Catalonien vil være selvstændigt – her er de mulige scenarier

I Spanien kæmper det catalanske selvstyre for uafhængighed fra resten af landet. Her vurderer en ekspert, hvordan det kan ske.

Der går ikke mange dage, før Catalonien vil erklære sin uafhængighed fra Spanien. Sådan lyder den seneste udmelding i striden om catalansk løsrivelse.

Det er det catalanske selvstyres leder, Carles Puigdemont, der til britiske BBC fortæller om selvstyrets planer efter weekendens folkeafstemning om catalansk løsrivelse fra resten af landet.

Her stemte 90 procent af vælgerne ja til at løsrive sig. Valgdeltagelsen var på lidt over 42 procent.

Det er sjældent set værre i de senere år på europæisk grund.

Morten Heiberg, professor, Københavns Universitet

Spansk politi var sat ind for at forhindre folk i at stemme, og politiets hårde behandling af vælgerne har de seneste dage fået hundredtusindvis af catalanere til at demonstrere. Nyhedsbureauet AFP skriver, at catalansk politi vurderer, at der tirsdag var 700.000 på gaderne i Barcelona.

Den spanske regering mener, at forfatningsafstemningen var ulovlig. Det samme gør den spanske kong Felipe, der tirsdag aften kaldte afstemningen for ulovlig og udemokratisk. 

Men hvordan vil catalanerne rent praktisk løsrive sig, og hvad kan centralmagten – den spanske regering – gøre for at stoppe det?

Det giver professor ved København Universitet Morten Heiberg, der blandt andet forsker i spansk kultur og retshistorie, en række bud på:

Fakta om Catalonien

- Catalonien ligger i det nordøstlige Spanien ved grænsen til Frankrig.

- Indbyggere: 7,5 millioner catalanere ud af Spaniens befolkning på næsten 50 millioner.

- Hovedstad: Barcelona (1,6 millioner indbyggere).

- Sprog: Catalansk, der er et romansk sprog, som adskiller sig fra spansk.

- Økonomi: Catalonien er den rigeste og en af de mest veludviklede regioner i Spanien. Turisme, kemiske virksomheder, metalindustri, banker og handel vejer tungt.

- Regionen har eget parlament, regering og regionspræsident.

- En tredjedel af Spaniens turister holder ferie i Catalonien.

Scenarie 1 – Catalonien erklærer sig selvstændige uden tilladelse

Catalonien løsriver sig ved en erklæring uden aftale med centralmagten. Det betyder, at man i catalansk selvforståelse har en selvstændigt stat. Modtrækket fra den spanske regerings side vil være, at man suspenderer det catalanske selvstyre.

Rent praktisk aktiverer man artikel 155 i den spanske forfatning, der giver mulighed for at staten overtager lokalregeringens funktioner. I praksis vil det formentligt betyde nyvalg i Catalonien.

Herefter kunne man forestille sig, at man fra centralmagtens side vil overdynge dem, der stod bag løsrivelsen, med diverse anklager, og derved vil de være uegnede til at besidde offentlige embeder. Det kan ske ved, at de bliver anholdt og sigtet for at overtræde den spanske forfatning.

Scenarie 2 – den spanske regering griber ind, før catalanerne løsriver sig

Den spanske regering griber ind og suspenderer selvstyret, før catalanerne erklærer sig selvstændigt. Det vil juridisk stille Catalonien på samme måde som i scenarie 1, men med den klare forskel at Catalonien i højere grad fremstår som offer for centralmagtens overgreb.

Scenarie 3 – der indledes forhandlinger

Selvstyret og centralmagten indleder forhandlinger om en ny ordning i forhold til det catalanske tilhørsforhold til Spanien. Det vil formentligt indebære en forfatningsændring. Det kunne være en forfatning, der anerkender Catalonien som en nation, og at der samtidig hermed tildeles Catalonien en betydelig økonomisk indrømmelse.

Meningsmålinger viser, at tilslutningen til catalansk løsrivelse blandt catalanerne vil falde, såfremt de offentlige investeringer øges, og Cataloniens skatteindbetalinger til Spanien formindskes. Med andre ord at en større del af den samlede økonomiske kage forbliver på catalanske hænder.

En forudsætning for dette scenarie er, at både premierminister Mariano Rajoy og regionspræsidenten Carles Puigdemont indgiver deres afskedsbegæring, da det er umuligt at forestille sig, at disse to personer kan forhandle en ny catalansk ordning på plads. Det personlige og politiske modsætningsforhold er simpelthen for stort mellem de to, vurderer Morten Heiberg.

Scenarie 4 – Catalonien får lov til at løsrive sig

Centralmagten lader Catalonien løsrive sig. Det vil skabe store problemer for Catalonien selv, idet landet vil falde ud af EU, Schengen, Eurosamarbejdet, Nato og andre internationale organisationer. Ingen vil herefter anerkende Catalonien.

Toldmure vil rejse sig omkring Catalonien, som vil lide en økonomisk kvælningsdød. Morten Heiberg understreger, at dette scenarie er meget lidt sandsynligt, da en sådan økonomisk nedsmeltning vil have store konsekvenser for ikke bare Catalonien, men også Spanien og EU. 

Sprængfarlig situation

I Spanien venter man lige nu på den catalanske lokalregerings næste træk. Professor Morten Heiberg vurderer, at scenarie 1 eller 2 er de mest sandsynlige, da catalanerne allerede har sagt, at de har tænkt sig løsrive en af de kommende dage.

Formentligt vil den spanske regering komme catalanerne i forkøbet ved at suspendere selvstyret, inden de når at erklære sig selvstændige. Eller også vil den spanske regering vente med at suspendere selvstyret til den catalanske lokalregering er løbet linen ud og har erklæret sig selvstændige, lyder vurderingen fra Morten Heiberg.

Voldsomme scener i Catalonien under folkeafstemning Video: Anders Hjort

Morten Heiberg mener den nuværende situation, hvor den catalanske lokalregering kører ud ad sin egen tangent, samtidig med at den spanske regering sætter hårdt mod hårdt, er ’sprængfarlig’.

- Det er en bekymrende situation (...) Det er sjældent set værre i de senere år på europæisk grund, siger Morten Heiberg.

Cataloniens leder, Carles Puigdemont, vil klokken 21 i aften holde en tale om konflikten. Det vides endnu ikke, hvad han har tænkt sig at sige.