Nyheder

Guldager: Dine fingre får det svært med iPhone X

Den imponerer med nyt design, stor skærm og nye features. Men den er ikke for alle, mener TV 2s gadgetekspert.

Første kig på iPhone X i studiet: Dine fingre vil bløde.

Det er tre år siden, at der sidst er sket en større udvikling for iPhone, og det kan mærkes. Telefonen har på mange punkter været bagud i forhold til den mere friske konkurrence. Både på design og på funktioner.

Men det er slut i dag (indsæt dramatisk musik).

Apples iPhone X er telefonen, der skal føre Apple ind i fremtiden. Det lyder pompøst og voldsomt, men efter blot 24 timer i selskab med telefonen, er det svært ikke at være imponeret og påvirket af udfaldet.

Der er rigtig mange områder, hvor iPhone X føles og virker som en helt ny telefon ud over det faktum, at den lige er kommet ud af æsken. I dette første kig på telefonen, har vi valgt at fokusere på en lille håndfuld områder, der gør den anderledes i forhold til de tidligere iPhones.

Især i forhold til det mere ligegyldige bump på vejen, iPhone 8, og forgængeren før, iPhone 7.

Design

Tidligere havde Apple en arbejdstanke om, at deres iPhone-univers skulle udvides hvert andet år med en telefon af helt nyt design. Der måtte godt ske lidt, så man på den måde holdt iPhone-folket vågent og ikke mindst sultent.

Ikke overraskende fandt Apple dog ud af, at deres kunder ikke havde det på samme måde, og kunderne havde svært ved at overbevise sig selv om, at de skulle skifte til en ny telefon så ofte.

I stedet tyder meget på, at Apple vil give iPhone en overhaling hvert tredje år i stedet, og nu er tiden altså kommet. 

Hjemknappen er væk

iPhone X har fået en overhaling af de større – især skærmen. De 5,8 tommer er iPhones største til dato, og den er svær ikke at komme uden om. For der er ikke meget andet på fronten. Kanterne er væk, og det samme er hjemknappen.

Det er første gang, at Apple vælger at fjerne den ikoniske hjem-knap, og det kan virke meget uoverskueligt i begyndelsen. Hvordan navigerer man? Hvordan kommer jeg retur? Hvordan åbner jeg? HVAD GØR JEG?

I begyndelsen tager det tid at vænne sig til. Der er ingen fysisk knap til at føre dig hjem i sikkerhed. I stedet skal man swipe op fra bunden af skærmen for at lukke en app ned og for at komme tilbage til startskærmen.

Det samme er tilfældet, hvis du vil multitaske. Her skal man swipe op til midten af skærmen for at få de andre åbne apps frem. Man kan roligt sige, at det er en kringlet affære i begyndelsen. Men så snart man begynder at forstå det, og bruge det, giver det overraskende meget mening.

Ikke for venstrehåndede

Men dit hoved og ikke mindst dine fingre og hænder vil få det svært. Der er nemlig flere swipe-bevægelser, der kan være en hård kamp i begyndelsen.

Notifikations-menuen får du frem ved at swipe helt fra toppen og ned. Præcis som det er tilfældet med iPhone 6, 7 og 8. Men nu er kontrolpanelet rykket op på samme plads. Nu skal du swipe oppe fra højre side af skærmen for at komme til panelet, der styrer genveje til wifi, Bluetooth og meget mere.

Homeknappen er væk på den nye iPhone X Video: Thomas Wilmann

Det er et direkte selvmål af stor karakter for Apple. Det er mildest talt umuligt, og dine fingre vil komme til at bløde en smule af ren anstrengelse. Specielt hvis man er venstrehåndet eller bare gerne vil kontrollere telefonen med én hånd.

Skarpere skærm end tidligere

Apple gør mange ting for første gang med iPhone X. Det er også tilfældet med skærm-teknologien, der nu er blevet forbedret til OLED – eller Super Retina, som det hedder i Apple-lingo. Konkurrenterne hos blandt andet Samsung har gjort det længe, og nu er det så endelig Apples tur.

