Artiklen er en rekonstruktion af forløbet for at forstå, hvordan en 15-årig dansk pige blev den første kvinde i Danmark, der blev dømt for forsøg på terrorisme.
Krimi

Pigen med de blå øjne ville dræbe i halvmørket: - Det vil forfølge mig resten af livet

Dette er historien om en pige fra Vestsjælland, der på kort tid gik fra at snakke om drenge, makeup og katte til at planlægge et terrorangreb.

Denne artikel er rettet den 11. januar 2018.

I en stor, gul teglbygning i Holbæk stod en pige iført en sort trøje og gummisko.

Hendes lange, sorte hår var sat op i en løs hestehale. Ved siden af pigen stod en kvinde, hvis folder ved mundvigene var mere tydelige. Hendes tøjstil var en figurformet habitjakke, en nystrøget hvid skjorte og et blåligt silketørklæde.

Pigen fulgte hendes skridt.

I hver hånd bar kvinden en taske med navnet 'Stage', og over skulderen hang en tredje. Kvinden hed Mette Grith Stage, og hun var forsvarsadvokat for pigen. Hun havde sin vante gang i den gule teglbygning, der mest af alt lignede et hvilket som helst kontorlandskab. Men det var det langt fra.

På et ovalt, rødligt logo med en kongekrone i midten stod der med hvide versaler 'RETTEN I HOLBÆK' og 'DANMARKS DOMSTOLE'.

Pigen med de blå øjne var med sin advokat på vej ind til en af danmarkshistoriens mest spektakulære retssager, og hendes plads var på anklagebænken.

SÅDAN HAR VI GJORT

Hvordan blev en pige fra Vestsjælland den første kvinde i danmarkshistorien, der blev dømt for forsøg på terrorisme?

Det kortlægger TV 2 ved at rekonstruere forløbet, der ledte op til hendes dom.

Historien bygger på udvalgt materiale, der er kommet frem i forbindelse med retssagen, tidligere artikler om sagen, interviews med pigens forsvarsadvokat, Mette Grith Stage og TV 2s retsreporter Janni Pedersen, samt breve, som pigen har sendt til Stations 2s vært, Anders Lomholt.

Du kan få et overblik over hele sagen her.

Forsvarsadvokaten havde undret sig over, hvordan pigen kunne havne i retten. Mette Grith Stage var kendt for at forsvare personer med en grov historik. Men pigen levede ikke op til hendes fordomme om en hårdkogt type.

Bag fængslets lukkede døre havde hun mødt en teenagepige, som virkede en smule kejtet. Hun så ud som en hver anden dansk pige. Det var derfor svært at forstå for hende, at pigen kunne sidde indespærret med så alvorlig en sigtelse, hvis sagsakter fyldte nok til tre tasker.

Vi skal tilbage til en kold vinteraften i 2015 i en lille vestsjællandsk by for at forstå, hvorfor den engang helt almindelige teenager, som var glad for dyr og gerne ville være falckredder, havde planer om at gøre skade på mange elever på sin tidligere folkeskole.

Tirsdag den 24. november 2015

I en søgemaskine tastede pigen ordet 'bombemanual'. Hun ville vide, hvordan man fremstillede sin egen bombe. Hvad ville det kræve? Og hvilke ingredienser skulle en bombe indeholde?

På under ét sekund havde søgemaskinen givet hende flere valgmuligheder.

Pigen havde ikke altid følt, at der var en mening med livet. Men efter hun i sommer kom hjem fra en ferie i Tyrkiet, havde hun fundet 'meningen'. En tyrkisk mand, som hun havde mødt på en bar, havde åbnet en hel ny verden for hende, hvor hun følte sig velkommen. Hendes nye tro hed islam.

Hun kunne ikke lade være med at lave søgninger på internettet for at lære mere om det. Men for pigen var en afslappet tilgang til islam i sig selv ikke nok.

- Må man støtte Islamisk Stat, stod der i et opslag på pigens Twitter-profil. Hun fulgte op med et nyt:

- Hvis du er en del af jihad - eller ISIS (Islamisk Stat, red.), vær venlig at skriv. Jeg vil gerne have hjælp.

