Kaviar, dyre hoteller og Mont Blanc-kuglepenne - sådan fråsede KL med skattepenge

En ny TV 2-dokumentar fortæller, hvordan der blev fråset med pengene. Spørgsmålet er, om KL's øverste ledelse kendte til problemerne.

Mont Blanc-kuglepenne for 90.000 kroner. Dyre middage med kaviar. Weekendophold rundt i Europa for op til 4000 kroner per nat.

Det er blot nogle af de ting, som Kommunernes Landsforening (KL) har brugt skattepenge på de seneste år. Dét på trods af, at KL som kommunernes interesseorganisation blandt andet står for at rådgive kommunerne i god offentlig adfærd.

Det viser den nye TV 2-dokumentar 'En rigtig møgsag'.

- Det er stærkt bekymrende, hvis der kan foregå sådan noget i KL, siger Jesper Kiel, bestyrelsesmedlem i KL og medlem af byrådet i Svendborg for Enhedslisten.

Sagen begyndte i efteråret 2016, da TV 2's journalist Morten Eggert, der dengang arbejdede for Metroxpress, kunne afsløre, at KL havde brugt opsigtsvækkende mange penge på Folkemødet samme år.

Men spørgsmålet er, hvor meget KL's direktion – med direktør Kristian Wendelboe i spidsen – vidste om overforbruget.

Hvordan det nogensinde kan blive en udgift for KL, at han skal en weekend til Berlin, forstår jeg ikke

Formand for organisationen Transparency Christian Ougaard

Kommunernes Landsforening (KL)

KL er kommunernes interesseorganisation, der med egne ord skal "bidrage til, at kommunerne politisk og administrativt løser sine opgaver".

Den højeste myndighed i KL er et delegeretmøde, hvor delegerede fra de 98 kommunalbestyrelser stemmer om sammensætningen i KL's bestyrelse.

I dag består bestyrelsen af 17 lokalpolitikere. Formanden er borgmester i Kalundborg, Martin Damm (V). Også Aarhus' borgmester og Københavns overborgmester sidder i bestyrelsen.

Den daglige drift ledes af direktionen med direktør Kristian Wendelboe i spidsen.

Sagen begynder på Folkemødet

Folkemødet på Bornholm 2016. KL havde lejet tre store sommerhuse til to personer. To af sommerhusene var lejet i 14 dage og ét i 10 dage – selvom Folkemødet kun varer i fire dage.

Det afslørede Morten Eggert i en række artikler.

I et af sommerhusene boede en chef i KL. Han havde sin familie med til Bornholm.

Den samlede pris for alle sommerhusene landede på 30.564 kroner, som KL betalte. Den pågældende chef opsagde med øjeblikkelig virkning sit job i forbindelse med afsløringerne.

Men kort tid efter modtog Morten Eggert et opkald fra en anonym kilde fra KL.

Vedkommende fortalte, at problemerne på hans arbejdsplads var større end det, som allerede var beskrevet i pressen.

På det tidspunkt havde Morten Eggert allerede søgt aktindsigt i KL og modtog i månederne efter mere end 8000 siders bilag. Det blev efterhånden klart, at den pågældende chef havde brugt KL's penge til langt mere end blot sommerhuse.

KL betalte chefs hotelregninger på 51.000 kroner

Bilagene viste et mistænkeligt overforbrug hos den daværende chef.

Det sås blandt andet, at chefen i sin egen bil kørte rundt til møder i Europas hovedstæder, for eksempel på en tur til Bruxelles i februar 2016. Men til og fra Bruxelles tog han på et weekendophold i Berlin på KL's regning.

Det betød en ekstraregning på 1800 kroner i skattefri kørselsgodtgørelse og hotelregninger på i alt 4500 kroner.

I alt fik chefen på tre år 257.000 kroner skattefrit til at dække sin kørsel.

Af bilagene fremgik det, at KL betalte i alt seks weekendophold i Berlin for ham. Han fik også betalt weekendrejser til Amsterdam, Stockholm og Paris, hvor han overnattede for op mod 4000 kroner per nat.

Alene på hotelregninger havde chefen brugt 51.165 kroner siden 2014.

KL kan ikke oplyse, hvor mange af rejserne der var arbejdsrelaterede, men ifølge TV 2s kilde i KL var der tale om private rejser.

Formand for organisationen Transparency og ekstern lektor i forvaltningsret Christian Ougaard undrer sig over chefens mange weekendture:

- Hvordan det nogensinde kan blive en udgift for KL, at han skal en weekend til Berlin, forstår jeg ikke.

Et af bilagene viste også, at chefen tilsyneladende havde booket flere hotelværelser til sig selv samme nat – for eksempel på Hotel Hilton i Stockholm.

- Jeg kan ikke finde på en fornuftig forklaring på, hvad han skal bruge to værelser til, siger Christian Ougaard.

Kaviar for 300 kroner per person

Sagen stoppede ikke ved chefens weekendophold.

For bilagene viste også, at nogen brugte chefens taxakort i Danmark – betalt af KL – mens han selv var i udlandet. Eksempelvis på to ture fra hans private bopæl til Københavns Lufthavn, mens han selv var i henholdsvis Bratislava og Bruxelles.

Og det er ifølge Aage Olesen, ekstern lektor i skatteret ved Copenhagen Business School, ulovligt:

- Hvis man misbruger taxaboner, så skal man være opmærksom på, at man begår bedrageri over for sin arbejdsgiver – og det er jo altid strafbart at misbruge.

Kilden i KL fortalte desuden Morten Eggert, at chefen spiste på dyre restauranter på KL's regning, og bilagene bakkede påstanden op.

