Nyheder

Byråd har ikke kunnet tale sammen i fire år - og der er stadig ondt blod

En højdramatisk konstituering kaster stadig skygger over Allerød Byråd i dag, fire år efter. Flere frygter, at dramaet gentager sig tirsdag.

- Jeg skulle aldrig have sagt, som jeg gjorde. Jeg skulle jo bare have sagt sandheden; at der ikke var nogen, der kunne lide Erik Lund, fordi borgmesterkæden gav ham storhedsvanvid.

Byrådspolitikeren John Køhler slår sin hånd ned i spisebordet, som er dækket med gamle avisartikler, fotokopier og debatindlæg om magtkampen i Allerød i 2013. En magtkamp, som af eksperter er blevet udråbt til at være det absolut største kommunalpolitiske slagsmål i nyere tid.

Et drama, som TV 2 har beskrevet her:

For andet kommunalvalg i træk gik konstitueringsforløbet i komplet hårdknude, og på 16 dage nåede tre politikere at blive udråbt som borgmester, blandt andre Venstres John Køhler.

Indtil sidste sekund troede man, at Allerøds borgmester skulle findes ved lodtrækning, men da der skulle stemmes, trak Socialdemokratiets Lea Herdal en kanin op af hatten og gik imod sit eget parti. Med sit ene mandat tippede hun vægten, så den konservative Jørgen Johansen løb med sejren.

John Køhler var en af dramaets hovedpersoner, fordi han på valgnatten - for rullende kameraer – udtalte, at han havde kuppet den siddende konservative borgmester, Erik Lund, som en slags 'tak for sidst'.

I 2009 tog Erik Lund nemlig borgmesterkæden fra ham.

Udtalelsen var en politisk maveplasker, siger John Køhler i dag i hjemmet på Gøgevang. Den tændte ild i så voldsomme protester, at det helt tog fokus fra det, det hele drejede sig om - den udbredte utilfredshed med Erik Lunds måde at lede kommunen på.

- Jeg var så stresset og ukomfortabel med det kup, jeg havde gennemført, at jeg i ren dumhed fokuserede på Erik Lunds løftebrud fra sidste kommunalvalg. Men det interessante var jo, at Erik ikke havde nogen opbakning. Det var dét, jeg skulle have sagt, men desværre gik der børnehave i den, siger John Køhler.

På konstitueringsnatten i 2013 sender Venstres spidskandidat, John Køhler, en "Tak for sidst-hilsen" af sted til Konservatives Erik Lund, som han tror, han har kuppet. Video: Allerød Nyt Video: Sofie Synnøve Herschend

Forud for TV 2’s besøg har politikeren været på biblioteket for at printe 'beviser' ud.

Beviser for, at han ikke er den store skurk, som han blev gjort til ved det seneste kommunalvalg.

Nu har vi haft to specielle valgperioder. Den første var grel nok, men den anden synes jeg på godt jysk har været rigtig træls

John Jensen, Nye Borgerlige

For selvom der er gået fire år, fylder dramaet stadig meget i bevidstheden. Ikke bare hos John Køhler, men også hos Allerøds borgere og hele byrådet. 400 vrede borgere med fakler samlede sig dengang mod politikerne:

- Det var en menneskejagt uden lige, og jeg blev fremstillet som det mest forfærdelige krapyl i hele landet, selvom jeg havde kæmpe opbakning i byrådet - indtil de næsten alle sammen fik tynd mave. Det var utrolig ubehageligt, siger han.

”Borgerkrigslignende" tilstande i byrådet

Det grimme konstitueringsforløb har forfulgt byrådet lige siden. For selvom Jørgen Johansen, sekunder efter han var blevet valgt, lovede at samle byrådet, er det endnu ikke lykkedes.

Faktisk er det mere splittet end nogensinde før, og på grund af ulmende mistillid, galgenhumor og personfnidder har et bredt samarbejde været noget nær umuligt, fortæller flere byrådsmedlemmer til TV 2.

Ifølge Nye Borgerlige, som har to pladser i byrådet, har der hersket så stort et kaos, at byrødderne ikke har kunnet tale ordentligt sammen i fire år:

- Nu har vi haft to specielle valgperioder. Den første var grel nok, men den anden synes jeg på godt jysk har været rigtig træls. Byrådet har været så splittet, at jeg vil gå så langt som til at sige, at der har været politisk borgerkrigstilstand, siger John Jensen fra Nye Borgerlige.

Især slår det gnister mellem Erik Lund og John Køhler, som ellers inden valget i 2009 var rigtig gode samarbejdspartnere og leverede flere gode resultater som henholdsvis borgmester og viceborgmester.

Deres slagsmål handler om, hvem der snød hvem først.

Erik Lund: Jeg har bare spillet spillet bedst

Præcis 500 meter fra John Køhler bor Erik Lund. I et stort set identisk villakvarter.

Også han har svært ved at begrave stridsøksen, og derfor er han godt forberedt, da TV 2 møder ham:

- Nu skal du se her… Inden vi går i gang, vil jeg gerne vise dig den her tidslinje, jeg har lavet over hele forløbet, siger Erik Lund og fisker to papirer frem:

En tidslinje for kommunalvalget i 2009 og en tidslinje for kommunalvalget i 2013.

- Jeg har også kontrakterne, så du kan se, at vi ikke er løbet fra nogen som helst aftale, siger han bestemt.

Erik Lund var den i byrådet, der fik absolut flest personlige stemmer ved sidste kommunalvalg. 1207 for at være præcis. Men alligevel måtte han opgive borgmesterposten. Der var opstået en træthed blandt byrådskollegerne i forhold til hans facon.

Erik Lund er nemlig kendt – og berygtet – i Allerød Kommune for at være meget sort-hvid. Er der eksempelvis indgået en aftale, så holder man den, lyder hans motto, og det gentager han også i stuen.

Derfor provokerer John Køhlers kommentar fra valgnatten 2013 ham. Den om, at han "tog det tilbage, som Erik Lund engang tog fra ham".

For ganske rigtigt trak Erik Lund det længste strå ved kommunalvalget i 2009, da han vendte socialdemokraterne ryggen. Men han løb aldrig fra nogen aftale med Venstre, påpeger han.

- John Køhler føler selvfølgelig, at han blev snydt, fordi jeg tog borgmesterposten fra ham. Han havde den, og han havde fået kager og blomster og alt muligt, men vi havde aldrig en aftale med Venstre. Tværtimod havde vi en aftale med Socialdemokratiet, SF og Blovstrødlisten, som Socialdemokratiet brød, og derfor var jeg nødt til at åbne spillet igen.

Forud for valget havde Erik Lund i en valgduel på TV 2 Lorry ellers udtalt, at den, som først opnåede størst opbakning i hele byrådet, skulle have borgmesterposten, men hvem der gjorde det, kan de ikke blive enige om.

Det er jo ikke tilfældigt, at Køhler bliver smidt ud af sit parti, mens jeg bliver forgyldt af mit

Erik Lund, Konservative

De to politikeres konflikt har gennem flere år været til offentlig skue i form af læserbreve og debatindlæg, og Erik Lund mener selv, at han er "kampens vinder":

- Jeg føler, det er godt gået, at man to valg i træk har været dømt ude, og så ved begge valg får borgmesterposten. Jeg elsker at spille spillet, og jeg kan det til fingerspidserne. Det er jo ikke tilfældigt, at Køhler bliver smidt ud af sit parti, mens jeg bliver forgyldt af mit.

Partihopperi i stor stil

Ifølge en række eksperter er Allerød Kommune en af de absolut bedste kommuner, når det gælder vækst, sundhed, økonomi og atmosfære.

Atmosfæren i byrådet scorer dog ikke topkarakterer, hvis man spørger byrådsmedlemmerne selv. Tværtimod.

Siden kommunalvalget i 2013 har fem byrådsmedlemmer skiftet parti, og fire har helt forladt det.

Blandt andet har John Køhler lavet sin egen liste, Borgerlig Velfærd, og Lea Herdal er blevet smidt ud af Socialdemokratiet, efter at hun vendte dem ryggen på konstitueringsaftenen.

Partihoppere i Allerød

Siden kommunalvalget i 2013 har fem byrådsmedlemmer skiftet parti:

  • John Køhler er skiftet fra Venstre til Borgerligt Velfærd
  • Lea Herdal er skiftet fra Socialdemokratiet til Alternativet
  • Poul Albrechtsen er skiftet fra Dansk Folkeparti til Det Konservative Folkeparti
  • Jesper Hammer er skiftet fra Det Nye Allerød til Nye Borgerlige
  • John Jensen er skiftet fra Det Nye Allerød til Nye Borgerlige

Herudover har fire helt forladt byrådet siden 2013:

  • Henriette Gedde (S)
  • Agnete Fog (R)
  • Thomas Kirkegaard (K)
  • Birgitte A. Rasmussen (V)

De mange partihop er ikke faldet i god jord hos kollegerne:

- Jeg vil kalde det vælgerbedrag, siger Erling Petersen fra Blovstrødlisten, som TV 2 møder på Allerød Rådhus.