Religionen hjalp hende med at skelne imellem det gode og det onde. Hun søgte et fællesskab. Det var noget, hun længe havde søgt efter. Det gav mening for hende at konvertere til islam. Hun havde flere gange oplevet at blive anbragt i en plejefamilie, en døgninstitution eller på et opholdssted. Hun havde løbet hjemmefra, fordi hendes tidligere stedfar var "for grænseoverskridende". Hun havde skåret i sig selv, og hun blev mobbet.

Nu følte hun endelig, at hun gjorde det rigtige.

Mobningen af hende var allerede i gang på et andet internetforum, kun et par klik væk.

Pigen havde siden sommerferien skrevet flere opslag på sociale medier om, at hun gerne ville være en del af terrororganisationen Islamisk Stat. Hun havde også hyldet Twitter-profilen Islamisk State Media og sagt, at de gjorde Allah (det arabiske ord for Gud, red.) en stor tjeneste.

Tidligere var det ofte en rosende kommentar for hendes kønne ydre, der lå og ventede hende. Men på det seneste havde beskederne handlet om noget andet.

 1. Anonym

  Du helt fuckt i hoved man! Hvorfor fuck støtter du isis so, tag dig sammen! Du helt blæst

 1. Pigen

  Jihad er vores sti, og døden i Allahs navn er vores mål

December 2015

I begyndelsen af december havde pigen haft en dialog på Twitter med Islamisk Stats øverste leder, Abu Bakr al-Baghdadi.

- Jeg har brug for råd fra en jihadist. Mit første angreb er snart, skrev hun.

Mellem hænderne holdt hun sin mobiltelefon. Hun åbnede den ikke for at lytte til sine tidligere yndlingsnumre fra boybandet One Direction eller 'Because You Loved Me' med Celine Dion. Det havde hun ikke gjort siden sin sommerferie i Tyrkiet. Pigen ville ind i sine beskeder for at skrive en ny besked.

 1. Pigen

  Hvis du virkelig elsker dit liv, så er Fårevejle Skole ikke et sikkert sted på galla-aftenen. Men jeg vil elske at se dig og dine venner der.

 2. Tidligere elev på Sydskolen

  Haha, gider du fucke af!

12 dage efter - tirsdag den 29. december - åbnede hun igen sin indbakke for at skrive en besked til den samme person, en tidligere elev på Sydskolen i Fårevejle i Vestsjælland:

 1. Pigen

  Nedtællingen er i gang. 10 dage. Det bliver vist over hele Danmark, måske andre lande også, men I vil ikke opleve det. I vil ligge i graven og vente på denne endelig straf. De prøver at stoppe os, men de har ikke skaberen med sig.

Tirsdag den 5. januar 2016

Pigen med de blå øjne stod og ventede på et fortov i en lille landsby i det nordvestlige hjørne af Sjælland. Med under 800 indbyggere i byen kunne han ikke have kørt forbi. Hun havde godt nok kun boet på stedet i et halvt år, men han kom ofte forbi.

En bil nærmede sig fortovskanten og stoppede lige foran stedet, hvor hun stod med sin mor.

Tilbage i perioden fra august 2014 til maj året efter var hun elev i 8. klasse på Sydskolen i Fårevejle, der lå 13 kilometer væk fra hendes nye bopæl. Det var her, hun havde mødt manden i bilen. Christian Koed var en tidligere lærer, som hun havde haft i et par enkelte fag.

En dag, kort tid efter hun var begyndt på skolen, havde han bemærket et blødende sår på hendes arm. Hun havde skåret i sig selv. Siden den dag blev læreren hendes fortrolige. Nu skulle de til at have endnu en samtale om, hvordan det gik.

- Kan vi snakke nu, spurgte han siddende fra køretøjet.

Pigen steg ind i bilen.

Christian Koed kiggede på pigen, der var i gang med at spænde sikkerhedsselen fast. Han løsnede håndbremsen, blinkede til venstre og kørte hen mod en parkeringsplads, der lå for enden af vejen. Da de holdt stille, spurgte han ind til hendes kommunikation på internettet om et muligt angreb.

