Station 2

Fanget på kamera - retspsykiatrisk patient forsøgte at smugle stoffer ind

Stoffer på en retspsykiatrisk afdeling er gift for psykisk syge patienter. Det siger overlæge efter at have set optagelser af et indsmuglingsforsøg.

Det er en tirsdag i juni på retspsykiatrisk afdeling i Glostrup. 'Station 2's tv-hold har netop afsluttet et interview med patienten Goran, som netop er ankommet fra fængslet.

Han har begået et særdeles voldsomt knivoverfald og skal mentalobserveres på afdelingen, som også huser psykisk syge, der har begået kriminalitet og er dømt sindssyge i gerningsøjeblikket.

Igennem fem måneder har programmet fulgt patienter og personale på afdelingen, men pludselig sker der noget, som tv-holdet ikke havde forventet.

Goran forsøger lige foran tv-holdet at få smuglet stoffer ind. I rygerburet, hvor han er gået ud efter interviewet, begynder han at tale med en medpatient:

- Hvad har du bagpå, spørger medpatienten.

- Det er fra kameraet, fordi jeg bliver filmet, siger Goran og peger på boksen til mikrofonen, som han har i baglommen og bagefter ud på kameramanden, som filmer.

- De kan høre alt, hvad du siger, svarer den anden patient.

- Nå ja, det ved jeg da godt. Så kommer det i fjernsynet. Nøj, hvor kunne jeg godt klare et eller andet, mand, lyder det fra Goran, mens han ryger endnu en cigaret og vandrer rundt.

- I kan få (navn udeladt, red.) til at smide noget over, siger en anden patient, mens Goran lytter opmærksomt.

Den anden patient afviser og siger, at han ikke har udgang, men at det har den første patient. Han har lov til at komme på tre timers udgang.

- Ja, det er det, jeg har sagt til ham. Han har tre timers udgang. Han kan bare gå forbi og så kaste det, siger Goran.

- Hvad skal jeg kaste, spørger den første patient.

- Tjald. Så køber du for 200 kroner, pakker det ind i noget plastik og kommer forbi. Nej, det skal bare være sølvpapir. Og så bare gå forbi - og så kaste det. Eller nej, græsset. Pak det ind i plastik og så pluk noget græs, og så pak det ind i græsset, så er det grønt, siger Goran og kigger på den første patient.

Stoffer kan forværre psykisk sygdom

Det er langt fra første gang, at personalet oplever, at patienter forsøger at smugle stoffer ind på afdelingen. Og det kan få store konsekvenser for de patienter, der kæmper med psykisk sygdom og misbrug. To ting som ofte hænger uløseligt sammen, siger overlæge på retspsykiatrisk afdeling i Glostrup, Hans Henrik Ockelmann:

- De stoffer, vores patienter er særligt glade for, er cannabis, amfetamin og kokain. Selvom de virker lidt forskelligt, har begge grupper af  stoffer den kedelige egenskab, at de kan forværre en sindssygelig tilstand markant. Det kan gøre, at folk - fra bare at være fredelige og sindssyge - kan blive særdeles farlige og sindssyge, forklarer Hans Henrik Ockelmann.

Ifølge overlægen er det ofte patienter som Goran, der kommer lige fra fængslet, som skaber problemer for de andre patienter med alvorlige psykiske sygdomme.

- Indimellem får vi patienter på afdelingen, som har en lang fængselskultur bag sig og har en forståelse af, at hvis ikke jeg udnytter andre, så er der bare nogen, der udnytter mig, siger Hans Henrik Ockelmann.

Han understreger, at de patienter, der tager stoffer, mens de er indlagt på retspsykiatrisk afdeling, ikke gør det for bevidst at modarbejde behandlingen. 

- Selvom stofferne gør så meget skade, tager patienterne dem jo ikke for at genere os. De gør det, fordi det er en måde for dem at flygte mentalt fra den forfærdelige situation, de er i, siger Hans Henrik Ockelmann. 

- Men effekten holder kun kort, og herefter forværres patientens symptomer som angst og hallucinationer og vrangforestillinger så meget desto mere.

Umuligt at komme til livs

De seneste opgørelser fra 2015 peger på, at hver tredje af de patienter, der er i kontakt med behandlingspsykiatrien, har eller har haft problemer med misbrug. Desuden viser en spørgeskemaundersøgelse fra Socialt Udviklingscenter, at tre ud af fire retspsykiatriske patienter på landsplan har et misbrug. 25 procent misbruger alkohol, 25 procent misbruger hash, og 25 procent misbruger både stoffer og alkohol.

- Man ved, at almindelige normale mennesker også kan gå hen og blive sindssyge af cannabis, amfetamin og kokain. Men hvis man har en sindssygdom i forvejen, bliver det sindssygdom med sindssygdom på - og det er aldrig nogen god ting. Hvis ikke vi får styr på folks misbrug, kan det stå fuldstændig i vejen for, at de kan komme videre i livet, forklarer Hans Henrik Ockelmann.

På retspsykiatrisk afdeling visiterer de patienter, der har været på udgang. Og de går sikkerhedsrunder på området og undersøger værelser og fællesarealer for stoffer. Men de har ikke ret til at undersøge patienter i svælg eller endetarm, og derfor er det muligt at smugle stoffer ind.

- Hvis vi finder stoffer hos en patient, eller en patient kommer påvirket hjem fra en udgang, så har vi selvfølgelig mulighed for at lave restriktioner som at lukke hele afdelingen for besøg eller lukke ned for, at den pågældende patient må komme på udgang. Men at komme det helt til livs, det er umuligt for os, siger Hans Henrik Ockelmann.

Det lykkedes ikke i denne omgang for Goran at få smuglet stoffer ind på afdelingen. Men kort efter optagelserne af hans første forsøg, forsøgte han igen at overtale en medpatient til at smugle stoffer ind.

Det overhørte personalet og igangsatte en omfattende undersøgelse af hele afdelingen. Dog uden resultat.

Mentalobservationen af Goran konkluderede, at han ikke var sindssyg i gerningsøjeblikket, og derfor blev han efterfølgende flyttet tilbage til fængslet.

I aften klokken 20.50 i anden del af Station 2-programmet ”For syg til straf” kan du se Gorans forsøg på at smugle stoffer ind og følge andre af patienterne på retspsykiatrisk afdeling. Du kan også se det allerede nu på TV 2 Play:

Første del af programmet kan du se her på TV 2 Play:

Patienterne optræder kun med fornavn af hensyn til deres videre liv uden for afdelingen. Deres fulde navn er redaktionen bekendt.