Udland

En granat sårede syv lige foran Leif Bülow - nu printer han kunstige hænder ud

Dansk observatør i Ukraine vendte ikke hjem, da jobbet var færdigt. I stedet har han skudt penge og tid i et projekt til gavn for lokalbefolkningen.

Leif Bülow peger med sin fod ned på asfalten. Han viser rundt i det kvarter, der er blevet hans nye hjem i byen Kramatorsk i det østlige Ukraine.

- Det er en mortérgranat, der er slået ned her. Man kan se, at det hele er perforeret efter artilleri, siger han.

I Ukraine er observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde (OSCE) med til at overvåge våbenhvileaftalen mellem regeringssoldaterne og de russiskstøttede oprørere. De fleste observatører vælger at tage tilbage til deres hjemland, når deres kontrakt løber ud. Men ikke danske Leif Bülow, der har en fortid i det danske forsvar.

Jeg vil gøre mit bedste for at gøre det bare lidt bedre for folk herovre

Leif Bülow, tidligere OSCE-observatør i Ukraine

Han har i stedet valgt at blive i området, hvor han nu er gået ind i et projekt, der skal komme landets mange krigsinvalide til gode.

3D-printere laver håndproteser

Sammen med et par lokale iværksættere eksperimenterer Leif Bülow med håndproteser, der ved hjælp af virksomhedens 3D-printere kan fremstilles hurtigere og billigere end normalt.

- Det hele er jo prototyper, vi laver lige i øjeblikket for at finde ud af, hvordan vi kommer frem til det mest perfekte, siger Leif Bülow.

Han håber på at kunne fremstille de første færdige proteser inden for det næste halve år – og på den måde give noget tilbage til det samfund, han føler sig som en del af.

Sammen med et par lokale iværksættere eksperimenterer danske Leif Bülow med håndproteser, der ved hjælp af 3D-printere kan fremstilles hurtigere og billigere end normalt. Video: Anne Nordestgaard Dyrehauge

Krig gav lyst til at hjælpe

Leif Bülow er vant til at begå sig i kriseområder, hvor tingene kan udvikle sig dramatisk fra det ene øjeblik til det andet, som da en granat slog ned i en ukrainsk stilling og sårede syv for øjnene af danskeren, der med det samme tog affære og hjalp til med førstehjælp.

- Når det sker, så gør man bare det, man har trænet til i mange år. Det er først bagefter, man tænker over det, fortæller han.

Leif Bülow var OSCE-observatør i Ukraine indtil marts måned. Tidligere har han været udstationeret på Balkan, i Østafrika og i Mellemøsten. De mange år, hvor han har været konfronteret med ofrene for krig og konflikt, har givet Leif Bülow en lyst til at hjælpe.

- Jeg har været mange steder, men nu vil jeg gøre mit bedste for at gøre det bare lidt bedre for folk herovre.

I dag bor han sammen med sin lokalt fødte kone og tidligere kollega.