Klik på play-ikonet for at høre deres samtale.

- Jeg har også skrevet med Islamisk Stat.

- Har du skrevet med dem?

- Ja.

- Altså hvordan?

- Altså, jeg har skrevet med deres leder, også..

- Hvem er det?

- Det er en, der hedder øøhhm, Abu Bakir al-Baghdadi eller sådan noget.

- Hvordan fanden har du fået fat i ham?

- Twitter.

Under deres samtale begyndte pigen at fortælle om, hvad hendes angreb gik ud på. Christian Koed spurgte også nærmere ind til politiet, der få dage forinden havde besøgt hende på grund af hendes samtaler med nogle på internettet om angrebet.

- De havde sporet, at I havde chattet om det der?

- Han spurgte, om jeg havde planlagt et angreb.

- Okay. Men har du planlagt sådan et angreb?

- Ja. Men jeg vil ikke selv gøre det, for jeg har ikke fået besked på det. For ham der fra Islamisk Stat sagde, at jeg skulle ikke gøre noget uden nogen ordre.

I første omgang ville pigen ikke fortælle mere om sine planer. Men den tidligere lærer pressede hende, og efter lidt tid åbnede hun op for både motiv, tid og sted for angrebet.

Så du ved det der med Fårevejle, ikke?

Ja.

Det skal jo holde gallafest.

Ja.

Alle dem der, der er i mod mig.

Ja.

Så det er faktisk der på den dato, hvor de holder gallafest.

Okay. Og det er på fredag, de holder den fest?

Ja.

At det sandsynligvis ikke var Islamisk Stats øverste leder, Abu Bakr al-Baghdadi, pigen i december havde chattet med, var Christian Koed godt klar over, men alligevel bekymrede det ham, at hun havde kontakt til fremmede personer på sociale medier, som talte med hende om militant jihad. Han vidste, at hun havde fået en del fjender blandt eleverne på Sydskolen, efter at hun konverterede til islam, og at hun betragtede de gamle venner som 'vantro' - og derfor som nogen, hun ikke kunne acceptere.

Han spurgte på baggrund af sin viden, hvorfor hun ville slå så mange uskyldige ihjel til gallafesten - de var jo blot kommet for at danse. Pigen svarede, at det heller ikke var fordi, at hun var sur på dem alle sammen. Men der var 'mange vantro' samlet på et sted.

På Youtube havde pigen set en sprængning med det hjemmelavede sprængstof TATP. Det var sådan en bombe, hun gerne ville lave, og hun ville bruge bomben til at dræbe de vantro til festen.

Men hvad pigen ikke vidste, var, at hendes tidligere lærer på sin iPhone havde optaget hvert et minut af deres timelange samtale, og at han inden for kort tid ville aflevere hele den skjulte optagelse til politiet.

Fredag den 8. januar 2016

På Sydskolen i Fårevejle var den røde løber rullet ud i anledning af årets gallafest.

Elever fra skolens 7. til 9. klasse var mødt op i deres fineste tøj, ligesom tidligere elever også var inviteret. Men den aften manglede de en tidligere klassekammerat. Sidste år var hun selv iklædt en sort, tætsiddende kjole, og hun fik også taget et billede sammen med sine veninder.

Men i år var hun ikke med til festen. Hun følte sig ikke inviteret.

Flere af teenagerne havde frygtet, at pigen ville dukke op. Hun havde skrevet trusselsbeskeder til flere af dem, og ud fra hendes sociale medier var hun blevet medlem af det fundamentalistiske parti 'Hizb ut-Tahrir Skandinavien', 'Vejen til Allah' og 'Konvertit i Danmark'. Hun havde også liket tekster fra Koranen og postet billeder af skydevåben.

Men pigen dukkede aldrig op.

Hun havde ikke fået en ordre på at gennemføre sit planlagte angreb.

Tirsdag den 12. januar 2016

I parcelhuskvarteret var pigens mor sammen med en god ven af familien i gang med at afdække husets kælder med plastik.

Kælderen var inddelt i flere rum, der alle stod over for en større istandsættelse. 

