Ny migræne-behandling på vej til danske patienter

16x9
Ifølge Hovedpine- og Migræneforeningen bliver migræne mere og mere udbredt blandt andet på grund af danskernes stressede livsstil. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Scanpix Denmark

Lidelsen er Danmarks tredjestørste sygdom, og ventetiden for behandling er lang. Men nu er der nyt håb for de hovedpineramte.

Anfald af voldsom hovedpine, der vender tilbage igen og igen. Ofte ledsaget af både kvalme, synsforstyrrelser og overfølsomhed for lys og lyd.

Den ubehagelige oplevelse havde hele 640.000 danskere i 2015, viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

Det gør migræne til den tredjemest udbredte sygdom blandt danskerne. Og selvom Rigshospitalets hovedpinecenter hører til blandt verdens største, er ventetiden på behandling stadig  omkring tre år.

Men nu er der muligvis nyt håb for hårdt prøvede hovedpinepatienter, som ifølge Berlingske hvert år koster 1,4 milliarder kroner i tabt arbejdskraft.

Lovende forskning

Et nyt skridt i kampen mod migræne er nemlig på vej fra Storbritanniens forskerverden, skriver britiske BBC.

Nærmere bestemt er der tale om et nyt forsøg med særlige antistoffer – proteiner, som dannes i levende organismer, når de påvirkes af fremmede elementer.

Ved hjælp af seks måneders indsprøjtninger med et antistoffet erenumab halverede forskere ved King’s College Hospital i London antallet af migræneanfald hos forsøgspersonerne.

Også i Danmark har afdelinger i Glostrup og Herning har forsøgt sig med behandlingen og melder om positive resultater. Hos Hovedpine- og Migræneforeningen forventer formand Hanne Johannsen, at medicinen bliver bredt tilgængelig i slutningen af 2018.

- Mange af dem, som kan få tildelt denne medicin, er dem, der har det allerværst og måske har tre migrænedage i en uge. Hvis de får glæde af det her, vil det betyde, at de får færre sygedage og et helt nyt liv, siger Hanne Johannsen til TV 2. 

Lang ventetid og flere patienter

Selvom antistofferne ikke decideret kurerer migrænen, håber Hovedpine- og Migræneforeningen, at behandlingen kan lindre sygdommens symptomer hurtigere end i dag. Samtidig kan metoden virke forebyggende, da man får en indsprøjtning, som har en effekt i 28 dage. 

- Indtil nu har der aldrig været noget forebyggende medicin til migrænepatienter, som har været udviklet specielt til dem. Det er vigtigt, at der kommer noget, for migræne er en meget underprioriteret sygdom, siger hun og påpeger, at det dog ikke er alle patienter, der har deltaget i undersøgelserne, som har fået glæde af behandlingen. 

- Men vi er optimistiske, og der er store forventninger til medicinen. 

Om den nye behandling med tiden også vil nedbringe de lange ventelister er endnu for tidligt at gisne om. Særligt fordi antallet af nye migrænepatienter stiger.

Det skyldes ifølge Hovedpine- og Migræneforeningen blandt andet vores stressede levevis med meget stillesiddende skærmarbejde og mangel på frisk luft og motion.