Hans Engell: Dronningen og hoffet begik en alvorlig fejl med prins Henrik i 2002

Man kunne godt have afværget især én af prins Henriks kriser, mener politisk kommentator Hans Engell.

- Det er ingen hemmelighed, at Prinsen i mange år har været utilfreds med sin rolle og den titel, han er blevet tildelt i det danske monarki. Den utilfredshed har i de senere år fyldt mere og mere.

Dette citat i BT blev startskuddet på en nyhed, der gjorde indtryk på mange danskere.

I august 2017 meddelte kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, at prins Henrik alligevel ikke ville begraves ved siden af dronning Margrethe i et 29 millioner dyrt gravmonument i Roskilde Domkirke.

Det skyldtes hans stigende utilfredshed med sin rolle og det faktum, at han ikke følte sig ligeværdigt behandlet, fortalte hun til avisen.

Gik galt i 2002

Den utilfredshed fik danskerne for alvor at mærke, da Prinsen i 2003 i et interview med BT rasede over, at han var blevet nummer tre til en nytårskur i 2002, hvor hans hustru måtte sygemelde sig med brækkede ribben.

Fra kongehusets side besluttede man, at kronprins Frederik skulle stå forrest og modtage gæsterne til nytårskuren i 2002, da hans mor måtte sygemelde sig. Prins Henrik blev derfor placeret
Fra kongehusets side besluttede man, at kronprins Frederik skulle stå forrest og modtage gæsterne til nytårskuren i 2002, da hans mor måtte sygemelde sig. Prins Henrik blev derfor placeret "bag" sin søn. Foto: Scanpix

Her valgte kongehuset, at kronprins Frederik skulle tage imod gæsterne. Men det valg var både småligt og fejlagtigt og kunne sagtens være undgået, mener politisk kommentar Hans Engell, der medvirkede i programmet ’De kongelige øjeblikke’.

- Der, hvor vi virkelig kunne fornemme, at der skete noget med Prinsen, var i 2002, da Dronningen brækkede nogle ribben, fortæller han.

Det var en fejl

Nytårskuren var et arrangement afholdt af regentparret, og derfor havde det været på sin plads, at prins Henrik havde taget imod gæsterne, mener Hans Engell.

- Det var en desavouering (afstandstagen, red.). Det var ikke en statsretslig handling. Det involverede ikke Grundloven. Han havde sagtens kunnet tage imod. Det var en tilsidesættelse, som jeg godt kan forstå, han følte som alvorlig. Det var en fejl fra Dronningen og hoffets side, siger han.

65 procent mente, Henrik skadede kongehuset

Episoden blev på mange måder startskuddet på en række kritiske udmeldinger fra prins Henrik, der ved flere lejligheder udtrykte sin utilfredshed med sin rolle. Men i 2017 kulminerede det altså med den drastiske beslutning om, at han frasagde sig en plads ved siden af Dronningen i Roskilde Domkirke. Hvor han i stedet skal begraves, når han går bort, har han ikke valgt at røbe.

Det skabte stor debat i både ind- og udland, og på tv2.dk var 120.000 læsere inde og give deres mening til kende om Prinsens beslutning. Her mente hele 65 procent, at hans beslutning i nogen, høj eller meget høj grad havde skadet både kongehusets og Prinsens omdømme.

Folkestemningen blødte dog lidt op, da kongehuset i september meddelte, at prins Henrik var blevet ramt af demens og derfor skar drastisk ned på sine protektorater.

Offentliggørelsen af sygdommen har dog ikke ændret ved hans begravelsesplaner.

