GO'

Barsel eller ej? Det kan have betydning frem til dit barn fylder 15

Fædre på barsel gavner parforholdet og sikrer mod skilsmisse.

Lille Olivia skriger. Hun er sulten og træt, og Nicklas Adalberth Andersen ville hjertens gerne være der for sin datter og trøste hende. Men Olivia vil ofte bare have sin mor, og det ærgrer i den grad den nybagte far. Derfor har han planlagt at tage otte ugers barsel til februar.   

- For at få lidt mere indflydelse på den lille og knytte et tættere bånd. Når jeg arbejder, har vi kun få timer sammen i døgnet, for hun sover rigtig meget, og så er det kun mor, der dur, forklarer Nicklas Adalberth Andersen, der til dagligt er elevatortekniker. 

Han er en af de få. Danske mænd tager i gennemsnit kun 10 procent af barselsorloven, og det er bundrekord i Norden.

Mænds andel af barsel

Danmark: 10 procent

Finland: 11 procent

Norge: 21 procent

Sverige: 27 procent

Island: 30 procent

Kilde: Nordisk Statistik 2017

Men det vil regeringen lave om på, og derfor iværksætter de nu kampagnen 'Orlov - tag det som en mand' i samarbejde med flere danske virksomheder. 

- Det vigtigste for mig er, at nybagte fædre og mødre er klar over, hvilke muligheder de har, at de gør brug af de muligheder, og at virksomheder og organisationer bakker op, lyder det fra ligestillingsminister Karen Ellemann.

Far er lige så vigtig som mor

Efterskolelærer Kim Hinge er far til to børn på fire og otte år, og han har begge gange valgt barslen fra. 

- Jeg havde nemmere ved at være væk fra børnene end min kone, der havde en større tilknytning til dem, da de var små. Det var sværere for mig. Man kan ikke gøre så meget som far i den første tid, hvor barnet bare skal have mad og sove, siger han og fortæller, at hans tilknytning kom, da børnene blev lidt ældre. 

Den indstilling kommer ikke bag på sundhedsplejerske og Ph.D i sundhedsvidenskab Else Guldager, for det har været opfattelsen i flere generationer, siger hun.

- Men hvor er det synd, for i dag ved vi, at tilknytningen til faderen er lige så vigtig som tilknytningen til moderen, og at fædrene spiller en større rolle for deres børn, hvis de har haft orlov, lyder det fra Else Guldager. 

Afstemning

STEM: Bør fædre i højere grad tage barsel med deres børn?

Skaber sammenhold i familien

Faktisk kan det være med til at holde familien sammen og forebygge skilsmisse, hvis faderen tager barsel eller på anden måde er en stor del af spædbarnets hverdag. Det viser et studie fra Det Nationale Forskningscenter for Velfærd, SFI, fra 2016.

- Nutidens mødre forventer, at mændene tager del i børnepasningen. De fædre, der vælger det fra, signalerer, at de ikke engagerer sig i projektet kernefamilie, og der er større risiko for, at familien går i opløsning. En risiko, der kan ses helt frem, til barnet er 15 år, forklarer Mai Ottosen, seniorforsker ved SFI.

Farens tid med barnet efter fødslen er nemlig med til at skabe forståelse og sammenhold mellem forældrene. 

- Han ser både de dejlige ting, men også de ting, som er hårdt arbejde. Han får en helt anden fornemmelse for, hvad det vil sige at gå derhjemme og sørge for de praktiske ting, og det giver et helt andet fællesskab i familien, siger Else Guldager. 

Se kampagnevideoen til 'Orlov - tag det som en mand'

Far gavner barnets udvikling

Den eneste opgave, fædrene ikke kan klare med deres spædbørn, er amningen. Til gengæld har de andre forcer, der også spiller en vigtig rolle for børnene. 

- Fædre tumler mere, og de leger med børnene på en anden måde end moderen, og det har barnet brug for. Det stimulerer barnets udvikling, og det er rigtig vigtigt, påpeger Else Guldager. 

Sådan er barselsreglerne i Danmark

Forældre har i dag mulighed for at fordele orloven på mange forskellige måder. Alle gravide har ret til fire ugers graviditets- orlov før fødslen og derefter 14 ugers barselsorlov. Fædre har ret til to ugers fædreorlov, som de skal holde i løbet af de første 14 uger efter fødslen. Efter de første 14 ugers barselsorlov har hver af forældrene ret til at holde forældreorlov i op til 32 uger. De har tilsammen ret til dagpenge i 32 uger. Fædre kan godt starte orloven inden for de første 14 uger efter fødslen.

Kilde: ’Orlov – ta’ det som en mand’

Økonomien er en barriere

Nicklas Adalberth Andersen glæder sig til at holde barselsorlov med datteren Olivia. Både han og kæresten er enige om, at far på barsel er en god ide, og det kan praktisk lade sig gøre for dem, fordi Nicklas får fuld løn i de otte uger, han holder.

Hvis Kim Hinge skal vælge barslen til, skal der dog endnu flere incitamenter på bordet. 

Det har man blandt andet i Sverige og Island, hvor andelen af mænd, der tager barsel, er langt større end i Danmark. 

Her er en del af barslen øremærket til manden, og kvinden kan ikke overtage den, hvis han vælger den fra. 

- Hvis det var sådan herhjemme, så ville jeg helt klart også gøre det, siger Kim Hinge.