Samfund

Krænkede kvinders historier breder sig - han genkendte sig selv i nogle af dem

Kvinderne genvinder respekten med deres kollektive opråb, mener kønsforsker.

Hashtagget #MeToo (også mig) spredes på sociale medier af kvinder verden over.

Det sker som et opråb i kølvandet på anklagerne om seksuelle overgreb mod den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein og som et vidnesbyrd om, hvor mange kvinder der har haft seksuelle krænkelser inde på livet.

Og en af de mænd, der har reageret, er Lars Nielsen. For han kan genkende sig selv i nogle af kvindernes oplevelser.

- Jeg har været på Roskilde Festival, og jeg har råbt utroligt grimme ting efter kvinder, der er gået forbi, fordi det jo bare var sjovt, siger han til TV 2.

Lars Nielsen har for eksempel været med til at give forbipasserende kvinder karakterer og en kommentar om deres tøj med på vejen ”uden at få reflekteret over, hvad det nok egentlig har betydet for dem”.

- Det var sådan, jeg troede, man gjorde, siger han.

Kvindernes kollektive vidnesbyrd kan gøre nogle mænd mere bevidste

Christian Groes, lektor og kønsforsker ved RUC

Men kvindernes mange beretninger har gjort indtryk på ham.

- Nu har den krænkede sagt fra. Nu er det op til os andre at hjælpe hinanden med at undgå, at det sker igen, siger Lars Nielsen.  

Skaber forståelse og afskrækkelse

Og den verdensomspændende #MeToo-kampagne har potentialet til at trænge ind hos flere mænd, mener Christian Groes, der er lektor og kønsforsker ved RUC.

- Selvom der er en del, der latterliggør kampagnen, tror jeg, at kvindernes kollektive vidnesbyrd kan gøre nogle mænd mere bevidste om at undgå at komme i situationer, hvor de krænker kvinder, siger han.

Både fordi kampagnen kan få mændene til at forstå krænkelserne fra kvindernes synspunkt, og fordi de måske frygter konsekvensen, hvis de overskrider grænsen.

- For kampagnen er også en måde for kvinderne at genvinde respekten på og sige, "vi er på vagt, og hvis I gør noget, bliver det sagt højt", siger Christian Groes.

Rammer især de unge

Også Henrik Marstal, der er debattør og selverklæret mandefeminist, tror på, at de mange #MeToo-opslag vil gøre en forskel.

- Jeg tror, der er mange, især yngre mænd, der bliver opmærksomme på deres adfærd, siger han til TV 2.

Samtidig tror Henrik Marstal, at kampagnen har gjort mange forældre opmærksomme på at tage en snak med deres børn. Og i bedste fald har den gjort indtryk på de mænd, som selv har krænket en eller flere kvinder.

- Jeg tror, der er mange mænd, der på forskellige måder begynder at reflektere lidt over, hvorfor den her kampagne har grebet så enormt meget om sig, som den har.