Tidligere læge fortsætter hjælp til selvmord trods politisag

Svend Lings har ifølge eget udsagn hjulpet flere danskere med at dø, imens en efterforskning af ham er i gang.

Den tidligere læge Svend Lings fortsætter med at levere dødelige doser sovepiller til syge danskere, der ønsker at tage livet af sig selv.

Det sker, på trods af at han i februar fik frataget sin lægeautorisation, blev politianmeldt og senere sigtet for at have assisteret flere selvmord, hvilket er ulovligt i Danmark.

Det fortæller Svend Lings, medlem af netværket Læger for aktiv Dødshjælp, selv til TV 2.

- Hvis jeg overhovedet kan komme af sted med det, og folk ønsker det, så fortsætter jeg, siger han.

Styrelse: Nye oplysninger vil blive givet til politiet

I den nye TV 2-dokumentar 'Jørgen vil dø' ser man Svend Lings aftale med den 70-årige Jørgen Vesterby, at han vil hjælpe Jørgen Vesterby med at dø.

Jørgen Vesterby var efter en hjerneblødning blevet lam i store dele af kroppen og ønskede at dø.

Det skete i foråret 2017, hvilket altså er efter, at Svend Lings fik frataget sin autorisation og var blevet politianmeldt af Styrelsen for Patientsikkerhed i februar.

Han erkender, at han muligvis bryder loven.

- Jeg er selv modstander af, at man skal gå og bryde samfundets love og regler. Dem har vi, fordi de skal overholdes, og i almindelighed er de jo til samfundets bedste.

- Men i sådan nogle situationer her, når man ser lidende mennesker, så vejer hensynet til den enkelte tungere end hensynet til samfundets love og regler, siger Svend Lings.

Hos Styrelsen for Patientsikkerhed er man langt fra tilfreds med, at den tidligere læge fortsætter sine gerninger. Derfor vil de nye oplysninger blive overgivet til politiet, siger tilsynschef i styrelsen Anette Lykke Petri.

- Når vi allerede har indgivet en sag til politiet med henblik på efterforskning, og der så kommer nye oplysninger i sagen, så er det klart, at de bliver lagt til den proces, der kører i forvejen.

Svend Lings: Får op til fire henvendelser om ugen

Svend Lings' hus på Fyn blev i juni ransaget af politiet, der tog hans computer og andre dokumenter med. Han blev i den forbindelse sigtet for overtrædelse af straffelovens paragraf 240, der lyder: ”Den, som medvirker til, at nogen berøver sig selv livet, straffes med bøde eller fængsel indtil tre år".

Sagen er fortsat under efterforskning af Fyns Politi.

Men i perioden under efterforskning har Svend Lings ifølge ham selv fortsat hjulpet en eller flere med at få adgang til piller, der kan tage livet af dem.

Hvorfor fortsætter du, når der er en efterforskning af dig i gang?

- Det er ikke mig, det drejer sig om. Jeg gør det, der er moralsk rigtigt. Jeg hjælper de lidende mennesker, der ikke kan få hjælp.

Så det rører dig ikke, at der en politisag mod dig?

- Jo, det rører mig. Det er jeg da ked af. Men jeg havde forventet det. Der er ingen love, der er fuldkomne. Og loven skal tilpasses virkeligheden. Virkeligheden er, at der er mange, der ligger og lider uden at kunne få hjælp.

Mener du ikke, at det, du gør, er problematisk?

- Tværtimod. Jeg synes, det er det eneste rigtige at gøre, siger Svend Lings.

Igennem en periode på to til tre år vurderer han at have hjulpet i alt mere end 10 personer.

- Jeg har ikke talt efter for nyligt, siger Svend Lings og oplyser, at han får op til fire henvendelser om ugen fra personer, der ønsker hans hjælp.

På grund af sin manglende autorisation er det ifølge Svend Lings dog svært for ham at gøre noget for stort set alle, der henvender sig i øjeblikket.

Lægeforeningen vil kontakte politiet

Lægeforeningens formand, Andreas Rudkjøbing, er oprørt over netværket Læger for aktiv Dødshjælp og Svend Lings' handlinger.

- Det er en dybt alvorlig situation, at vi har en gruppe mennesker, der er med til at tage livet af folk, siger han.

Andreas Rudkjøbing mener, at Svend Lings metoder er etisk forkastelige.

- Der er tale om, at Svend Lings medvirker til, at patienter bliver slået ihjel. Det er lægeetisk uacceptabelt, og det er også ulovligt. Det hører ingen steder hjemme.

Selvom Svend Lings allerede er politianmeldt, vil Lægeforeningen nu kontakte politiet for at høre, hvor sagen mod ham står.

- Svend Lings er jo allerede politianmeldt, men når vi nu ser, at han fortsætter sine gerninger, så vil jeg tage kontakt til politiet for at høre, hvad status i sagen er. For det her kan jo ikke fortsætte, siger Andreas Rudkøbing.

Svend Lings er klar til at tage den eventuelle fængselsstraf, der måtte komme ud af politiets efterforskning.

- Skulle jeg ind i hotel gitterly i nogle uger, så tager jeg det som en oplevelse, siger han.

TV 2 har forsøgt at få en kommentar om sagen fra Fyns Politi, men i en mail lyder det fra politiet:

- Af hensyn til efterforskningen i sagen kan vi fortsat ikke sige noget om sagen.