- Dørene begyndte at klapre og gulvet at gynge, kort efter var jeg vidne til en katastrofe

TV 2s korrespondent Eva Ravnbøl fortæller her om en af de store begivenheder, som hun har dækket i 2017.

Onsdag den 18. januar stod jeg og lavede te i mit romerske køkken, da dørene i lejligheden pludselig begyndte at klapre, og gulvet at gynge. Jeg fik et chok.

Det var det femte store jordskælv i det centrale Italien på under fem måneder.

Jeg tænkte, ligesom mange andre i området, at det var et levende mareridt, der måske aldrig ville holde op igen.

Jordskælv går i kroppen på én og skaber ængstelse. Og det lod til bare at blive ved og ved.

Året der gik

I forbindelse med årets udgang har vi bedt TV 2's korrespondenter og udsendte reportere fortælle om de store begivenheder, som de har været med til at dække i 2017.

Jeg havde været i den lille by Amatrice, der ligger 100 km fra Rom, i august 2016, hvor 300 mennesker mistede livet under et voldsomt og ødelæggende skælv. I dagene derefter rystede jorden mange gange i døgnet, og man blev vækket om natten og måtte løbe i sikkerhed udendørs. I oktober 2016 kom endnu to store skælv, som tydeligt kunne mærkes i Rom, men som hovedsageligt skabte ødelæggelser i Umbrien.

Ved slutningen af året troede og håbede man, at bølgen af jordskælv var slut, men så den 18. januar skete det alligevel igen. Metroen i Rom blev lukket, og min datters skole blev evakueret.

Man hørte i første omgang heldigvis ikke om nogen mennesker, der skulle være kommet til skade.

Lavine begravede hotel og skubbede det 10 meter

Næste formiddag blev jeg ringet op på grund af en meddelelse, der var blevet udsendt. Et hotel med ferierende gæster skulle eftersigende være blevet begravet i sne.

Det var på det tidspunkt usædvanligt koldt, og i store dele af Centralitalien var der exceptionelt meget sne. Den store bjergkæde Appenninerne, der løber ned langs midten af den italienske støvle, var på mange strækninger totalt beklædt med metervis af sne. Det havde ikke sneet så meget i 50 år.

Det det lykkedes redningshold at trænge ind i hotellet, mødte dem dette syn. Flere rum og gange i hotellet var helt fyldt med sne.
Det det lykkedes redningshold at trænge ind i hotellet, mødte dem dette syn. Flere rum og gange i hotellet var helt fyldt med sne. Foto: HANDOUT / Scanpix Denmark

I den centrale, bjergrige region, Abruzzo, ligger et kæmpe bjerg, der hedder Gran Sasso. På den ene side af Gran Sasso lå et stort, flot 4-stjernet spa-hotel, Rigopiano. Det viste sig, at jordskælvet havde udløst en gigantisk lavine. 120.000 tons sne var væltet ned ad bjerget og havde begravet hotellet. Sneskreddet havde også skubbet hotellet mindst ti meter til siden og havde samtidig fået det rykket halvvejs rundt om sig selv. Der var omkring 40 personer spærret inde under de vældige snemasser. Der var ingen strøm og ingen telefonforbindelse.

Nervepirrende kamp mod tiden

Det udviklede sig til et sandt drama. Redningsarbejdere var ankommet på ski klokken fire om morgenen, men kunne ikke få kontakt til de indespærrede hotelgæster og personalet, der på det tidspunkt så at sige var levende begravet.

På hotel Rigopiano var der 40 personer, da lavinen den 19. januar begravede hotellet, og en nervepirrende kamp mod tiden for at redde dem ud i live blev indledt. Video: Michael Rathje

Store redningskøretøjer kæmpede sig vej igennem enorme snemasser, og lederen af redningsoperationen sagde på et tidspunkt, at ’der blev arbejdet på grænsen af det umulige’. Snerydningsmaskiner havde bogstaveligt talt en høj mur af sne foran sig, som gjorde transporttiden op til hotellet foruroligende langsom. Det var nervepirrende at følge deres kamp mod tiden.

