Dansk filmformand om sexchikane i Hollywood: Der er også en anden side

Højtstående dansk filmmand i modvind efter blogindlæg om kvinders rolle i filmbranchens krænkelseskultur.

Først væltede anklagerne om sexchikane ned over den amerikanske filmproducer Harvey Weinstein. Stjerner som Angelina Jolie og Gwyneth Paltrow har fortalt om overgreb i branchen, og Weinstein blev fyret fra det filmselskab, han delvist selv ejer. 

Søndag ramte bølgen af skuespillerinder, der tager bladet fra munden, så Danmark, da sangerinden Björk indirekte anklagede Lars von Trier for sexchikane under optagelserne til filmen 'Dancer in the Dark' i 2000.

Nu langer en dansk filmmand ud efter kvinderne, som ifølge ham bærer en del af ansvaret selv. 

- Problematikken er ikke helt så sort-hvid, som nogen vil gøre den til: At de hvide, fedladne og cigarrygende Hollywood-bosser er nogle svin over for de stakkels, uskyldige og sagesløse kvinder. Det er kun den ene side af sagen, skriver Kim Pedersen, formand for Brancheforeningen Danske Biografer og blogger for Filmmagasinet Ekko.

Pilråddent system

Kim Pedersen erkender, at Harvey Weinstein er gået langt over grænsen og har misbrugt sin ophøjede position i Hollywood.

- Hvad Harvey Weinstein har rendt rundt og lavet, er naturligvis utilgiveligt, og ingen straf er for hård, skriver han. 

Men situationen er langt fra ny, påpeger han med reference til, at Marilyn Monroe engang har kaldt Hollywood et "overbefolket bordel". Og selv har Kim Pedersen med egne ører hørt en kendt, dansk skuespillerinde udtale, at hun kender "mange kvinder, der har kneppet sig til et hus med spir".

Kim Pedersen skriver i sin blog, at der derfor er to sider af sagen i Hollywoods filmsystem, som han kalder "pilråddent" og "uhensigtsmæssigt". Men ansvaret ligger hos begge køn, mener han.

- For hvad med de kvinder, som hellere end gerne smider sig på The Hollywood Casting Couch, i håbet om at det vil fremme deres karriere? Konkurrencen om de gode roller i Hollywood er hård, og sex er midlet, skriver Kim Pedersen.

Feministisk modstand

Kim Pedersens forsøg på at udlægge flere sider af filmbranchens beskidte baggård falder dog langt fra i god jord hos alle.

På Filmmagasinet Ekko's Facebook-side kritiserer blandt andet medlem af det politiske parti Feministisk Initiativ Ida Damgaard indholdet i blogindlægget.

- Forstår I overhovedet, hvad magtrelationer er, skriver Ida Damgaard blandt andet og mener, at Kim Pedersens synspunkt udskammer kvinderne.

I en senere kommentar til samme opslag anklager hun desuden Ekko for at profitere på den, efter hendes mening, kvindefjendske udlægning af de seneste begivenheder i filmbranchen, hvilket får filmmagasinet til at pointere, at det "ingen aktie" har i sine blogindlæg.

Oprydning i Hollywood

Ida Damgaards synspunkt får virtuel opbakning fra blandt andre tidligere operachef Jesper Buhl, som mener, at forholdene mellem filmbranchens mænd og kvinder ikke kan sammenlignes.

De mandlige ledere sidder nemlig i en langt stærkere magtposition end de kvindelige skuespillere, mener Jesper Buhl.

Det faktum er Kim Pedersen imidlertid helt enig i, fortæller han til TV 2. Han mener, at hans egentlige synspunkt er blevet overset i debatten på nettet.

- Jeg ligestiller ikke magtforholdet. Det gør jeg ikke i min blog overhovedet. Jeg nævner bare, at andre ting kan spille ind i det øjeblik, der skal ryddes op i Hollywood, siger han.

Afstand og nuancer

Kim Pedersen mener omvendt, at hans kritikere har været for selektive i deres læsning af indlægget og fokuseret mere på at finde uenigheder end på områder, hvor de og han er enige.

- Det kommer jo nærmest til at fremstå, som om jeg forsvarer Harvey Weinstein. Men det har jeg absolut ingen intentioner om. Jeg tager på alle tænkelige måder afstand fra hans handlinger, siger Kim Pedersen.

Samtidig mener han, at debatten har fjernet sig fra det væsentlige i blogindlægget til en snak om, hvorvidt hans ytringsfrihed skal begrænses. Og den voldsomhed er Kim Pedersen overrasket over.

- Jeg har jo ikke begået noget ulovligt. Jeg har bare givet udtryk for min mening og forsøgt at nuancere billedet, siger han.

Amerikansk debat

Også i USA har en lignende debat for nylig fundet sted, skriver Time.

Her blev skuespillerinden Mayim Bialik, som er aktuel i tv-serien ’Big Bang Theory’, anklaget for at udskamme ofrene for filmbranchens sexchikane.

Det skete, efter at Mayim Bialik havde skrevet et indlæg i New York Times om at være feminist og samtidig arbejde i Hollywoods berygtede filmbranche. Blandt andet med bemærkninger om, at hun sjældent gjorde noget ud af sit udseende og derfor heller ikke selv havde mødt upassende bemærkninger.

Mange mente, at Mayim Bialik på den måde lagde ansvaret hos de kvindelige ofre og deres fremtræden. En kritik, der efterfølgende fik skuespillerinden til at beklage via Facebook og understrege, at hendes udmelding var blevet misforstået.