Det skete – ifølge en indberetning, som TV 2 har fået indsigt i – blandt andet på Michelin-restauranten Kiin Kiin, hvor otte personer spiste for 12.000 kroner. Under et andet restaurantbesøg for medarbejdere i KL blev der spist kaviar for 300 kroner per person.

Ifølge indberetningen omgik chefen KL's regnskabsregler ved at bede medarbejderne betale for middagene, så det var ham selv, der skulle afregne udgifterne.

KL-bestyrelse tavs om sagen

Af bilagene fremgik det også, at chefen havde indkøbt seks Mont Blanc-kuglepenne til godt 3000 kroner stykket - tre af dem med hans eget navn indgraveret til en samlet værdi af 10.382 kroner.

I et interview med KL's eget blad Danske Kommuner og i en artikel i Jyllands-Posten i efteråret fortalte KL-direktør Kristian Wendelboe sin version af sagen om den pågældende chef, og her fremgik det, at der i alt var blevet købt Mont Blanc-kuglepenne for 90.000 kroner siden 2012.

Det giver jo et billede af en organisation, hvor der i hvert fald er nogle få personer, der har frit slag i bolledejen

Jesper Kiel (Ø), medlem af KL's bestyrelse

I artiklen blev sagen omtalt som "en rigtig møgsag", og direktør Kristian Wendelboe understregede, at der nu var ryddet op i KL. Men spørgsmålet er, om direktionen i KL's ledelse har håndteret situationen korrekt.

Det sætter bestyrelsesmedlem i KL Jesper Kiel (Ø) spørgsmålstegn ved. Han er den eneste fra KL's bestyrelse – der består af en lang række fremtrædende borgmestre som Frank Jensen (S) fra København og Jacob Bundsgaard (S) fra Aarhus – som har ønsket at udtale sig om sagen.

- Min oplevelse er, at man bare ikke vil have, der skal komme noget frem. Jeg får at vide, vi skal lade være med at udtale os til pressen, siger Jesper Kiel om den melding, han har fået fra den resterende bestyrelse i KL.

På et bestyrelsesmøde i KL kommer det ifølge Jesper Kiel frem, at en ledende medarbejder – allerede en måned inden de første afsløringer i Metroxpress – havde advaret direktionen om et misbrug af KL's midler.

- Det gør selvfølgelig, at jeg har meget svært ved at have tillid til, at det bliver håndteret rigtigt. Er der nogen, der har dækket over nogen igennem en længere periode, så er det ganske alvorligt. Det giver jo et billede af en organisation, hvor der i hvert fald er nogle få personer, der har frit slag i bolledejen, siger han.

KL politianmelder tidligere chef kort inden TV 2s dokumentar

Ifølge indberetningen blev direktionen bekendt med chefens misbrug allerede i 2013, da chefen havde taget to computere fra KL og givet dem til sine børn. Dengang nøjedes direktør Kristian Wendelboe ifølge indberetningen med at give chefen en skriftlig advarsel.

Selvom der senere kom flere kritisable forhold frem vedrørende chefen, skrev direktionen ifølge TV 2s oplysninger til KL's bestyrelse, at der ikke var nok i sagen til en politianmeldelse.

Jesper Kiel er harm over håndteringen:

- Hvis det var en kommunalt ansat et eller andet sted i en kommune, som havde siddet i borgerservice og lavet noget tilsvarende, så var man jo blevet politianmeldt. Det havde KL formentlig vejledt kommunen om at gøre.

- Man kan ikke få andet end det indtryk, at der må være mange, der er involveret, og det gør mig da nervøs. For så kan man jo få det indtryk, at der er nogen i KL, der er hævet over reglerne, siger Jesper Kiel.

Kommunernes Landsforening valgte – kort tid inden udsendelsen af TV 2s dokumentar – at politianmelde chefen for nogle kritiske forhold. Blandt andet flere af de forhold, som TV 2 omtaler. Retten har nedlagt navneforbud – derfor er chefens identitet sløret.

Direktør i KL afviser, at han kunne reagere tidligere

KL har ikke ønsket at give interview til dokumentaren 'En rigtig møgsag', men har valgt at stille op til interview med TV2 Nyhederne.

KL's direktør Kristian Wendelboe mener, at han og KL's ledelse har taget hånd om sagen.

- Det er en sag, som vi har håndteret, og hvor vi har reageret øjeblikkeligt. Det er en sag, vi har brugt rigtig meget tid på. Og vi har gjort en masse ting for at begrænse risikoen for, at det kan ske igen, siger Kristian Wendelboe.

Selvom KL's ledelse ifølge TV 2s oplysninger allerede i 2013 gav en skriftlig advarsel til den pågældende chef for at have taget to computere, afviser Kristian Wendelboe, at ledelsen kunne have handlet før indberetninger fra flere medarbejdere i efteråret 2016.

- Det er rigtigt, at der har været en historie om, at forbruget det sted i huset, da jeg kom ind ad døren i sin tid, lå højere end andre steder i huset. Og det har vi haft alle mulige initiativer til at få styr på.

Men I har ikke kontrolleret det godt nok?

- Der er forskel på at have et højt forbrug og så, at der foregår noget, som er i strid med vores retningslinjer.

Til spørgsmålet om, hvorfor KL først for få uger siden har politianmeldt den pågældende chef, forklarer Kristian Wendelboe, at han og ledelsen har brugt tiden på at undersøge sagen nærmere.

- Det har været en lang proces, og vi har brugt betydelige ressourcer på det. Vi har gennemgået 8000 siders bilag og har nu fundet frem til, at der er grundlag for en politianmeldelse.

Se dokumentaren 'En rigtig møgsag' om KL's fråseri i aften klokken 20.00 på TV 2 eller se den på TV 2 PLAY: