Nyheder

Kronprins Frederik om kritik fra pressen: - Aldrig har jeg været udsat for så hårdt psykisk pres

Kronprinsesse Mary kom med mange formanende ord, da kronprins Frederik ville stille op som medlem af IOC. Det afsløres i ny bog om Kronprinsen.

- Det er noget af det værste, jeg har oplevet på egen krop. Aldrig før har jeg været udsat for så hårdt et psykisk pres som det, der var i perioden op til optagelsen i IOC. 

Kronprins Frederik

  • Født den 26. maj 1968.
  • Fulde navn: Frederik André Henrik Christian.
  • Gift med kronprinsesse Mary den 14. maj 2004.
  • Far til prins Christian (12), prinsesse Isabella (10), prins Vincent og prinsesse Josephine (6).

Sådan fortæller kronprins Frederik i bogen 'Under Bjælken' om et pressemøde i 2009, hvor han i forbindelse med sit medlemsskab i IOC skulle svare på kritiske spørgsmål fra de danske journalister, der satte store spørgsmålstegn ved hans involvering i organisationen.

I flere år forinden havde Kronprinsens talegaver og evner til at svare på kritiske spørgsmål været til debat, og derfor havde han allerede hjemmefra fået strenge instrukser af sin hustru, afslører kronprinsesse Mary. 

- Hvis du gør det her, så skal du søreme arbejde for det! Du skal virkelig gøre dit hjemmearbejde og være overforberedt! Du skal vide ALT! Du skal øve dig, du skal læse på lektien (...). Hvis du ikke vil lægge 150 procents indsats i det, så skal du overveje ikke at gøre det, fortæller hun i bogen. 

Kritikken fra medierne gik især på, at Kronprinsen ikke kunne undgå at blive indblandet i politik med sit medlemsskab. For eksempel ville journalister vide, hvordan han havde det med, at der sad IOC-medlemmer, der var indblandet i diktaturer og økonomisk svindel. Og pressemødet var et sammenkog af de to hovedkritikpunkter Kronprinsen har været udsat for i sin levetid, mener kongehusekspert og ekstern lektor ved Københavns Universitet, Lars Hovbakke Sørensen. 

- Der er to former for kritik, der har været rettet mod kronprinsen gennem tiden. Det ene er, at han gik med i IOC, som kan opfattes ret politisk. Det andet er, at han ikke er så god til at formulere sig. Begge ting smeltede sammen på pressemødet hos IOC, derfor var det meget uheldigt for ham, siger han til TV 2. 

En af grundene til den store opbakning til det danske kongehus, er netop at det har været i stand til at holde sig ude af dansk politik: 

- Det giver altid kritik og mindre opbakning til kongehuset, når de blandet sig i politik. En af grundene til at det danske kongehus har været så populært gennem årene, har været at man sjældent ser det, bortset fra kronprinsens IOC-medlemskab, siger han. 

Min mand står ikke i skyggen af mig

Kronprinsen har også fået en del kritik for at have dårligere talegaver og fremstå mere lukket end sin hustru, kronprinsesse Mary. Parret blev gift i 2004, og siden da er kronprinsesse Mary fortrinsvis blevet lovprist for sin professionalisme, sit velgørende arbejde og sin måde at tackle medierne og offentligheden på. 

I bogen bliver det da også afsløret, at kronprinsesse Mary skriver sine taler selv, mens kronprins Frederik ofte "skal tage sig sammen" og sjældent skriver selv. 

Der har sågar været tale om, at hun til tider fremstod bedre end sin mand. Om det siger hun i bogen, at hun ikke mener, de skygger for hinanden, men at de tværtimod giver hinanden lys. 

Bogen ’Under bjælken’ er skrevet af forfatter Jens Andersen og udkommer den 1. november. Den er blevet til på baggrund af en række samtaler med Kronprinsen, hans familie og venner. Det er ikke første gang, Jens Andersen skriver om et medlem af kongehuset, han har tidligere skrevet bogen ’Dronning Margrethe. 40 år på tronen'.