Prins Henrik om sin titel gennem tiden
1992
Prins Henrik lufter for første gang utilfredshed
I et interview med TV 2 fortæller Prins Henrik for første gang, at han er frustreret over, at den danske befolknings øjne primært hviler på dronning Margrethe.
1996
Vil ikke være nummer to
Prins Henrik giver udtryk for sin utilfredshed om sin status som nummer to i det kongelige hierarki. I Prinsens bog ’Skæbnen Forpligter’ fortæller Prins Henrik:
- Alt godt tillægges chefen, alt dårligt nummer to…
Dronningen kommenterer senere på prinsens rolle. Hun beklager, at hun har forsømt prinsen i starten af sin regentperiode. Dronningen begrunder det med, at hun selv havde travlt med at definere sin egen rolle som dronning for det danske folk.
- For hvad er det, en prinsgemal skal kunne? Først og fremmest skal man holde af hinanden og støtte hinanden som ægtepar. Men det er også vigtigt, at prinsgemalen finder ud af, at der er masser af opgaver, som netop han kan udføre. Som ikke gøres af den regerende selv. Det har du jo fundet ud af. Du hjælper mig med ting, som jeg ikke har tid til, men gør også i høj grad ting, som er dine egne. Og som jeg aldrig ville finde på at gøre, fortæller Dronningen til prins Henrik i et interview med Ekstra Bladet, da hun gjorde status efter 25 år på tronen.
2002
Den 3. februar
Kronprins Frederik er vært ved nytårskuren
Kronprins Frederik ved nytårskuren i 2002. KELD NAVNTOFT / Scanpix Danmark
Der er nytårskur på Amalienborg. Dronningen er syg, og kronprins Frederik må træde i Dronningens sted ved den årlige begivenhed - med prins Henrik som medvært. Prinsen er utilfreds med sin rolle som nummer to ved nytårskuren.
Hofmarskal, Søren Haslund-Christensen, udtalte til Politken om rollefordelingen ved nytårskuren i 2002:
- Der er kun én, som kan træffe den beslutning. Og det er Hendes Majestæt. Alle de her ting er besluttet af Dronningen. Prinsen var vært, og hvor der skete noget, der var rettet til statsoverhovedet - altså havde en officiel karakter - så var det Kronprinsen, der svarede på Majestætens vegne.
2005
Fra prins til prinsgemal
Prins Henrik får på egen opfordring lov til at få titlen 'prinsgemal' i stedet for blot 'prins'.
- Det var min beslutning at tage den titel. Hvorfor? Fordi jeg var træt af at blive kaldt 'prinsen'. For hvad for en prins? Er det lille prins Felix? Eller er det Dronningens mand? Nuvel, så efter mere end tredive år tog jeg den titel af prinsgemal, som mine ligestillede i Holland og England dog har haft, sagde han dengang i Stéphanie Surrugues bog 'Enegænger'.
2007
Den 18. april
Vil være 'Kong Henrik'
- I dag får en konges kone titlen dronning. Men en regerende dronnings mand bliver ikke konge ved ægteskab. Offentligheden er tilbøjelig til kun at anerkende dronningen. Således bliver parforholdet skævt, ikke privat, men i offentlighedens øjne, fortalte Prinsgemalen til det franske ugeblad Point de Vue.
2009
Den 8. juni
Folkeafstemning: Ligestilling i Kongehuset
En folkeafstemning skaber ligestilling mellem drenge og piger i den fremtidige tronfølge. Det ændrer dog ikke på Henriks titel som prinsgemal. Han tvivler på, om folkeafstemningen virkelig skaber ligestilling i kongehuset:
- Jeg håber, at mænd vil blive lige så ligestillede som piger, udtalte han til BT.
2010
September
Dronningen kan gøre prinsen til konge
Bogen ’Enegænger’ af Stéphanie Surrugue, der er et portræt af prinsgemalen, bliver udgivet. I bogen fortæller prins Henrik endnu engang, hvor meget det går ham på at være under Dronningen.
Se og Hør skriver i den forbindelse, at Folketinget i 2002 gav dronning Margrethe lov til at ændre prinsgemalens titel til konge, men Dronningen valgte ikke at reagere på tilladelsen.
2013
Den 2. februar
Misundelig på svigerdatter
Prinsgemalen lægger stadig ikke skjul på sin utilfredshed med ikke at være konge. I et interview sammen med sin svigerdatter, prinsesse Marie, siger prins Henrik til det franske ugeblad Point de Vue:
- Du, min kære svigerdatter, har et normalt ægteskab, hvor du og din mand er lige. Han er en prins, og du er en prinsesse. Men sådan er det ikke i mit tilfælde. Der er ingen grund til, at jeg ikke skulle være på samme niveau som min kone.
2015
Den 19. februar
Prins Henrik kritiserer sin rolle på hollandsk tv
Prinsgemalen beklager sig igen over sin rolle som prinsgemal. I et interview med hollandsk tv fortæller prins Henrik, at han har svært ved at forene sig med ikke at være på samme niveau som sin hustru.
- Jeg har altid sagt, at jeg burde være en partner. Men jeg betragtes ikke som en partner, for jeg er ikke på samme niveau som min kone, hvilket er fuldstændig uforståeligt, siger den franske prinsgemal.
Ved siden af sidder en stille, klukkende dronning, der midt i svadaen må lægge en beroligende hånd på sin husbonds ryg. Se hele Prinsgemalens udtalelse og Dronningens reaktion i videoen ovenfor.
Den 16. april
Sengeliggende til Dronningens 75-års-fødselsdag, men frisk til Venedig
Prins Henrik lægger sig to dage før Dronningens 75-års-fødselsdag syg med influenza og misser derfor pressemøde, festmiddag og fejring af sin hustru.
Han kom sig dog igen. Ekstra Bladet beretter, at Prinsgemalen blev set gå rundt i Venedig om lørdagen – to dage efter Dronningens fødselsdag.