Han er godt træt af den mistillid, som partihoppene har medført:

- Det er et cirkus, hvor ingen kan enes, og hvor man kan læse i avisen, at man har skrevet under på noget, før man overhovedet har haft en pen i hånden. Det er helt uhørt. Vi hænger på den, fordi de to er uvenner.

Det er et cirkus, hvor ingen kan enes, og hvor man kan læse i avisen, at man har skrevet under på noget, før man overhovedet har haft en pen i hånden

Erling Petersen, Blovstrødlisten

Generelt er der enighed i byrådet om, at både John Køhler og Erik Lund fagligt er dygtige folk. Men deres stil er der utilfredshed med.

Flere byrødder fortæller blandt andet, hvordan de flere gange har oplevet, at de konservative har taget æren for noget, som andre partier også har haft en finger med i. Det billede kan Allerøds nuværende borgmester, Jørgen Johansen, dog slet ikke genkende.

Han har forsøgt at lægge en helt ny stil:

- Jeg har godt hørt fra en stor del af byrådet, at grunden til, at de var uenige med konservative i forrige periode, var, at de synes, vi tog æren for alting. Men jeg har arbejdet benhårdt hele denne periode på, at det ikke skulle være sådan. Og jeg synes, det er frækt af andre at påstå, at det er fortsat, for det er det ikke. Tværtimod.

Andre fortæller, hvordan Erik Lund trumfer ting igennem uden at lytte til kollegerne, men det afviser den tidligere borgmester:

- Jeg er meget ærlig i mine udmeldinger, og jeg er meget skarp. Der er ingen tvivl om, hvad jeg mener. Der er helt sikkert nogen, der føler sig overtrumfet – det har både Socialdemokratiet og SF klart meldt ud. Men for helvede... Vi sidder jo og forhandler, og vi stemmer om det. Ingen bliver tromlet, siger han.

En støvet flaske Brunello

Hjemme i stuen på Gøgevang fortæller John Køhler, at det er en udbredt misforståelse, at han og Erik Lund ikke kan lide hinanden.

Nok stoler de ikke på hinanden, og nok har de deres politiske kampe – men det er en rollekonflikt, ikke en personlig konflikt, lyder det.

- Folk tror, at jeg ikke kan lide Erik, men det er fuldstændig forkert. Han er en flink og rar mand. Sød og sjov og alting. Men når han bliver borgmester, så vokser der horn ud af panden på ham. Han bliver fuldstændig gak, og derfor duer han ikke til det.

John Køhler mener, at han i flere år faktisk fungerede som de-facto-borgmester, fordi han modsat Erik Lund kunne samle fløjene:

- Jeg blev på gymnasiet kendt som læreren, der talte i telefon hele tiden. Jeg arbejdede i døgndrift med to jobs for at få kommunen til at fungere.

John Køhler rejser sig fra bordet og forsvinder ud i bryggerset. Kort tid efter kommer han tilbage med en støvet flaske Brunello:

- Se, den her fik jeg af Det Nye Allerød, da vi indgik aftalen. Dem havde jeg også opbakning fra. Der var mange, der opfordrede mig til at kuppe Erik, siger han.

John Køhler erkender, at han var ”en skiderik” over for Erik Lund, da han forsøgte at kuppe ham for fire år siden. Alligevel synes han, at Erik Lund overskred en grænse, da kritikken af John Køhler gik fra at være politisk til at blive personlig.

Valgets helt store stemmesluger, Erik Lund, var dybt skuffet, da han troede, at Venstres John Køhler havde kuppet ham. Dét gav han også udtryk for i interviewet med Allerød Nyt. Video: Lasse Kalhauge

Som da Erik Lund på valgnatten i 2013 sagde til Allerød Nyt, at "Allerød ville få den mest utroværdige borgmester, der kan gå på to ben", og da konservative kræfter samlede et fakkeltog mod John Køhler og Venstre:

- Jeg synes, at Erik er gået fuldstændig over gevind. Han har været så tarvelig ved at svine mig til så grundigt, som han har gjort. Hvis jeg ikke var en meget, meget stærk person og havde et kæmpe netværk af venner og familie, som elsker mig, så var jeg brudt sammen, siger John Køhler.

Erik Lund afviser at have været med til at arrangere fakkeltoget.

