Nyheder

DF vil dræbe ulvene efter nye angreb

​I 2017 har der været 23 ulveangreb på dansk jord. Nu må det være nok, mener Dansk Folkeparti.

I Hanstholm og Klitmøller Plantage tager forældre ikke længere deres børn med på skovtur.

De frygter for "glubske ulve", hævder Dansk Folkepartis Søren Espersen.

- Ulvene går efter små børn og gamle mennesker. Det er skørt at have dem i Danmark, hvor der er 50 meter mellem hver skraldespand, siger han til TV 2.

- Der er simpelthen ikke plads til ulve, og de hører ikke hjemme i vores land, men i stedet i Nordnorge eller Sibirien.

Reaktionen kommer efter tre nye ulveangreb mod får lørdag er blevet bekræftet i Nordjylland. Dermed har ulvene alene i år angrebet andre dyr hele 23 gange.

- Jeg synes, at vi skal af med dem, og jeg frygter, at det kan blive endnu værre, siger Søren Espersen, som gerne så, at danske jægere fik tilladelse til at skyde og dræbe ulvene.

Tidligere har meldingen været, at man ”følger situationen,” men nu vil Dansk Folkeparti presse på for at få en konkret handleplan på det politiske bord - også selvom flere forskere vurderer risikoen for et ulveangreb på mennesker som meget lille.

EU-direktiv beskytter ulvene

I sommer foretog TV 2 en rundspørge på Christiansborg, som viste, at både Venstre, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance var klar til at se på en ”regulering” af den danske ulvebestand.

Men trods et politisk flertal er det lige nu slet ikke lovligt at skyde ulvene.

Dyrene er nemlig beskyttet af et EU-direktiv, der dikterer, at de skal have maksimal beskyttelse. Ulvene skal være en alvorlig trussel mod mennesker, før der må sættes ind mod den.

- Regulering bliver først relevant, når ulvebestanden er så stor, at den er levedygtig, og kun hvis de udgør en trussel overfor befolkningen, har Peter Sunde, seniorforsker ved Institut for Bio-Science på Aarhus Universitet, tidligere forklaret.

I enkelte tilfælde og med godkendelse fra Naturstyrelsen kan enkelte ulve dog godt skydes, hvis deres adfærd bliver problematisk.

Fåravlere får erstatning

De seneste tre bekræftede ulveangreb fandt sted i november og i begyndelsen af december, hvor en eller flere ulve dræbte nordjyske får.

To blev angrebet ved Aggersund, mens et blev dræbt i Bjergby.

- Vi kan ikke sige, om det er den samme ulv i alle tilfælde eller en ulv, som vi kender fra ulveregistret i Tyskland. Her afventer vi en nærmere individanalyse af dna-prøverne, forklarer kontorchef Annette Samuelsen fra Miljøstyrelsen ifølge TV 2 Nord.

De nordjyske fåreavlere kan nu se frem til en erstatning – ligesom flere andre før dem har fået.

Alene i årets første 11 måneder er der blevet udbetalt 94.556 kroner i erstatning for ulveangreb på dyr - mere end fem gange så meget som i 2016.