Udland

Elefantunge i flammer - her er historien bag det prisvindende billede

Vinderbilledet for bedste fotograf ved Sanctuary Wildlife Photography Awards 2017. Biplab Hazra from Bankura, West Bengal, India / Biplab Hazra/Sanctuary Nature Foundation/www.sanctuaryasia.com

En mor og hendes unge bliver på billedet ramt af brandbomber - en almindelig situation i den indiske provins, fortæller fotografen bag.

En elefantunge er omspændt af flammer og har munden åbnet i et fastfrosset skrig.

I løb over asfalten baner dens mor med foroverbøjet hoved og brændende forfod vejen frem mod det frelsende skovdække forude.

Indtil da er den lille elefantfamilie i en oprørt folkemængdes vold.

Mod dyrene flyver flammende kasteskyts af fyrværkeri og tjæreklumper i lys lue – antændt og slynget mod elefanterne af vrede indere.

Almindelig scene

Med billedet af de brændende elefanter, der flygter fra folkemængden i det østlige Indien, har Biplab Hazra netop vundet prisen som årets fotograf i Sanctuary Wildlife Photography Awards 2017.

- For disse kloge, blide, sociale dyr, der har bevæget sig på subkontinentet i århundreder, er helvede nu og her, udtaler han om billedet og beskriver, hvordan han under fotograferingen kunne høre elefantungen skrige mellem råb og latter fra den indiske folkemængde.

Og selvom vi skriver år 2017, er scener som denne almindelige i den indiske delstat Vestbengalen, tæt på Bangladesh, oplyser han og det indiske naturmagasin Sanctuary Asia, som stod bag prisuddelingen.

Natur mod mennesker

Syv ud af ti af klodens nulevende asiatiske elefanter lever i Indien, som dermed er højborg for det store pattedyr. Men det klinger hult, når de livsvigtige leveområder bliver hærget og angrebet af mennesker i dødelig grad, skriver Sanctuary Asia.

Konflikten mellem natur og mennesker skyldes primært, at elefanterne i stigende grad skader lokale bygninger, afgrøder og landsbrugsjord, ligesom områdets indbyggerne jævnligt bliver dræbt i konfrontationer med de store dyr.

Sidste år omkom 29 indere på den måde, og også i år er tabene støt tikket ind.

Omvendt rydder de indiske bønder i stigende grad elefanternes leveområder for at gøre plads til ny landbrugsjord, skriver Quartz.

Det øger risikoen for sammenstød, og situationen har blandt andet fået de lokale myndigheder til at oprette et sms-system, som skal lokalisere elefanterne og dermed forhindre sammenstød mellem dyr og mennesker.

Alligevel angriber oprørte indiske indbyggere fortsat elefanterne, som ifølge Sanctuary Asia bliver udsat for både vanrøgt og tortur. I værste fald angribes dyrene som på det prisvindende billede udelukkende på baggrund af blodtørst eller morskab.

Elefantungen overlevede

Efter angrebet på vinderbilledets to elefanter har fotografen, Biplab Hazra, fortalt, at han trods den relativt almindelige begivenhed i sine 14 år som naturfotograf aldrig har set noget lignende.

- Al min koncentration gik med at klikke på kameraet, siger han til The New Indian Express.

Han oplyser også, at elefantungen trods sine forbrændinger overlevede det flammende sammenstød på den indiske hovedvej. Og at det ikke nødvendigvis var hensigten for den hujende folkemængde, at der skulle gå brand i det unge dyr.

Ikke desto mindre er brændende kasteskyts en yndet måde at afskrække elefanter, som ofte også angribes eller skræmmes med trommer, skarpe lys, harpuner, fakler og pile.

Med den nylige fotopris håber Sanctuary Asia at sætte fokus på den voldelige praksis. Og allerede nu rapporterer områdets indbyggere om, at myndighederne er begyndt at sætte elektriske hegn op for at skabe beskyttede korridorer, som skal separere dyr og mennesker.