Presselogen

- Medier bør skrue ned for spekulationerne, mener chefredaktør

Medierne har de seneste uger haft godt fat i de politiske kommentatorer. Men også for meget, lød det fra en chefredaktør i ’Presselogen’.

Hvornår lander de politiske aftaler om finanslov, skatteaftale og udlændingestramninger? Ender det med valg? Eller måske en regeringsrokade?

Det er nogle af de scenarier, som flere danske nyhedsmedier har bedt de politiske kommentatorer om at beskrive og vurdere i denne uge, hvor intense og endnu uafsluttede forhandlinger har fundet sted på Christiansborg.

Men står det til chefredaktøren på netmediet Zetland, Lea Korsgaard, så burde medierne skrue ned for spekulationerne.

- Der er jo så ikke så meget at konstatere andet end at få ridset positionerne op og så sætte sig ned og vente på, at der kommer en løsning. Det er jo det, der dybest set vedkommer den største del af befolkningen, altså hvad skal vi betale i skat, og hvordan bliver de nye ordninger for udlændinge. Det er substansen, der er det interessante og ikke alle fægterierne på vej hen til substansen, sagde Lea Korsgaard, da hun søndag var med i medieprogrammet ’Presselogen’ på TV 2 NEWS.

Zetland har selv afdækket den politiske situation med en enkelt artikel, der i overskriften lover fuld forståelse af det politiske kaos på ”få minutter.” En klar modsætning til andre nyhedsmediers dækning af ugens gang på Christiansborg.

- Det er et godt udtryk for en logik, der tilsiger mange medier, at der skal fyldes noget i spalterne. Også selvom der ikke er sket noget og vi ikke kender substansen. Og det ender med gætterier og viderebringelse af løse rygter, sagde Lea Korsgaard.

En kæmpehistorie

En af modsætningerne til Zetlands dækning er for eksempel TV 2 NEWS, som i denne uge har gjort brug af flere politiske kommentatorer til at forklare både, hvad der foregår og vurdere, hvor det hele ender. Og det giver god mening, mener kanalens chefredaktør Ulla Pors.

- Vi ser hele tiden på, om vi bruger for mange kommentatorer, så vi er opmærksomme på problematikken, men i denne her uge, der mener jeg faktisk, at det er fuldkommen på sin plads. Jeg er grundlæggende uenig med Lea Korsgaard i, at der ikke er sket noget i den her uge. Det er jo en kæmpehistorie, at der endnu ikke er nogen finanslov, og at regeringen er så internt uenig, at vi er på grænsen til, at regeringen ikke er regering længere, sagde Ulla Pors og tilføjede:

- Og hvis vi ikke kun skal have for eksempel statsministerens udlægning af, hvad der sker, så er vi nødt til at benytte os af det gode gamle trick, der består i at have kilder på Christiansborg, som fortæller os, hvad det egentlig er, der foregår, sagde Ulla Pors, der fik opbakning fra Ekstra Bladets chefredaktør Karen Bro.

Mere indhold - mindre spekulation, tak

De politiske kommentatorer kommer sikkert også i medierne i den kommende uge, hvor forhandlingerne mellem Dansk Folkeparti og regeringen fortsætter.

Men ifølge adjunkt Mette Bengtsson fra Roskilde Universitet, så kunne der måske være grund til at spørge kommentatorerne mindre om de mulige scenarier og mere til, hvad der rent faktisk er sket.

Mette Bengtsson har forsket mediernes brug af politiske kommentatorer.

I en Ph.d. har hun set nærmere på, hvordan brugerne tager imod kommentatorernes spekulation i mulige udfald, og de er ikke nødvendigvis begejstrede.

- Især når kommentatorerne vurderer og spår, så foregår det tit på en ret postulerende facon, som respondenterne var kritiske overfor. Og de sagde ret tydeligt, at de gerne ville have mere indholdsmæssige diskussioner og at de var trætte af diskussionerne om spin og strategi, sagde Mette Bengtsson.

Se hele debatten og resten af programmet på TV 2 Play.