Mens plastikken blev fordelt ud i det bagerste rum, fandt de et målebæger, der på en af siderne var dekoreret med bogstaverne ’TATP’. I bægeret var en klar væske med en sprittet lugt.

Moderen tog sin mobil frem for at kontakte en bekendt, der var kemiingeniør. De var bange for, at væsken skulle bruges til at lave en hjemmelavet bombe. Moderen var også urolig for, at hendes bekymring i længere tid var blevet reel.

Efter et alarmopkald til det lokale politi, der ikke havde i sinde at dukke op på baggrund af fundet og moderens bekymringer, besluttede de sig for at lægge deres tvivl på hylden og skille sig af med den klare væske i husets have.

Tilbage i kælderen ventede flere foruroligende fund på dem.

- Jihad, Bomhusvej 18, Carolineskolen, jødisk 8. februar, tidspunkt endnu ukendt 9-13 (tatp). Allahu Akbar (Gud er stor, red.), stod der på en seddel, de fandt i en skotøjsæske sammen med flere kemikalier.

Moderen kunne se, at det var hendes datters håndskrift.

Endnu en gang greb hun sin mobil for at lave et opkald. Denne gang til sin søn, der fik besked på at kontakte politiet.

I timevis gennemgik kriminalteknikere og Forsvarets bomberyddere (EOD) den røde murstensvilla. De åbnede skuffer, gennemgik skabe, hev isolering ud mellem væggene og kiggede i papirdynger og skraldespande. Hvert et område blev finkæmmet. 

I kælderen fandt kriminalteknikere en flaske brintoverilte, en flaske citronsyre, en flaske acetone og en plastikbeholder med væskerester, der var forsøgt gemt væk.

På pigens værelse på husets førstesal blev flere foruroligende notater fundet. Hun havde på en seddel noteret: "Bombeangreb mod de vantro. Galla. 18.30-21 fredag. Tatp-fremstilling. Fårevejleskolen".

Teknikerne fandt også en tjekliste med ord som "kemikalier", "forsøg på sprængning", "9. klasses afslutning" og en liste med ord som "kunstgødning", "benzin/diesel" og “gummihandsker", hvor der var sat et flueben ud for nogle af ordene. De fandt også en skydeskive med huller i, hvor der stod "Join Islamisk Stat", og en krøllet regning fra butikskæden Matas, hvor listen afslørede nogle af de indkøbte kemikalier.

På en anden seddel var teksten sat op i punktform. Det var den samme skrifttype som på skotøjsæsken i kælderen. Sedlen havde titlen "Bombeangreb med stikord":

- 9. klasses afslutning. Date: 8. januar 2016, Kill in the name of Allah. Spand. Halvmørke. Ansigtet tildækket. Lister hen ad muren. Sætter bomben. Tager toget. Allah is with you. Hættetrøje. Musik i ørerne.

Politiet beslaglagde alle fund, og dagen efter blev pigen anholdt.

Onsdag den 13. januar 2016

Byen havde en hovedgade. Her lå en Dagli'Brugsen, en OK-tank, en elektriker, et autoværksted og et gadekær, og langs hovedvejens sider dryssede små parcel- og rækkehuskvarterer ud.

Det var i et af disse huse, i rødstensvillaen, der lå skråt over for byens skole, at pigen med de blå øjne blev anholdt. Kun 15 år gammel.

Klokken var 12.22.

Dagen efter blev pigen fremstillet i et grundlovsforhør i byretten i Holbæk.

Uden for retsbygningen var kameraer opstillet på stativer, sendevognen fra TV 2 NEWS holdt parkeret så tæt på som muligt, og et stort opbud af pressefok var mødt op. Men pressen fik ikke meget ud af at være kørt til det nordsjællandske den torsdag eftermiddag.

Forhøret foregik for lukkede døre, så offentligheden vidste ikke, hvad pigen var sigtet for. Ifølge Ritzau-journalisterne var det for besiddelse af sprængstoffer, og TV 2 erfarede, at hun også var sigtet for billigelse for terror. Men intet var bekræftet.

Pigen kunne efter forhøret ikke vende hjem til sit værelse på førstesal. Retten havde bestemt, at hun skulle isolationsfængsles til den 26. januar 2016 og varetægtsfængsles til den 9. februar samme år.

