Danskere sejler i druk – giv din teenager et sundt forhold til alkohol
Uge 40 markerer Sundhedsstyrelsens alkoholfri uge. Men danskerne er langt fra appelsinfri.
Det begynder med flasker i buskene og ender med gin-tonics til maden.
Sammenlignet med resten af verden indtager Danmark en tankevækkende – eller måske rettere hæmningsløs – førsteplads, når det kommer til alkoholforbrug.
Det viser undersøgelsen Global Drug Survey 2017 samt tal fra verdenssundhedsorganisationen WHO.
Her er 13.500 danskere blevet spurgt om deres forhold til alkohol. Svarene indikerer, ifølge analysen, at halvdelen af alle danske mænd har et skadeligt forbrug af alkohol. Det samme gælder to ud af fem kvinder.
Og især for den yngre del af befolkningen, hvor hjernerne stadig er under udvikling, har tallene konsekvenser – og er endnu værre.
Verdens yngste drankere
Hele 92 procent af danske unge på 15-16 år har smagt på alkohol, viser tal fra Danmarks Statistik, mens tre fjerdedele af alle danskere under 25 år har drukket indenfor den sidste måned. Det gør ifølge Global Drug Survey de danske unge til de yngste i verden med så hyppigt et forbrug.
Samtidig beskriver rapporten danske unge som værende fanget i en stærkt skadelig situation. Der er nemlig tale om et socialt fænomen, eller en alkoholkultur, som unge finder helt normalt.
Det på trods af at mange af dem månedligt har negative oplevelser med alkohol i en grad, så forbruget kategoriseres som stærkt afhængigheds-skabende og behandlingskrævende.
Der er dog råd at hente fra udlandet, før de unge når så vidt.
Navigerer alene
På Island har blandt andet udgangsforbud og betalte fritidsaktiviteter fået bugt med unges vilde drukfester, skriver Politiken.
Men man kan med fordel også sætte tidligt ind hos teenager og give dem et sundere forhold til alkohol, fortæller familievejleder Lola Jensen i ’Go’ morgen Danmark’.
Hun mener, at danske forældre må komme mere på banen for at skabe en sundere alkoholkultur hos deres børn.
Flere danske unge har nemlig slet ikke lyst til at drikke så meget, forklarer Lola Jensen.
Derfor forholder de unge sig først og fremmest til alkoholkulturen og de rammer, de har med hjemmefra.
- Man skal ikke forbyde det, og man skal heller ikke give dem alkohol med til fest. Man skal bare vise, at selvfølgelig drikker man ikke i store mængder, siger Lola Jensen.
Se Lola Jensen fortælle om rammer for børn og unge:
Forældre som forbillede
Lola Jensen medgiver dog, at der skal være plads til at kunne nyde et glas alkohol, og at det netop handler om at skabe en mere mådeholden kultur.
Det kan man som forælder gøre ved at hjælpe de unge med at holde fest i trygge rammer, at tage alkoholsnakken med sin teenager uden at skælde ud samt undgå at dele sine egne udskejelser på Facebook.
- Forældre har meget den her evige ungdom, men man skal gøre det uden for børnenes rækkevidde, siger Lola Jensen.
- Derhjemme skal man virke, som om man er i cølibat fra alkohol.
Sæt tidligt ind
Som forælder kan man med fordel også drikke af mindre glas og sørge for, at børnene ikke opdager eventuelle genopfyldninger. Eller man kan helt og aldeles camouflere sine drinks.
Men Lola Jensen anbefaler først og fremmest at sætte ind, allerede inden ungerne når de rebelske teenageår. Og her er arsenalet ikke moralprædiken, men derimod drypvise, rosende kommentarer, mens børnene er 9-13 år.
- I den alder er de lette at påvirke og meget moralske, siger Lola Jensen og forklarer, at kunsten er at vise det gode eksempel, mens poderne er små, så man derefter kan tale til fornuften, når de kommer i puberteten.
Sætter man for stram en ramme, risikerer man, at de unge sover ude og drikker i skjul. Og er man for løssluppen som forælder, ender de unge med at sejle alene.
Derfor anbefaler Lola Jensen, at man balancerer hårdt og blødt, og fra en tidlig alder gør det muligt at tale med sine teenagere – selvom de måske ikke altid lytter efter alligevel.