Nyheder

Kronprinsen genkendte japansk ægtepar seks år efter: - Jeg er så glad, at jeg ikke har ord

Under sin nuværende tur til Japan genbesøgte kronprins Frederik et af de områder, der blev hårdt ramt af tsunamien i 2011.

- Jeg husker jer alle sammen, lød det tirsdag fra kronprins Frederik, da han blev modtaget af lokale borgere i området ved Higashi-Matsushima.

Byen i det nordøstlige Japan blev for seks år siden ramt af et jordskælv, der målte 9.0 på richterskalaen. 

Kort tid efter udløste jordskælvet en tsunami, der ramte byen Higashi-Matsushima. Tsunamien kostede flere end 1000 mennesker livet og ødelagde to tredjedele af byens bygninger. Tsunamien forårsagede også en nedsmeltning af kraftværket Fukushima. 

Kronprins Frederik besøgte stedet få måneder efter katastrofen. Han mødte både hjemløse og forældreløse børn. Han forsøgte at opmuntre og støtte befolkningen i forbindelse med genopbygningen. Kronprinsen så også på faciliteter for børn, der efter jordskælvet var blevet genetableret med støtte fra danske virksomheder.

Nu er han tilbage - og det til stor glæde for de fremmødte lokale. Blandt andre et ældre ægtepar, som han dengang havde hilst på og endnu engang genkendte. 

- Jeg er så glad, at jeg ikke har ord for det, siger den ældre kvinde.

Også Kronprinsen var begejstret over gensynet.

- Det er en stor glæde at være herude igen efter seks år og se, at stedet har rejst sig igen på trods af de mentale bank, man fik dengang, siger han.

- Det betyder meget for mig at være her igen.

Som tak for den danske indsats i Japan efter tsunamien i 2011, modtog Kronprins Frederik en pose ris fra den første høst siden ulykken Video: Anders Lars Buch-Larsen

Ris til tak

Ulykkens hærgen og ødelæggelserne har påvirket Kronprinsen stærkt.

- Jeg har faktisk aldrig set så stor en naturkatastrofe før. Eller omfanget af det. Det slår én, hvor sårbare vi er som mennesker, og hvor hård og ubarmhjertig naturen mange steder er på kloden, fortæller han.

Kronprins Frederik roser især japanernes sejhed og evne til at bearbejde de byrder og den sorg, som tsunamien skyllede med sig.

Siden sit første besøg har Kronprinsen gennem årene jævnligt haft kontakt med Higashi-Matsushima og løbende fulgt med i genopbygningen, og i 2015 forærede byens borgere ham en pose ris fra den første høst, efter byen og dens omegn blev ramt af katastrofen.

- Det er en japansk måde at vise taknemmelighed for, at jeg dengang kom hertil og blandt andet tog mig tid til at spille fodbold med de berørte børn, siger Kronprinsen.

Forbillede for fremtiden

Faktisk har japanerne tacklet genopbygningen så godt, at Higashi-Matsushima i dag er blevet et forbillede for andre byer. Det skriver det singaporgensiske medie The Straits Times.

Efter katastrofen lykkedes det for de ramte japanere at genbruge hele 99,2 procent af de mange bunker affald og murbrokker, der lå tilbage efter katastrofen.

Desuden har ulykken, der dengang dræbte tre procent af Higashi-Matsushimas befolkning, smadrede tre ud af fire hjem og lagde to tredjedele af byen under vand, resulteret i en række nye foranstaltninger, som nu deles med sydøstasiatiske lande.

Initiativerne tæller blandt andet forstærkninger af både bygninger og byggeregler, kameraovervågning af fjerne havområder, radioer til samtlige husstande samt bedre uddannelse af lokalbefolkningen.

Kronprinsens besøg i Higashi-Matsushima er en del af et femdages dansk erhvervsfremstød i Japan. Også Kronprinsesse Mary og fire danske ministre gæster i disse dage det asiatiske land, hvis egen kronprins, Naruhito, i juni var seks dage i Danmark.