Her er 12 kvinders historier: - Han tog bukserne af og begyndte at røre sig selv

12 danske kvinder fortæller om deres oplevelser med sexkrænkelser.

Påtrængende hænder, ubehagelige kommentarer eller blottede kønsdele.

Danske kvinder er begyndt at dele de oplevelser, som har krænket dem, på sociale medier under hashtagget #MeToo. Forfatter Stine Buje er en af dem.

- En mand sneg sig ind på min veninde og mig, mens vi sad bag nogle buske og tissede. Han tog bukserne af og begyndte at røre sig selv, mens vi var fanget på knæ med bukserne nede om anklerne, skriver hun blandt andet på sin Facebook-profil.

Journalist Anne Sofie Allarp har haft en lignende oplevelse:

- Da jeg var i 20'erne, løb jeg en del. På en af mine ture på vej hjem ved Vester Søgade i København, passerer jeg en mand. Klokken er omkring 21. Han vælter sine kønsorganer ud af sine bukser og begynder at løbe efter mig, mens han råber klamme ting. Jeg blev forskrækket og løb for mit liv. Jeg kiggede ikke tilbage.

Verdensomspændende opfordring

Det begyndte med anklager om sexchikane rettet mod den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein. Siden er snebolden rullet og vokset til en verdensomspændende lavine.

Søndag opfordrede den amerikanske sanger- og skuespillerinde Alyssa Milano kvinder over hele verden til at skrive ”me too” (”også mig”, red.) på de sociale medier-profiler. Og opfordringen blev fulgt.

Over hele kloden, og særligt fra Europa og USA, er det væltet frem med fortællinger om voldtægt, befamlinger, misbrug og andre chikanerende overgreb.

Også i Danmark har mange kvinder fulgt opfordringen.

Det er ikke tilfældigt, at kvinder verden over står frem, lyder det fra kønsforsker Christian Groes.

- Der er en utrolig skam forbundet med krænkelser fra kvinders side. Den eneste måde, man kan genvinde en respekt og en form for magt, er at gøre det kollektivt. Herved bryder de kollektivt tabuet, siger han og fortæller, at der er forskel på, hvordan mænd og kvinder opfatter krænkelser.

- Mandekroppen er ikke omfattet af samme risici og skam som eksempelvis at blive taget på røven. Det går ikke ud over manden på samme måde, hvis det sker for ham. Det tror jeg, mange mænd glemmer.

Læs 12 personlige beretninger fra danske kvinder i mosaikken nedenfor:

Danske kvinder står frem i MeToo-kampagne