Nyheder

Særligt øjeblik gik viralt: - De skriver, at mit arbejde inspirerer

Det magiske øjeblik opstod, da Else Larsen pludselig løftede hovedet.

En ung mand sidder med sin guitar overfor en dement kvinde på et plejehjem i Thisted. Da han begynder at synge, sker der noget utroligt. Kvinden løfter hovedet, og hendes lykkelige ansigtsmimik lyser pludselig hele rummet op.

Den demente kvinde er Else Larsen, og den unge mand er musikterapeut og forsker Jens Anderson-Ingstrup. Og øjeblikket i Thisted er nu gået viralt hos både TV Midtvest og TV 2 og er vist langt over en million gange.

Musikterapeuten fortæller, at opslagets popularitet i høj grad overraskede ham, og at han er positiv over opmærksomheden.

- Jeg er meget overvældet over den store interesse. Det er jo super fedt, og det er vildt at blive et ansigt på musikterapi. Men jeg er jo bare én blandt mange, siger Jens Anderson-Ingstrup.

Else Larsen lyser op, når Jens spiller musik.

Troen på mennesket

Ikke desto mindre er Jens Anderson-Ingstrup af mange blevet mødt med rosende ord. Flere tilskriver ham endda en nyvunden tro på det gode i mennesket.

- Jeg har især fået mange kommentarer om, at mit arbejde inspirerer, og at det vækker troen på medmenneskeligheden. Det er jo fantastisk, siger musikterapeuten.

Han håber, at opslaget med hans møde med Else Larsen kan være med til at øge fokus på, hvor gavnligt musik kan være for demensramte.

- Jeg håber virkelig, at det her opslag kan være med til at udbrede kendskabet til at bruge musik i arbejdet med demensramte, siger han.

Positiv virkning

Efter indslaget med Else Larsen er flere fremtrædende personer på feltet da også kommet på banen for at støtte den musikalske behandlingsform.

Blandt andet mener Alzheimerforeningens direktør, Nis Peter Nissen, at musikterapi har en direkte, positiv virkning på demente.

- Der er alt mulig grund til at kigge på denne her form for ikke-medicinsk behandling, siger han til TV 2.

Samtidig mener Nis Peter Nissen, at foruroligende mange plejehjem alt for hurtigt giver demensramte patienter antipsykotisk medicin på trods af sundhedsskadelige bivirkninger og øget dødelighed.

Samme advarsel har lydt fra Sundhedsstyrelsen, og i slutningen af 2016 satte regeringen derfor et mål om at halvere forbruget af såkaldt antipsykotisk medicin frem mod år 2025.