Hoffet stod for kommunikationen omkring Prinsgemalens sygemelding. Knapt et halvt år senere udtalte prins Henrik sig om sin sygdom.
- Jeg har blandt andet haft en lille bronkitis, som desværre opstod under dronningens 75-års-fødselsdag i april. Den varede i tre dage på det forkerte tidspunkt, men man er ikke herre over sit eget helbred, sagde prins Henrik til BT den 7. oktober.
Den 16. oktober
Prins Henrik føler sig diskrimineret af den danske befolkning
Den franske tv-vært og journalist, Stéphane Bern, interviewer Prinsgemalen på Regentparrets vinslot, Château de Cayx, i Frankrig til den franske avis Le Figaro.
Til et spørgsmål om situationen omkring hans titel, svarede prins Henrik:
- Hvorfor kun være prins og Hans Højhed, men ikke Hans Majestæt? Jeg har selv besluttet at kalde mig Prinsgemal for at finde en plads i det danske samfund lige såvel som et formål og en position i mit virke som prins. Det gør mig vred, at jeg bliver udsat for diskrimination. Danmark, der ellers er kendt for at være en ivrig forsvarer af ligestilling mellem kønnene, er åbenbart villige til at betragte ægtemænd som mindre værd end deres koner.
Vanen tro nægtede Dronningen at kommentere på Prinsgemalens udtalelser. Til Dronningens fødeselsdagspressemøde på Fredensborg – hvor prins Henrik som bekendt udeblev på grund af sygdom – blev hun spurgt ind til hendes tanker om at gøre Prinsen til konge. Se hendes svar i videoen ovenfor.
31. december
Dronningen annoncerer, at prins Henrik går på pension
Dronningen overrasker til nytårstalen ved årsskiftet fra 2015 til 2016 den danske befolkning, da hun annoncerer, at Prinsgemalen går på pension.
- Tiden er inde til, hvis jeg må sige det på almindeligt dansk, at gå på pension. Fremover vil Prinsgemalen derfor kun i meget begrænset omfang tage del i de officielle arrangementer, som igennem så mange år har været en naturlig del af hans liv, sagde Dronningen i sin tale.
Hofmarskal, Michael Ehrenreich, uddyber i en pressemeddelelse, at beslutningen ikke ville få konsekvenser for kongehusets aktivitetsniveau, og at prins Henriks opgaver fremover ville blive løst af Dronningen eller øvrige medlemmer af den kongelige familie.
Se dronning Margrethe annoncere Prinsgemalens pensionering i videoen ovenfor.
2016
14. april
Fra prinsgemal tilbage til prins
Prins Henrik vil nu ikke længere tituleres som prinsgemal, som er betegnelsen for den regerende dronnings ægtefælle.
– H.K.H. Prins Henrik har efter eget ønsket - i forlængelse af sin pension - ændret sin titel til det mindre formelle prins Henrik. H.K.H. synes, at titlen passer bedre til hans nuværende situation som pensionist, siger kongehusets kommunikationschef Lene Balleby til TV 2.
10. juni
Regentparret annoncerer guldbryllup for lukkede døre
I anledningen af dronning Margrethe og prins Henriks 49. års bryllupsdag, bliver det meddelt, at næste års guldbryllup bliver holdt bag lukkede døre.
- H.M. Dronningen og H.K.H. Prinsen kan den 10. juni 2017 fejre guldbryllup. På baggrund af en række henvendelser om, hvorledes guldbrylluppet vil blive markeret, kan det oplyses, at Regentparret ønsker at afholde guldbrylluppet under private former, skrev Kongehuset blandt andet på dets hjemmeside.
Forfatter og kongehusekspert, Trine Villemann, og historiker og kongehusekspert, Lars Hovbakke Sørensen, var begge overraskede over udmeldingen og kalder det begge ’usædvanligt’, da man normalt ser store familiebegivenheder blive fejret med befolkningen.
Kongehusets kommunikationschef, Lene Balleby, uddyber til TV 2:
- Prinsen er gået på pension og deltager ikke på samme måde som tidligere i større, officielle begivenheder. Regentparret har sammen besluttet, at de ønsker at fejre deres guldbryllup under private former.
2017
29. marts
Prins Henrik bliver væk fra belgisk statsbesøg
Det belgiske kongepar, Kong Philippe og Dronning Mathilde, besøger Danmark i tre dage, men Prins Henrik beslutter i sidste øjeblik ikke at deltage i begivenheden. Han er i stedet bortrejst.
Det var ellers planen, at både dronning Margrethe og prins Henrik ville være en del af statsbesøget. I et interview med RTL forud for besøget udtaler den danske dronning:
- Min mand er ved at være gammel, det er vi begge, så han deltager ikke i så mange aktiviteter, som han gjorde førhen. Men han ser meget frem til statsbesøget og vil være til stede under besøget.
Efter prins Henriks udeblivelse udtaler kongehusets kommunikationsafdeling til Newsbreak.dk:
- Det var oprindeligt planen, (at prins Henrik skulle deltage, red.), men han besluttede alligevel ikke at deltage.
3. august
Prins Henrik vil ikke begraves ved siden af Dronningen
Prins Henrik meddeler, at han ikke ønsker at blive begravet ved siden af dronning Margrethe ved den over 29 millioner kroner dyre sarkofag af glas designet af Bjørn Nørgaard i Roskilde Domkirke.
Beslutningen ses som et resultat af prins Henriks utilfredshed med ikke at kunne være konge, selvom hoffet udtaler, at der er forsøgt at imødekomme Prinsens frustrationer.
- Der er faktisk blevet lyttet, reageret og tilpasset undervejs. Prinsen har for eksempel fået sit eget hof, men med hensyn til selve titelspørgsmålet har vi i Danmark valgt at følge den europæiske tradition, der har været gældende i både England og Holland, forklarer Lene Balleby til BT.