Hun ville kunne begå en ny kriminalitet, lød det. Og for at forhindre hende i at kommunikere med andre i de ekstremistiske miljøer, skulle hun isoleres.

Onsdag den 19. april 2017

Tilbage på anklagebænken i byretten i Holbæk var pigen i gang med at blive målt og vejet.

Med sin spæde stemme havde hun over for retsformanden fortalt, hvem hun var, og hvornår hun var født.

Retssal A var proppet. Samtlige godt 50 stole havde fået en ejermand, og 20 af dem var gået til pressefolk, som sad bagerst i lokalet.

TV 2s retsreporter Janni Pedersen var blevet scannet og undersøgt af politiet, inden hun kom ind i retssalen. Pigen kiggede ikke på hende, da hun anmodede om at få navneforbuddet ophævet. Men som respons på spørgsmålet rejste de tre dommere, der sad over for pigen, sig fra deres plads. De forlod lokalet for at vurdere, om det var rimeligt.

Da de vendte tilbage, gav de Janni Pedersen medhold. Men selvom det nu var lovligt at skrive pigens navn, lod TV 2 være. Det var først muligt, hvis hun blev kendt skyldig og fik over to års fængsel.

Et øjeblik efter lod tiltalen:

Pigen var tiltalt for forsøg på terror ved at planlægge at bombe to skoler på Sjælland: Sydskolen i Fårevejle, hvor hun selv havde været elev, og den jødiske Carolineskolen i København.

Hun var også tiltalt for et legemesangreb. Angrebet skete den 17. juli sidste år mod en pædagog på den lukkede institution Grenen, hvor hun havde siddet varetægtsfængslet. Hun stak ifølge anklageskriftet pædagogen i højre side af maveregionen med et stikvåben lavet af knust spejlglas.

Da dommeren havde sagt sit sidste ord, rejste Mette Grith Stage sig op.

- Min klient nægter sig skyldig i forsøg på terror, men hun erkender overfald på pædagog, lød det.

Nu var det pigens tur. Hun skulle for første gang i retten fortælle, hvorfor hun havde planlagt et bombeangreb mod sin tidligere folkeskole.

Anklager Kristian Kirk gik i gang med at stille hende spørgsmål.

Hvorfor kendte du dig skyldig i sigtelserne dengang, når du nægter dig skyldig?

- Dengang vidste jeg jo ikke, hvad det handlede om. Jeg forstod det nok godt, men alle de kemikalier, der var fundet, det var rigtigt, men det var jo ikke terror dengang, svarede den 17-årige pige.

- Jeg var ret selvskadende dengang. Jeg var ret ked af det hele.

Der gik 11 dage, fra du var konverteret, til du så begyndte at skrive ud til nogle i verden om jihad?

- Jeg syntes, det var spændende. Jeg fik en spænding i min hverdag. Det dér Islamisk Stat var noget, alle talte om. Jeg lærte, at den eneste måde at dø på, det var at dø for Gud, sagde pigen.

Hvad var dine tanker om at kæmpe for Allah?

- Jeg syntes, det var spændende.

Syntes du ikke, det var grænseoverskridende at skrive til en fremmed, at du ville kæmpe for Allah?

- Jo, men jeg ville gerne være interessant.

Hvorfor fortalte du din tidligere lærer om jihad og om at være radikaliseret?

- Jeg havde sådan et kedeligt liv og ville gerne virke spændende. Jeg ville fremstille TATP for at true de andre, der kritiserede mig for at være muslim.

Hvorfor skrev du denne besked til en tidligere elev fra Sydskolen: "Hvis du virkelig elsker dit liv, så er Fårevejle Skolen ikke et så sikkert sted på galla-aftenen. Men jeg ville elske at se dig og alle dine venner der"?

- Det var en trussel.

Torsdag den 18. maj 2017

Uden for den gule teglbygning i Holbæk kunne forsvarsadvokat Mette Grith Stage ikke komme igennem mængden af mennesker, uden hun for næsten hvert et skridt måtte stoppe op.

Hun blev kaldt efter.

