Hver femte dansker pjækker fra arbejde

Chefkonsulent hos Dansk Erhverv Tina Buch Olsson er overrasket over tallene.

Hvis du en gang imellem bliver hjemme fra job – selv om du ikke er syg – så er du langt fra alene.

En ny undersøgelse viser nemlig, at hver femte dansker har pjækket fra arbejde inden for de seneste to år.

Og det antal overrasker chefkonsulent hos Dansk Erhverv Tina Buch Olsson.

- Det er uacceptabelt, at så mange bliver hjemme uden at være syge og får løn samtidig. Det har konsekvenser for både erhvervslivet, det offentlige, den enkelte virksomhed og for medarbejderen selv, siger Tina Buch Olsson.

- Hvis folk bliver hjemme, er der jo opgaver, der ikke bliver løst. Det kan resultere i, at kollegaerne skal løbe hurtigere. Det giver en dårlig stemning på arbejdspladsen, fortsætter hun.

Chefkonsulent hos Dansk Erhverv Tina Buch Olsson er overrasket over tallene. Video: Ida Zander Jensen

En lignende undersøgelse lavet i 2012 af Dansk Erhverv viser, at det kun var cirka hver syvende, der pjækkede.

- Jeg synes, det er vildt irriterende, når folk bare melder sig syge

I undersøgelsen, der er lavet af Megafon for TV 2, spurgte vi danskerne, hvorfor de pjækker. Næsten halvdelen af de adspurgte danskere, der har pjækket, peger på dårlig søvn om natten som en grund. Hver femte svarer, at de ikke kunne "overskue deres chef eller deres kollegaer".

Selv om hver femte altså har meldt sig syg uden at være det, så mener 80 procent af danskerne ikke, at pjæk er i orden. 60 procent siger ligefrem, at pjæk er usolidarisk overfor kollegaer, og 46 procent mener, at pjæk vidner om lav arbejdsmoral.

Den opfattelse har Lina Almqvist og Grethe Alkilde Andersen, som TV 2 møder på gaden, også. De mener begge, at folk er blevet mere ligeglade med hinanden og har lavere arbejdsmoral.

- Folk giver for let op. Det er jo lettere at tage en pjækkedag, men du får det jo dårligt med det, siger Lina Almqvist, der er pensioneret syge- og sundhedsplejerske.

- Vær en god kollega. Det er dit arbejdssted, det er dine kollegaer, det er mennesker, der er afhængige af dig, fortsætter Grethe Alkilde Andersen, der er plejehjemsassistent.

Afstemning

21-årige Timothy Skov Jensen, der studerer og arbejder i Netto, bliver også vred, når han fornemmer, at hans kollegaer pjækker.

 - Jeg synes, det er vildt irriterende, når folk bare melder sig syge og lader ansvaret gå fra sig, fordi de bare skal et eller andet og så bruger sygdom som en undskyldning, siger han.

Han bliver bakket op af Robert Ølholm, der arbejder som flyttemand.

- Der er mange ting her i livet, man ikke lige gider, men det er bare med at hive sig selv op og sige: "Kom i gang", siger han.

23-årige Robert Ølholm har pjækket fra skole - men aldrig fra sit job.
23-årige Robert Ølholm har pjækket fra skole - men aldrig fra sit job. Foto: TV 2

Sygdom er blevet til pjæk

Psykolog Einar Baldvin Baldursson mener ikke, at danskere er blevet mere dovne. Han tror, at det høje tal er udtryk for, at danskerne er blevet hårdere ved sig selv, således at vi i dag kalder noget for pjæk, som vi for 10 år siden ville kalde sygdom.

Her henviser han til, at vi selv tidligere ville kalde stresssymptomer såsom svimmelhed eller nedtrykthed for sygdom, men at vi er blevet hårdere ved os selv og nu kalder det for pjæk.

Dem, der svarer, at de har pjækket, er ikke dem, der pjækker på grund af dovenskab, forklarer Einar Baldvin Baldursson.

- De dovne pjækkere ville aldrig indrømme det. Det er derimod pligtmenneskerne, der føler, at de pjækker, selvom de måske vitterligt har haft brug for en dag for ikke at blive alvorligt syge i fremtiden.

Men spørger man psykolog Einar Baldvin Baldursson, kan en pjækkedag være gavnlig for både dig og din arbejdsplads.

- Har Dansk Erhverv nogensinde studeret den menneskelige psyke? Hvis man går på job en dag, hvor man ikke psykisk burde have været det, kan det give langt større konsekvenser for arbejdspladsen, end hvis man tog en dag derhjemme, siger han.

Afstemning

Undersøgelsen er foretaget af Megafon for TV 2 og har udelukkende spurgt folk i arbejde.