Nyheder

Björk anklager Lars von Trier for sexchikane - så betændt var deres forhold

Det er ikke første gang, at forholdet mellem Lars von Trier og hans skuespillerinder er i fokus.

- Jeg er inspireret af kvinder alle steder, som online står frem, til at fortælle om mine egne erfaringer med en dansk instruktør.

Sådan skriver den islandske sangerinde Björk Gudmundsdottir, kendt som Björk.

Hun står bag flere internationale hits, men har også begået sig i film- og tv-branchen. Den eneste danske instruktør, hun har samarbejdet med, er Lars von Trier, som hun nu indirekte anklager for sexchikane under optagelserne til filmen 'Dancer in the Dark' fra år 2000, hvor Björk havde hovedrollen.

Der kørte et sygt magtspil mellem Björk og Trier.

Peter Aalbæk Jensen, filmproducent, Zentropa

- Jeg kom fra en magtfuld position i musikverdenen med hårdt tjent selvstændighed. Det stod ekstremt klart for mig, da jeg tog rollen som skuespillerinde, at min ydmygelse og rolle som et seksuelt chikaneret væsen var normen med en instruktør og personale i stribevis, der gjorde det muligt og opfordrede til det. Jeg blev klar over, at det er en universal ting, at en instruktør kan berøre og chikanere sin skuespillerinde forgodtbefindende, og at filmindustrien tillader det, skriver Björk.

Et terrorspil af de helt store

Lars von Trier afviser ifølge Jyllands-Posten sangerindens anklager, men indrømmer, at de to havde et problematisk forhold.

- Der er intet i den her sag. Gå tilbage og se på oplysningerne, der kom ud dengang. Det var én stor konflikt. Jeg har ikke gjort det, siger Lars von Trier til Jyllands-Posten.

Han ønsker ikke at udtale sig yderligere, meddeler hans manager, men hans medstifter af filmselskabet Zentropa og tætte samarbejdspartner Peter Aalbæk Jensen uddyber overfor TV 2. 

- Der kørte et sygt magtspil mellem Björk og Trier. Det startede med, at hun kom 24 timer for sent til det første mødetidspunkt, og så var der lagt op til et terrorspil af de helt store. At hun så senere synes, det har været ubehageligt, ja, jeg husker det heller ikke som andet, fortæller Peter Aalbæk Jensen.

Han er meget overrasket over anklagerne. 

- Jeg har ikke stået ved siden af dem døgnet rundt, men jeg opfatter det som tæt på at være en latterlig sag, siger han.

Forelsket i skuespillerinder

Anklagerne mod Lars von Trier kommer efter, at et utal af amerikanske skuespillerinder har anklaget den store amerikanske filmproducer Harvey Weinstein for sexchikane.

I spidsen for anklagerne står stjerner som Gwyneth Paltrow og Angelina Jolie, og Harvey Weinstein er nu blevet fyret fra det filmselskab, han selv har startet.

Björk er den første skuespillerinde til at anklage Lars von Trier for sexchikane, men det er ikke første gang, hans forhold til skuespillerinderne kommer i søgelyset.

Efter filmen 'Idiotierne' fra 1998 offentliggjorde Lars von Trier sin dagbog fra optagelserne, hvor han beskrev en tiltagende kunstnerisk forelskelse i den kvindelige skuespiller Anne Louise Hassing.

Hver gang, der bliver tændt for filmkameraet, bliver en instruktør forelsket i en skuespillerinde

Peter Aalbæk Jensen, filmproducent, Zentropa

De danske medier huggede til historien, der forargede, og instruktøren måtte forklare sig, men den sag skal man ikke lægge meget i, mener Peter Aalbæk Jensen.

- Hver gang, der bliver tændt for filmkameraet, bliver en instruktør forelsket i en skuespillerinde. Der var ikke tale om noget offer. Det er en banalitet i en banal branche. Enhver producent gaber af træthed over at høre om det, for det er mere sædvanen end det modsatte, siger Peter Aalbæk Jensen.

Blev kendt som problembarn

Ifølge Björk afviste hun de tilnærmelser, hun anklager Lars von Trier for, og det fik ubehaglige konsekvenser for hendes arbejde på settet.

- Da jeg afviste instruktøren gentagne gange, blev han sur, straffede mig og skabte en imponerende illusion for resten af holdet, hvor jeg blev fremstillet som den besværlige, skriver hun.

Da jeg intet havde at tabe i skuespillerverdenen, forlod jeg den og kom mig i løbet af et års tid

Björk Gudmundsdottir, sangerinde

At sangerinden skulle have været besværlig, genkender Peter Aalbæk Jensen i dén grad.

- Hun var psykisk og økonomisk stærkere end os, og det eneste offer i den magtbalance dengang var Lars von Trier og Zentropa, siger han med henvisning til, at sangerinden og hendes stab var en stor økonomisk byrde i produktionen.

Forlod straks branchen

Helt så naturligt faldt mødet med filmbranchen ikke for sangerinden Björk. Efter mødet med Lars von Trier valgte hun at forlade den.

- På grund af min styrke, et godt hold omkring mig og det faktum, at jeg intet havde at tabe i skuespillerverdenen, forlod jeg den og kom mig i løbet af et års tid. Jeg er dog bekymret for, at andre skuespillerinder, der samarbejder med den samme mand, ikke har gjort det samme, skriver hun.

Trods samarbejdsvanskelighederne, så klarede 'Dancer in the Dark' sig imponerende. Zentropa tjente godt på filmen.

I Cannes blev Lars von Trier hædret med De Gyldne Palmer og Björk blev belønnet med prisen for bedste kvindelige hovedrolle.

I sin takketale sagde Lars von Trier om sit og sangerindens turbulente forhold:

- Mange tak, Björk. Jeg ved, hun ikke vil tro det, men hvis I nogensinde møder hende, så sig til hende, at jeg elsker hende meget højt.

TV 2 har forsøgt at få uddybende kommentarer fra både sangerinden Björk og Lars von Trier, men begge meddeler, at de ikke vil kommentere sagen yderligere.