OLED-teknologi gør en hel del for en skærm. Den gør billedet skarpere, farverne langt flottere og alting mere levende på skærmen. Det klæder iPhone på mange punkter, at den nu endelig er rykket ind i nutiden. Du vil opleve det, så snart du ser dine billeder eller apps åbne på skærmen. De står forrygende skarpt.  

Problemet er bare, at skærmen bliver skæmmet af en såkaldt lille "notch", som Apple selv kalder den. Den lille ramme foroven bider en god del af skærmens kant-til-kant-princip af, og det virker irriterende for øjet i de fleste tilfælde.

Apple holder fast i, at den er bevidst designet og skulle derved give telefonen et vist Apple-islæt. Men det er svært at forestille sig, at den ville have overlevet, hvis perfektionisten Steve Jobs stadig havde levet og siddet ved roret. Han var netop en mand, der gik op i selv den mindste detalje, for han vidste, at det ville gøre en forskel. Og det gør det også her. Heldigvis har den det med at blive ”usynlig” med tiden, men du vil opleve apps, hvor den lille "notch" enten vil blokere for udsynet på skærmen eller bare virke forstyrrende.

Face ID

Men hvad bliver den lille "notch" oppe i toppen af skærmen så brugt til?

Bag den lille sorte kasse i skærmen gemmer der sig blandt andet en avanceret scanner, der kan 3D-scanne dit ansigt. Apple kalder det Face-ID, da det eksempelvis kan bruges til at åbne telefonen med dit ansigt.

Når der nu ikke længere er en hjemknap med en fingeraftryks-scanner, bliver der nødt til at være noget andet, og her mener Apple, at de har fundet den hellige gral.

Lad os tage det positive først. Face-ID er et velfungerende stykke software. Du behøver ikke at holde telefonen særlig længe op foran ansigtet før den fanger dig, og du kan åbne telefonen.

Den kan fange dit ansigt selv med solbriller, hue, hat og endda paryk på, hvis det skulle være.

Det virker selv i mørke

Scanner ansigtet i mørket

Som det var tilfældet med Touch-ID, skal man i begyndelsen registrere sit ansigt. Det gør du ved at bevæge det rundt i en cirkel, som telefonen meget passende guider dig igennem. Når det er gjort, kræver det ikke meget andet end at tage telefonen op til ansigtet, kigge den dybt i øjne for et enkelt sekund og så swipe op fra bunden for at åbne telefonen.

Det er hurtigt, nemt og det kan endda gøres i bælgmørke, fordi den har glæden af et infrarødt kamera. Desværre kan den have problemer i for skarpt sollys (kan jeg læse mig til i anmeldelser, fra lande hvor de virkelig har det mytiske sollys).

Brugen af Face-ID er nemt at vænne sig til, når man bruger den i ikke pressede situationer. Men hvis du sidder på cyklen her i vintermånederne, så kan det give problemer.

Først skal man have den op af lommen, så op foran ansigtet, kigge på telefonen og ikke på vejen foran dig og så swipe op af skærmen. Du kan ikke lige åbne telefonen fra hoften for så at skifte nummer på musikken, som jeg op til flere gange har benyttet mig af på vej på arbejde.

Og så er der de enkle gange, hvor Face-ID ikke fungerer. Det er frustrerende. Det kan være, scanneren er i en skæv vinkel for dit ansigt, du har huen for langt nede over øjne, eller måske du bare ikke kigger den dybt nok i øjne.

Det sker heldigvis ikke tit, at den ikke fungerer – men det kommer til at ske.

Animoji

Apple har vanen tro holdt fast i at indføre ligegyldige funktioner. I iPhone X’s tilfælde er der tale om de såkaldet ’animojis’. Det er animerede emojis, som du kan sende til vennerne.