Pressen var mødt op. Om få timer ville et nyt kapitel i historien om pigen fra Vestsjælland finde sted. Journalisterne ville vide, hvad hun håbede, straffen ville lyde. Mette Grith Stage havde tre mulige svar: Frifindelse, seks år i fængsel eller forvaring på ubestemt tid. Hun valgte det første.

I retssal A var de 50 stole endnu en gang fyldt op. Fra sin vante plads bad forsvarsadvokaten en indsatsleder om at føre sin klient ind i lokalet. Pigen kom ind ad døren iført lyse jeans og en mørk trøje. Hun satte sig ved siden af sin advokat. Deres læber bevægede sig. Det var næsten muligt at høre, hvad de talte om.

Deres samtale blev afbrudt, da en dommer begyndte at læse den tiltaltes dom op.

Pigen blev idømt fængsel i seks år for forsøg på terrorisme. Flertallet - med 9 ud af 12 stemmer i alt - havde særligt lagt vægt på, at hun kun var 15 år på gerningstidspunktet, og at hun ikke tidligere var straffet.

Mette Grith Stage pustede ud og gav et lettelses suk. Hun havde frygtet, at pigen ville få forvaring, hvor hun ville blive fængslet på ubestemt tid. Hvis det var sket, ville pigens nøgle til friheden være smidt langt væk. Ved siden af hende sad en pige, hvis mundvige afslørede et smil.

Pigen hedder Natascha Colding-Olsen, men på den lune forårsdag var hun bedst kendt som 'Kundbypigen', der som den første kvinde i Danmark blev terrordømt. 

Tilbage stod nu to spørgsmål.

Hvordan kunne det ske, og hvor gik det galt?

August 2017

Natascha Colding-Olsen var ked af, at det skulle ende på den måde. Hun drømte om frihed. Hun ville gerne være en del af samfundet igen. Hun ønskede sig en lejlighed og en uddannelse. Ligesom alle andre på hendes alder.

Hun havde siden sin anholdelse i januar sidste år siddet varetægtsfængslet. Hun havde både siddet i isolation i Vestre Fængsel i København og været anbragt på den lukkede institution Grenen på Djursland.

Men fordi hun i sommer havde stukket en mandlig pædagog ned med et langt stykke spidst glasskår, som hun havde lavet efter at have knust sit makeupspejl, blev hun flyttet. Nu sad hun derfor igen bag jerngitteret i Vestre Fængsel.

I sin fængselscelle fandt hun et stiplet stykke papir og en kuglepen frem. Hun havde flere gange spurgt, om hun måtte få et interview sat op. Hun ville fortælle sin side af 'Kundbysagen'. Men hver gang hun spurgte, fik hun et afslag.

TV 2 havde også fået afslag på en anmodning om et besøg med henvisning til, at Natascha Colding-Olsen var mindreårig. Hun besluttede sig derfor at skrive breve.

- På en måde har jeg mistet min stemme. Jeg har ikke et ord at skulle have sagt. Medierne kan skrive alt det, de vil. Folk i systemet styrer ens hverdag. Ens liv. Og jeg kan ikke gøre noget. Det er nok det, jeg er mest utilfreds over, stod der i et af brevene, som hun havde sendt til TV 2.

- Jeg var kun en 15-årig pige dengang, så alvoren, den var svær at se. Desværre vil den fejltagelse forfølge mig resten af livet nu.

Pigen med de blå øjne - også kendt som 'Kundbypigen' - blev i landsretten dømt skyldig for forsøg på terrorisme. Hun blev idømt otte års fængsel den 27. november 2017. Anklageren havde krævet forvaring på ubestemt tid til Natascha Colding-Olsen. Hvis det havde været tilfældet, ville hun have været den første mindreårige og den første kvinde til at modtage denne dom i Danmark. Hendes forsvarsadvokat, Mette Grith Stage, håber, at myndighederne nu har lang nok tid til at få hende på det rigtige spor igen.

 Anklagemyndigheden har den 11. december 2017 valgt ikke at anke dommen til Højesteret. Det endelige punktum er derfor sat i sagen om 'Kundbypigen'.