Gammel magtkamp går ud over politikken i Allerød

For at vinde det sidste og afgørende mandat – og dermed borgmesterposten – skrev Konservative i 2013 under på en politisk aftale, som de ikke selv havde været med til at udforme. Det havde derimod Venstre, Socialdemokratiet, SF og Det Radikale Venstre.

Og det har ført til, at det ikke kun er personlige konflikter, der volder problemer i byrådet. Det er også de politiske.

Det fortæller blandt andre medlemmer fra Det Konservative Folkeparti, Venstre, SF, Radikale Venstre, Nye Borgerlige, Blovstrødlisten og Socialdemokratiet til TV 2:

- Det har betydet, at dem, der har magten, ikke har noget mål, og derfor er det gået op i hat og briller, siger Socialdemokraternes spidskandidat, Miki Dam Larsen.

Det er en useriøs måde at føre politik på, hvis man bare skal spænde ben, når man ikke får sin vilje

Poul Albrechtsen, Konservative

Den helt store test var, da det første budgetforlig skulle laves efter kuppet i 2013. Normalt bliver der indgået brede forlig, men her blev flere partier holdt helt ude, og forskellige byrådsmedlemmer måtte gå ind og agere forhandlingsledere.

Til budgetforhandlinger i år mødte SF slet ikke op, og Socialdemokraterne og Radikale forlod mødet allerede inden, det var gået i gang.

- Erik Lund har nogle træk, som ikke fordrer til godt samarbejde. Nogle gange morer han sig over politik som et spil, og det synes jeg er lidt udfordrende, siger Nikolaj Bürhmann fra SF.

Poul Albrechtsen, som siden sidste kommunalvalg er skiftet fra Dansk Folkeparti til Konservative, mener dog ikke, at Erik Lund alene bærer rollen for det dårlige arbejdsklima. John Køhler spiller en stor rolle, og enkelte andre har også været med, siger han:

- Det er tydeligt, at Køhler hader Konservative som pesten, og hvis han kan sætte en kæp i hjulet eller lave rav i gaden, så gør han det. Det er en useriøs måde at føre politik på, hvis man bare skal spænde ben, når man ikke får sin vilje. Dét tovtrækkeri kunne jeg godt være foruden.

Borgmestre i Allerød

Oskar Jensen (V): 1970 - 1987

Preben Nybo Andersen (V): 1988 - 1993

Eva Nejstgaard (K): 1994 - 2008

Erik Lund (K): 2008 - 2013

Jørgen Johansen (K): 2014 - nu

"Man kan aldrig vide med Allerød"

Tirsdag er der kommunalvalg igen, og allerede nu er manges øjne rettet mod Allerød.

For skal de – for tredje gang i træk – slås om borgmesterposten?

Flere partier har allerede holdt "hemmelige møder" med udvalgte byrådsmedlemmer – for eksempel har Blovstrødlistens Erling Petersen deltaget i to inden for de seneste uger. Han er dog ikke bleg for at afsløre, hvem det var med:

- Jeg kan ligeså godt være ærlig og fortælle, at jeg har været til møde med Venstre, og at jeg skal til møde med dem igen. Man kan ikke holde noget hemmeligt her. Der er øjne alle vegne, og de konservative ved det alligevel, allerede inden jeg forlader mødet, siger han.

I år er det ikke længere John Køhler, der er Venstres borgmesterkandidat, for han har startet sin egen liste, Borgerlig Velfærd. Heller ikke Erik Lund deltager i år i kampen om borgmesterposten.

Men selvom de to kamphaner nu er skubbet tilbage i kulissen, skal man ikke vide sig for sikker, lyder det:

- Jeg tror ikke, der bliver det samme drama, medmindre Erik Lund laver et eller andet mystisk comeback. Både Venstres og Konservatives spidskandidater har lidt mere format og er lidt større gentlemen, men jeg tør ikke lægge hovedet på blokken, siger Nye Borgerliges Jesper Hammer.

Erling Petersen "orker personligt ikke fire år mere med personfnidder", og socialdemokraten Miki Dam Larsen "håber, at alle har lært lektien fra sidst".

Hvis det rodede og indædte konstitueringsforløb fortsætter, er der flere, der har svært ved at se sig selv i byrådet. Blandt andre SF's Nikolaj Bührmann:

- Jeg vil tillade mig at blive lidt privat; det er jo afsindigt hårdt som lokalpolitiker at stå i de situationer. Ens følelsesliv bliver fuldstændig revet fra hinanden. Når man investerer så meget tid og mange kræfter, og så oplever at blive underkendt gang på gang, så stopper den idékraft og det drive, man har, siger han.