Her er indfødsretsprøven - kan du bestå?

16x9
Statsborgerskabsdagen 2015. Alle nye danske statsborgere fra 2014 blev fejret af Folketinget søndag den 26. april 2015. Foto: Linda Kastrup / Scanpix Denmark

Hvis du søger om dansk statsborgerskab, skal du svare rigtigt på mindst 32 af de 40 spørgsmål i indfødsretsprøven. Test dig selv her.

Der var svedige håndflader og koncentrerede blikke 50 forskellige steder i Danmark, da der i november blev afholdt indfødsretsprøve, som man blandt andet skal bestå for at få statsborgerskab.

Torsdag kom resultaterne så: 54 procent af de 3545 udlændinge, der tog testen, bestod.

Prøven afholdes to gange om året i juni og november. Den er skriftlig og består af 40 multiple choice-spørgsmål.

For at bestå skal deltagerne svare rigtigt på mindst 32 af spørgsmålene, der handler om danske samfundsforhold, dansk kultur og dansk historie.

Ingen hjælpemidler

Prøven, der varer 45 minutter, er uden hjælpemidler. 35 af spørgsmålene er hentet i et læremateriale, deltagerne på forhånd har fået udleveret, og derfor er der mulighed for at læse op inden prøven.

Det er der til gengæld ikke ved de sidste fem spørgsmål, som handler om aktuelle emner inden for eksempelvis politik og kultur.

Her kan du teste dig selv i den nye prøve. Nedenunder kan du læse mere om de øvrige betingelser for at blive dansk statsborger.

Her er den nye indfødsretsprøve: Kan du få statsborgerskab?
Afstemning
Betingelser for at blive dansk statsborger
Venstre, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti fastsatte i 2015 en række betingelser, som personer, der søger om dansk indfødsret, skal opfylde for at blive danske statsborgere. De er blevet strammet siden.

Kritiseret for at være for svær

Ved prøven i juni 2016 bestod kun omkring en tredjedel, men i december 2016 var beståelsesprocenten steget til 67,5.

Ved seneste prøve den 7.juni i år bestod 49,8 procent af prøvedeltagerne.

Dengang udtalte udlændinge– og integrationsminister Inger Støjberg (V):

- Det er en noget lavere beståelsesprocent, vi ser denne gang, og det viser jo bare, hvor vigtigt det er at forberede sig grundigt. For det kræver en indsats at blive dansk statsborger – og det er også meningen. Et dansk statsborgerskab er et stort privilegium, og derfor kræver vi, at man skal have kendskab både til grundlæggende forhold og til kultur og historie i det samfund, man vil være en del af.