Flere hundrede redningsfolk arbejdede i døgndrift for at grave sig ned til de indespærrede folk i hotellet
Flere hundrede redningsfolk arbejdede i døgndrift for at grave sig ned til de indespærrede folk i hotellet Foto: HANDOUT / Scanpix Denmark

Alle fulgte med på tv-skærmene både i Italien og i store dele af resten af verden. Og på TV 2 NEWS sendte vi nyt hver halve time. Folk holdt vejret og håbede, at det ville lykkes at få reddet de stakkels mennesker ud i live. Lige inden både strøm, wi-fi og telefonforbindelsen gik ned på hotellet (en generator gav lidt ekstra tid), skrev en af de indespærrende kvinder: ’Kom og hjælp os, ellers dør vi af kulde’.

Lokal politi afviste telefonopkald om hjælp

En kok, der var på miniferie på hotellet, Giampiero Parete, skrev en besked via mobilappen WhatsApp til sin arbejdsgiver, Quintino Marcella, og fortalte, hvad der var sket. Hr. Marcella ringede 118 og talte med det lokale politi. Her svarede en medarbejder, der desværre ikke troede på de oplysninger, hun fik. Hun forklarede, at der var helt styr på Hotel Rigopiano, og at det drejede sig om en stald i nærheden, der var blevet ødelagt af en lavine. Altså, ifølge hende, en ren misforståelse.

Inde fra hotellet nåede flere af gæsterne at sende beskeder, inden deres telefoner løb tør for strøm. Det lokale politi troede dog i første omgang ikke på beskederne.
Inde fra hotellet nåede flere af gæsterne at sende beskeder, inden deres telefoner løb tør for strøm. Det lokale politi troede dog i første omgang ikke på beskederne. Foto: Scanpix

Denne politikvinde er senere blevet lagt for had for sin mistro og for sin behandling af den desperate mand, der ringede efter hjælp.

Kæmpede med skovle og de bare næver

De første redningsfolk, der nåede frem på ski og via helikopter, brugte skovle og bare næver til at grave i sneen med. Først mange timer senere kom det rigtige udstyr og de store køretøjer frem.

Mange hundrede redningsarbejdere kæmpede og kæmpede i de følgende timer, og pludselig lykkedes det dem at fire sig ned og redde nogle mennesker ud i live. Det var et stort øjeblik og nogle af de første, der kom levende ud fra hotellet, var børn.

Her en af de 11 personer, der blev reddet ud i live fra hotellet - andre 29 omkom, da hotellet blev begravet i sne.
Her en af de 11 personer, der blev reddet ud i live fra hotellet - andre 29 omkom, da hotellet blev begravet i sne. Foto: HANDOUT / Scanpix Denmark

Der blev arbejdet videre de følgende timer og dage, og da alle var fundet, endte tragedien med 29 omkomne og 11 overlevende.

Der blev begået fatale menneskelige fejl

Katastrofen skyldtes ekstremt vejr kombineret med et jordskælv, men meget tyder også på, at der blev begået fatale, menneskelige fejl. Måske endda forbrydelser. Allerede inden jordskælvet var gæsterne så bekymrede for snemasserne, at de havde bedt om at komme væk derfra. Det var helt umuligt uden snerydning, og den eneste store maskine, der ville have kunnet klare opgaven, var ikke til rådighed.

Det lykkedes kun for redningsmandskabet at få reddet 11 ud i live fra snemasserne, der havde begravet skisportshotellet.

Og nogen spændte ben for, at der blev skaffet en maskine andetsteds. Derudover bliver der efterforsket i ulovligheder og korruption i forbindelse med byggetilladelser til hotellet. Og sidst men ikke mindst blev den lavinevarsel, som var udsendt for området undervurderet, og flere ansvarlige indenfor beredskabet må givetvis have sovet i timen.

Lavinen var indirekte skyld i endnu et dødsfald i sidste måned. En af de ansvarlige, politigeneral Guido Conti, tog sit eget liv.
Lavinen var indirekte skyld i endnu et dødsfald i sidste måned. En af de ansvarlige, politigeneral Guido Conti, tog sit eget liv. Foto: Carabinieri Forestali

Familierne til de omkomne har lagt sag an mod kommunen Farindola og myndighederne i Abruzzos hovedby, Pescara. Og en sag om uagtsomt manddrab ruller. En ansvarlig politigeneral, Guido Conti, tog sit eget liv i november i år. I et brev, han efterlod, skrev han, at tanken om de stakkels ofre i Rigopiano-hotellet red ham som en mare. Hans underskrift stod på et papir, der havde forbindelse til nogle formodede ulovlige byggetilladelser.

De 29 personer der mistede livet, døde af enten hypotermi (nedkøling), kulilteforgiftning, eller fordi de blev klemt ihjel, da lavinen ramte hotellet.