bruddet var totalt. Det var først et årti senere, at hun forsonedes med sine søstre, da lillesøster Marine Le Pen opstillede til valget til Nationalforsamlingen.

Den øvrige del af familien, som jeg har mødt gennem årene, holdt sammen inden for slottets rammer. Marions mor Yann har hele tiden støttet både sin far og sin søster inden for partiet.

Men det viste sig tidligt, at den lille Marion var sin egen. Mens Marine Le Pens tre børn fra hendes skiftende ægteskaber altid har støttet deres mor og hendes indsats for at modernisere partiet, efter at hun i 2011 overtog formandsposten, så gik Marion på tværs. Hun gik i stedet for i sin bedstefars fodspor.

Marion Le Pen satsede på Sydfrankrig

Marine Le Pen skabte sin egen karriere ved lokalvalg i Nordfrankrig. Men Marion satsede ligesom Jean-Marie på Sydfrankrig. Det er her, man finder partiets kerne af ”pied noirs” – sortfødderne, der vendte hjem til riget, efter at Frankrig mistede sine kolonier i Nordafrika og tabte den lange og blodige krig i Algeriet, hvor Jean-Marie Le Pen netop var soldat.  

Det er ikke tilfældigt, at hun satser på det stærkt konservative Sydfrankrig. Det er heller ikke tilfældigt, at den unge politiker stemte imod, da Marine Le Pen for to år siden smed sin far ud af partiet. Hun havde allerede i skolen insisteret på at blive kaldt ”Le Pen”, selv om lærerne forsøgte at beskytte hende mod mobning fra de andre elever ved at indskrive hende som ”Maréchal”.

Men det stærkeste grundlag for hendes modvilje mod Marine Le Pens modernisering af partiet hænger sammen med, at hun er stærkt religiøs.

Hendes modvilje mod ægteskab for homoseksuelle skaber vanskeligheder i partiet, fordi Marines højrehånd, Florian Philippot, er homoseksuel og den stærkeste talsmand for at støtte loven.

Hun mener også, at muslimer kun kan være franske, hvis de følger den kristne kultur.  

Hendes modvilje mod fri abort har fået hendes moster til offentligt at tage afstand fra hende, når hun er gået imod, at staten skulle betale for familieplanlægning og for aborter.

Tilmed deltager Marion i møder med den skrappeste højrefløj inden for katolicismen -  integristerne, der følger den nu afdøde ærkebiskop Lefebvre, som har stillet spørgsmål ved pave Johannes den 23.’s andet vatikankoncil og senere har været truet med at blive udelukket fra den katolske kirke.

Det mest problematiske ved denne katolske fløj er, at man hører udtryk, der antyder støtte til Jean-Marie Le Pens ringeagtende udtryk omkring folkemordet på jøderne.

Marion Maréchal-Le Pen har dog personligt taget afstand fra netop bedstefaderens antisemitisme. Og det må have beroliget også på denne valgdag, idet rådhuset, hvor hun stemte, ligger netop over for én af Frankrigs mest berømtes synagoger. Mens paven i 1300 tallet holdt til i Avignon på den anden side af Rhône-floden, søgte jøderne tilflugt her i Carpentras og byggede det storslåede bygningsværk over for rådhuset.

Passer familien

Nu har den unge Le Pen så trukket sig tilbage til familielivet for at tage sig af sin tre år gamle datter. Men da hun hilste farvel uden for rådhuset, var der ingen tvivl om, at hun er en bombe under sin mosters ledelse af Front National.

Mens Marions bedstefar nærmer sig 90 års dagen og har et skrøbeligt helbred, ses hun stadig som den rette arvtager af den brede fløj her i Sydfrankrig, som anser sig som den virkelige kerne i partiet.

Marions egen vælgertilslutning er stærkere end mosterens. Og da hun gik fra vores samtale ved rådhuset i Carpentras, var der ikke tvivl om, at hun en dag vender tilbage.