Nyheder

Han er bare 12 år, men har allerede optrådt for millioner med sin guitar

Bluesikonet Joe Bonamassa har kaldt engelske Toby Lee for en af fremtidens bluessuperstjerner.  

Han er bare 12 år, men har et cv, de fleste voksne musikere misunder.

Toby Lee fra Wroxton i England har spillet sammen med store musikere og optrådt i tv-shows med flere millioner seere. Han har udgivet sin første ep og er blevet kaldt ”en af fremtidens blues-superstjerner” af bluesikonet Joe Bonamassa.  

I går ankom den 12-årige guitarist til Danmark. Han har fået fri fra sin skole i London, fordi han skal optræde til Blues Heaven Festival i Frederikshavn fredag og lørdag. Festivalprogrammet præsenterer ham som "verdens yngste guitarfænomen".

God bedring, BB King

Lige fra begyndelsen har Toby Lee spillet guitarriffs af de helt store, blandt andre Jimmy Hendrix og BB King.

Og da Toby Lee som 10-årig hørte, at BB King var alvorligt sygt, indspillede han en ’get well soon’-jam til sin helt og delte den på legendens facebookvæg.

Her fik verden øjnene op for det unge talent. Videoen er blevet delt mere end 154.000 gange og set over seks millioner gange.

Videoen blev efterfølgende delt af Joe Bonamassa, hvilket gav den endnu flere millioner visninger. Toby Lee fik også en personlig hilsen fra BB Kings to døtre.   

Get Well Soon Mr BB King - Love from Toby. I hope you get to see this!

Posted by Toby Lee on Sunday, April 12, 2015

Sled strenge af ukulele

Hans store passion for guitaren begyndte, da Toby Lee som 4-årig fik en ukulele af sin bedstemor. Den fulgte ham overalt, og han spillede så meget på den, at alle strenge til sidst faldt af.

Da han var otte, fik han sin første elektriske guitar i julegave. Skæbnen ville, at guitaristen fra det britiske rockband Uriah Heep, Mick Box, holdt jul på samme hotel som Toby Lee og hans forældre.

Der gik ikke længe, før guitaristen opdagede den lille guts talent, og siden har Mick Box fungeret som mentor for ham. Se et billede af de to her

Glade, blå toner

Men hvad ved en dreng, der ikke engang har ramt teenage-alderen om de følelser, der oftest ligger bag de blå toner?

- Alt jeg ved er, at det for det meste er gamle mænd, hvor konen er skredet, der spiller blues, siger han til TV 2 og griner.

Det kender han naturligt nok ikke selv noget til endnu. Og han behøver ikke være trist for at spille godt. 

- Jeg er bare en dreng på 12 år, der elsker at spille blues. Det gør mig glad.

Toby Lee drømmer om at bo i en autocamper og turnere verden rundt. Ligesom BB King. 

12-årigt bluestalent holder pitstop på musikcaféen The Log Lady i København, før han flyver videre mod bluesfestival i Frederikshavn. Video: Rikke Museth Janniche