Auktionshuset

Seer efter høj vurdering på live tv: Det er mit dyreste møbel

En seer bad tv-program om en vurdering af sin kostbare sofa, fordi han ville vide, hvor stor en indboforsikring han skulle have.

Op mod 80.000 kroner. Sådan lød vurderingen af den Finn Juhl-sofa, tv-seeren Mads fra København fik vurderet i den seneste udgave af ’Auktionshuset Live’. Et program, der bliver sendt efter ’Auktionshuset’ på TV 2, og hvor seerne får vurderet værdien af deres egne ting.

Finn Juhl

Født i 1912. Døde i 1989.

Uddannet arkitekt, men især kendt som møbeldesigner.

Pelikanstolen og Høvdingestolen er nogle af de kendte møbler designet af Finn Juhl.

Han er især kendt for sit skulpturelle formsprog.

- Nu er vi oppe i første klasse af dansk møbelkunst. Sofaen er fra 1953, et lidt atypisk Finn Juhl-møbel, og den er af palisander, som er den helt rigtige træsort, og som giver de højeste priser, sagde vurderingsekspert Peter Kjelgaard fra Bruun Rasmussen Kunstauktioner og slog så fast:

- Den ligger et eller andet sted mellem 60-80.000 kroner, så det er rigtig mange penge.

Priserne er fordoblet

En vurdering, der er udtryk for, at priserne på sådan en Finn Juhl-sofa er mere end fordoblet på 10 år.

Vi sad og så udsendelsen på tv, så vi syntes, det var sjovt at se, hvad de vurderede den til

Tv-seeren Mads, der fik vurderet sin sofa til at være op mod 80.000 kroner værd.

For 10 år siden ville sådan en sofa nok have ligget på cirka 25.000 kroner.

Den høje vurdering i tv-programmet blev modtaget positivt i det københavnske hjem, hvor sofaen står. Her sad tv-seeren Mads, der købte sofaen for nylig.

- Vi sad og så udsendelsen på tv, så vi syntes, det var sjovt at se, hvad de vurderede den til. Jeg følger lidt med i markedet, og jeg kan godt se, at de er steget rigtig meget i pris. Jeg synes, det er en rigtig fin pris, og det er nok det dyreste møbel, jeg har, siger ejeren.

Vurdering af hensyn til indboforsikringen

Det var dog ikke kun ’for sjov’, at han gerne ville have en vurdering af sofaen.

- Den skal ikke sælges, men jeg ville gerne have den vurderet af hensyn til forsikringen. Jeg er sådan lidt møbelsamler, så det er meget rart at vide, hvor meget vi har i indbo, siger han, der til daglig arbejder som møbelsnedker.

Med et brændemærket stempel ville den måske være mellem 5000 og 10.000 kroner mere værd

Peter Kjelgaard, vurderingsekspert hos Bruun Rasmussen Kunstauktioner

Sofaen købte han ud af et dødsbo, og først efter forhandlinger over flere måneder fik han lov at købe sofaen.

- Jeg fik lov at købe sofaen, fordi det er min interesse at passe på den. Datteren til den afdøde ejer var også glad for, at den ikke blev solgt til udlandet, men at den blev i Danmark. Jeg skal nok passe rigtig godt på den, forsikrer han.

Den fornemmeste træsort i 50'erne

Og det er der grund til. Ikke blot er der tale om en Finn Juhl-sofa med betegnelsen NV, der betyder, at den er udført af snedkermesteren Niels Vodder. Den er også i den fineste træsort, hvilket ekspert i moderne dansk møbelkunst Peter Kjelgaard vender tilbage til i programmet, da han har vurderer sofaen.

- Palisander er den fornemmeste træsort op gennem 50’erne og 60’erne. Før i tiden var det måske Cuba-mahogni. Da man ikke længere kunne få det, begyndte man at kigge efter noget andet, der havde en dramatisk struktur og den her mørke lød, og det har palisander, siger vurderingsekspert Peter Kjelgaard.

Værdifuldt stempel mangler

Trods det, er der alligevel noget, der trækker prisen lidt ned på Finn Juhl-sofaen. Seeren, der har sendt billedet af sofaen ind, fortæller nemlig, at den ikke er brændemærket med et stempel fra snedkermester Niels Vodder.

- Med et brændemærket stempel ville den måske være mellem 5000 og 10.000 kroner mere værd, siger eksperten.

I tv-indslaget herunder kan du se, hvor meget eksperterne vurderede et selvportræt af Kurt Trampedach. Billedet af maleriet var ligeledes sendt ind af en seer.

Et selvportræt af Kurt Trampedach blev vurderet i seneste udgave af 'Auktionshuset Live'.