Politik

Udvist asylansøger vil have lov at tjene penge - DF vil spærre ham inde

Butikker og beboere i den jyske by Bording oplever store problemer med utryghed og tyverier, siden et udrejsecenter åbnede i byen.

Taleb Ansari kom til Danmark tilbage i 1984. Han taler dansk og har haft job i Danmark, men i 2001 fik han en dom, og hans opholdstilladelse blev ophævet. Nu bor han på udrejsecenter Kærshovedgård på ubestemt tid. En situation har beskriver som tortur.

- Vi kan ikke tage et arbejde eller en uddannelse. Vi kan kun sidde og kigge på hinanden. Det er tortur. Psykisk tortur. Vi er også mennesker, og vi vil gerne lave noget, siger Taleb Ansari.

Han og de knap 200 andre beboere på centeret er lige nu omdrejningspunktet i den lille by Bording i Midtjylland, men står det til Dansk Folkeparti, burde de slet ikke kunne færdes der.

 Hvis ikke regeringen vil imødekomme os og frihedsberøve dem på Kærshovedgård, så kan man for vores skyld placere dem på en øde ø.

Martin Henriksen, integrationsordfører, Dansk Folkeparti

Byens indbyggere oplever nemlig stigende utryghed i lokalsamfundet, siden centeret blev oprettet i 2016, og butikkerne berette om en stigning i tyverier og svind.

- Det er fuldstændig uacceptabelt. Vi har gentagne gange rettet henvendelse til ministeren (Inger Støjberg, red.) og bedt hende om at frihedsberøve de her mennesker, så de ikke kan rende frit omkring, lyder det fra integrationsordfører for Dansk Folkeparti Martin Henriksen.

Integrationsordfører Martin Henriksen vil frihedsberøve beboerne. Video: Nina Brorson

Stjal for at få kattemad

Beboerne på Kærshovedgård er en broget flok, der tæller afviste asylansøgere, kriminelle med udvisningsdomme og personer på tålt ophold. 

De får tag over hovedet og tre måltider om dagen på centeret, men de modtager ikke nogen form for økonomisk støtte og må ikke have et job.

Den manglende mulighed for at tjene penge er ifølge Taleb Ansari netop kimen til problemet i Bording. 

- Jeg kunne ikke finde på at stjæle lige nu, men...

Hvad mener du med lige nu?

- Jeg har stjålet før. Kattemad. Jeg har haft mange katte, da jeg boede på center Sandholm, og så stjal jeg, fordi kattene var sultne. Men det kunne jeg ikke finde på mere, siger Taleb Ansari.

Bruger tanken som varmestue

Det er der til gengæld andre af centerets beboere, der kan, fortæller medindehaveren af den lokale tankstation. 

- Man kan ikke skære alle over en kam, men siden Kærshovedgård er blevet et center, er vores svind steget. Jeg skal ikke kunne sige, om det kun er dem, men vi har meldt flere episoder til politiet, der involverer beboere fra Kærshovedgård, siger Michael Nielsen. 

Han fortæller, at der ofte er grupper af beboere, der opholder sig i flere timer af gangen inde på tanken, og at deres tilstedeværelse gør især hans ældre kunder utrygge. 

Michael Nielsen oplever mere svind, siden udrejsecenteret er åbnet. Video: Nina Brorson

Frygter det skræmmer familier væk

Et lokalt supermarked har fundet det nødvendigt at sætte ekstra overvågning op på grund af udrejsecenterets beboeres adfærd i butikken.  

Arriva, der betjener togene på Bording Station, har kontaktet politiet på grund af stigende problemer med passagerer uden billet, og flere samlingspunkter i byen ligger nu mere øde hen efter mørkets frembrud.   

- Dem med børn tør ikke rigtig lade dem gå ud om aftenen. Legepladserne er tomme. Der er en vis utryghed, og det er ikke godt for en lille by som Bording, der gerne vil tiltrække børnefamilier, siger Tonny Høegh Poulsen, formand for Bording Erhvervsforening. 

DF: Send dem til en øde ø

Midt- og Vestjyllands Politi skal diskutere problemerne i byen på et møde på tirsdag, og den kommende borgmester er klar til at inddrage flere myndigheder, hvis ikke problemerne bliver løst, fortæller han til Jyllands-Posten

Taleb Ansari forstår godt indbyggernes utryghed, men han mener, den bedste løsning er, at beboerne på centeret får noget at fylde deres dage ud med.

Står det til Dansk Folkeparti skal deres beføjelser dog indskrænkes yderligere. 

- Hvis ikke regeringen vil imødekomme os og frihedsberøve dem på Kærshovedgård, så kan man for vores skyld placere dem på en øde ø. Dem har vi 300 af i Danmark, siger Martin Henriksen. 

Ministeren erkender problem

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg giver udtryk for, at hun kender til problemerne omkring udrejsecenter Kærshovedgård, og at det ikke burde være sådan. 

Hun præsenterer dog ikke selv nogen konkret løsning.

- Det skal ikke være sådan, at man er utryg i sit eget lokalområde. Det er vores opgave at sørge for, at der er så godt styr på de mennesker, som overhovedet muligt, indtil vi kan sende dem hjem, siger hun til Jyllands-Posten.