Nyheder

Fynsk festival får besøg af Salman Rushdie til sommer

Heartland Festival har hyret den britiske forfatter, der er kendt for bogen 'De Sataniske Vers'.

Den britisk-indiske forfatter Salman Rushdie kommer til Danmark næste sommer.

Han skal deltage i en samtale med en endnu ikke offentliggjort partner på næste års Heartland Festival, der finder sted på Egeskov Slot på Fyn.

Og det er en stolt Rasmus Quistgaard, som er programchef for festivalen, der præsenterer sin kommende gæst.

- Salman Rushdie er i en klasse for sig. Han har som få brudt den usynlige glasvæg, der nogle gange står omkring kulturlivet, og etableret sig som en stærk stemme langt ud over litteraturens verden, siger han i en pressemeddelelse.

Besøg blev aflyst efter trussel

Rushdie blev kendt over det meste af verden for bogen 'De Sataniske Vers', der udkom i 1988.

Den baserer sig løst på profeten Muhammeds liv og fremkaldte stor harme i dele af den muslimske verden, hvor bogen blev betragtet som blasfemisk.

Af samme årsag udstedte den iranske ayatollah Khomeini en såkaldt fatwa mod forfatteren. Han opfordrede muslimer over hele verden til at dræbe Salman Rushdie.

Det fik betydning for et af Rushdies tidligere besøg i Danmark, nemlig da han i 1996 skulle modtage en europæisk litteraturpris i København.

Besøget blev i første omgang aflyst af den daværende statsminister, Poul Nyrup Rasmussen, fordi der angiveligt var en specifik dødstrussel mod Rushdie.

Det benægtede den britiske efterretningstjeneste dog, hvorefter Rushdie kritiserede Nyrup for at ligge under for muslimsk pres og opfinde en undskyldning for at aflyse besøget.

Har været i Danmark flere gange

Det skulle senere vise sig, at truslen var reel, men efterretningstjenesten kunne af hensyn til sine egne agenters sikkerhed ikke bekræfte oplysningen. 

Salman Rushdie har siden været i Danmark flere gange, blandt andet da han skulle modtage H.C. Andersen-prisen i 2014.

Heartland Festivalen byder ikke kun på musik, men også på en række samtaler mellem store kulturpersonligheder.

Dette års program indeholdt således navne som sangeren Michael Stipe, forfatteren Douglas Copeland, kunstneren Olafur Eliasson og filmmanden Werner Herzog.