Kommunalvalg 2017

Borgerlige kan ikke løse borgmester-strid i Dragør

Efter lang tids forhandlinger i Dragør er partierne i kommunen endnu ikke nået til enighed.

Spliden fortsætter i Dragør.

Lige siden vælgernes stemmer tikkede ind i kommunen, er der blevet forhandlet intenst om, hvem der skal have borgmesterkæden om halsen.

Valget står mellem Kenneth Gøtterup, spidskandidat for Det Konservative Folkeparti, og den siddende borgmester Eik Dahl Bidstrup (V).

Natten til torsdag lå de to borgerlige partier i langvarige forhandlinger med Socialdemokratiet om at lande en bred konstituering. 

Eik Dahl Bidstrup (V) er siddende borgmester i Dragør.

Torsdag aften mødtes parterne igen. Først til et kommunalbestyrelsesmøde klokken 19 og senere i kælderen under rådhuset i Dragør.

Mødes igen fredag

Men endnu er det ikke lykkedes Gøtterup og Dahl Bidstrup at nå til enighed. 

Socialdemokratiet er inviteret med i forhandlingerne på rådhuset, fordi De Konservative og Venstre ikke kan blive enige om, hvem der skal være borgmester. 

- Vi har haft nogle gode politiske drøftelser, og vi er klar til at forhandle igen 24/7, siger Kenneth Gøtterup (K) til TV 2 Lorry.

Sådan fordelte stemmerne sig i Dragør

Eik Dahl Bidstrup (V) er også klar til at forhandle igen, selv om der er splid mellem partierne. Han oplyser, at parterne mødes igen fredag eftermiddag.

- Vi er ikke enige om, hvem der skal være borgmester. Vi siger, at jeg skal fortsætte som borgmester, og Konservative vil også gerne have posten. Vi har talt om de politiske visioner for vores kommune, og om hvilke ting, der binder os sammen. Det vigtigste for vores borgere er, hvad vi ønsker at gøre for vores by, siger han.

De seneste dage er der blevet sat navn på borgmesterposterne i 95 af landets kommuner.

Med aftenens udvikling mangler man fortsat at finde en borgmester i Dragør, Slagelse og Kerteminde. Også på Læsø er der usikkerhed om, hvor borgmesterposten ender.

Tæt løb 

77,8 procent af de 10.916 stemmeberettigede i Dragør satte deres kryds tirsdag.

Og partierne i kommunen stod nærmest lige, efter at vælgerne havde afgivet deres stemmer.

Med fire mandater indtager lokallisten Tværpolitisk Forening pladsen som det største parti i Dragør. Lige i hælene kommer Venstre, Det Konservative Folkeparti og Socialdemokratiet, der hver har tre mandater, mens Dansk Folkeparti har fået to mandater.

Tværpolitisk Forening var dog ikke inviteret med til forhandlingerne på Dragør Rådhus torsdag aften, da de andre partier i kommunen mener, at det er problematisk at samarbejde med lokallisten.

Den siddende borgmester Eik Dahl Bidstrup fik 922 personlige stemmer ved kommunalvalget. Det er omkring tre gange flere end Det Konservative Folkepartis Kenneth Gøtterup. 

Det kræver i alt otte ud af de 15 mandater i Dragør for at kunne iføre sig borgmesterkæden. V og K har et spinkelt flertal, men alligevel forhandles der om at lave en bred aftale sammen med Socialdemokratiet. 

Magtspil i kommunen

Eik Dahl Bidstrup har været borgmester i Dragør de sidste fire år. Dahl Bidstrup konstituerede sig ved sidste valg med Socialdemokratiet, Konservative og Dansk Folkeparti.

I dagene efter kommunalvalget i 2013 troede Allan Holst (S) ellers, at han sad sikkert på borgmesterposten med støtte fra de Konservative og DF. Men så sprang Asger Larsen fra Det Konservative Folkeparti fra aftalen.

I stedet gik Asger Larsen sammen med Tværpolitisk Forening, Venstre og Amagerlisten for at gøre Peter Læssøe fra Tværpolitisk Forening til borgmester. Til slut endte borgmesterkæden dog dengang hos Eik Dahl Bidstrup, der altså nu forsøger at kunne fortsætte på magten.

Kun én gang har en borgmester genvundet posten i Dragør. Birgitte Rinhart fra Liste T blev som den eneste genvalgt fra 1994 til 2001. Både Liste T, De Konservative, Socialdemokratiet og Venstre har delt posten i kommunen siden 1978.