Ansigtsscanneren bliver benyttet til at fange dit ansigt i 3D, og på skærmen omdanne det til en talende emoji. Det kan være et lille hundehoved, en enhjørning eller endda lorten. Så kan du sende en lille besked med lyd og billede.

Det er komplet overflødigt og på niveau med Digital Touch, som Apple Watch introducerede for nogle år tilbage. Her blev det muligt eksempelvis at sende en lille tegning, som man kunne tegne på skærmen. Hvor ofte har du benyttet dig af det?

Men hvis du synes, animoji er sjovt, kan du sende de små animerede emojis via iMessage. Det er bare at slå sig løs. Imens håber jeg på, at 3D-kameraet kan bruges til noget mere seriøst eller bare mere interessant på et senere tidspunkt.

Kameraet

Kameraet i iPhone bliver løbende bedre og bedre for hver opdatering der kommer. Og med iPhone X har kameraet fået et ekstra lille hak opad.

Som udgangspunkt er der ikke stor forskel på kvaliteten på billederne fra en iPhone 8 til iPhone X. Men hvis du sidder med en 6’er eller selv endda 7’eren, vil du opleve flere nye forbedringer. Især, hvis du er hoppet over de store Plus-versioner.

iPhone X benytter sig på samme måde som Plus-versionerne af to objektiver. De er vertikalt placeret på bagsiden, og giver dig mulighed for at tage de flotte portrætbilleder. Her bliver baggrunden sløret, og forgrunden kommer derved i skarpere fokus. Det er oplagt at bruge, hvis man tager mange personbilleder af sine venner, familie, børn og så videre.

Taget med kameraet i iPhone 7 Plus
Taget med kameraet i iPhone X

Billedet til venstre er taget med iPhone 7 Plus. Det til højre er iPhone X.

På iPhone X vil du også kunne benytte dig af front-kameraet til disse portrætbilleder. På den måde kan du højne dit selfie-game på smukkeste vis. Det er stadig ikke hver gang at denne portrætfunktion fungerer, men når det gør, bliver det også klart bedre billeder.

Som det også er tilfældet med iPhone 8, har kameraet lidt flere ekstra features. Nu kan du som en anden professionel fotograf lege med lyset i billedet.

Problemet er bare, at det i de fleste tilfælde bliver noget værre hø. Paradoksalt nok skal der godt lys til på motivet, inden du tager billedet, før du kan lægge de ekstra lys-lag over billedet. Det er en proces, og på et tidspunkt skal det vel nok blive en funktion, der fungerer bedre end i dag.

Skal du købe den?

Mange af de problemer, jeg er stødt på i de første 24 timer i selskab med telefonen, kan undskyldes med tilvænning. Hele brugervenligheden er vendt op og ned, når der ikke længere er en hjemknap, og Face-ID skal fange dit ansigt.

Men mange af dem som frygter, at det bliver et problem på den lange bane, vil også opleve, at brugervenligheden kommer tifold tilbage, så snart man har vænnet sig til at swipe i stedet for at trykke.

Jeg er endnu ikke helt overbevist om, at det var verdens bedste idé helt at skodde Touch-ID til fordel for Face-ID, men jeg er til gengæld sikker på, at det ikke kommer til at gøre den store forskel i det lange løb.

Telefonen åbner som den skal, jeg kan logge ind diverse steder og tingene kører deres gang. Om jeg benytter mig af fingeren eller ansigtet, skal ikke ændre på min opfattelse.

Generelt er iPhone X nemlig fremtiden for iPhone. For første gang længe kan jeg faktisk anbefale den til alle, der overvejer at skifte – uanset hvilken iPhone du måtte sidde med i dag. Hvis du vel at mærke er ligeglad med penge.

En iPhone X kommer til at koste dig fra 8.899 danske kroner. Det er stadig over 1.000 kroner mere end konkurrenten Samsung Galaxy Note8. Hvis du har læst helt herned til slut på anmeldelsen, er der stor sandsynlighed for, at det er du fløjtende ligeglad med.