Krimi

Har siddet fængslet længere end Palle Sørensen - i dag kan han få sin frihed

Naum Conevski har slået alle rekorder i nyere tid for afsoning i fængsel. Han drømmer om at komme tilbage til sit hjemland, Makedonien

Til hverdag sidder han på en lukket retspsykiatrisk afdeling på Sct. Hans i Roskilde.

Han kommer kun ud få gange om måneden og kun under ledsaget udgang.

Sådan afsoner Naum Conevski på 34. år sin livstidsdom for drabet på to drenge på et område kendt som Femøren ved Amager Strand i København.

Drabene skete i foråret 1984.

Skal muligvis prøveløslades og hjemsendes

Mandag beslutter Østre Landsret i København, om han er klar til at blive løsladt på prøve og dermed udsendt til sit hjemland, Makedonien.

Hans forsvarer, Bjørn Elmquist er ikke i tvivl:

Det er grotesk, at han fortsat skal være fængslet

Bjørn Elmquist, forsvarer.

- Uanset hvad han har gjort, så er det grotesk, at han fortsat skal være fængslet. Når man ser på andre lignende sager, er alle blevet løsladt efter kortere afsoning end Naum Conevski.

Bjørn Elmquist hæfter sig blandt andet ved, at den tidligere rekordindehaver for langtidsafsoning, Palle Sørensen, blev løsladt efter 32 år og 10 måneder.

- Palle Sørensen havde slået fire politifolk ihjel. Min klient er dømt for at slå to unge mænd ihjel. Der er ingen logik i, at han nu har været 33 år og to måneder bag tremmer og fortsat sidder fængslet, siger Bjørn Elmquist.

Koldblodigt mord

Dobbeltdrabet, som Naum Conevski er dømt for, blev i 1984 omtalt som en usædvanlig kynisk og koldblodig forbrydelse, der lignede en henrettelse.

Tre unge mennesker overnattede i telt på et græsareal ved Amager Strand, da de blev overrasket af Naum Conevski.

Først dræbte han en 20-årig med nakkeskud. Derefter dræbte han en 16-årig på samme måde, mens en tredje dreng, også på 16 år, tog flugten.

Han slap med en kugle, der flænsede hans jakke. Naum Conevski nægtede sig skyldig i drabene, men retten var ikke i tvivl. Blandt andet fordi drabsvåbnet, en Colt-revolver, blev fundet i Naum Conevskis garage. Året efter drabene blev han idømt lovens strengeste straf, livstid.

Erklæret sindssyg

Men efter tre år i fængsel blev Naum Conevski erklæret sindssyg.

Der blev udstedt et såkaldt farlighedsdekret, efter han blev afsløret med planer om at hyre jugoslaviske lejemordere til at myrde tre navngivne politifolk fra drabsafdelingen i København.  

Siden har han afsonet næsten 30 år på forskellige lukkede psykiatriske afdelinger. Naum Conevski har flere gange søgt om at afsone resten af sin dom i Makedonien. Der er sendt adskillige danske delegationer ned for at se på forholdene, men indtil videre er det blevet afvist.

Sideløbende har han flere gange søgt om prøveløsladelse. Det er også blevet afvist. Senest ved Københavns Byret i maj i år.

Her kom det ganske vist frem, at personalet på den lukkede afdeling på Psykiatrisk Center Sct. Hans vurderer, at Naum Covenski er blevet stabil, velmedicineret og ikke længere udgør nogen risiko.

Men retten lagde vægt på en udtalelse fra Retslægerådet, der fastslår, at selvom risikoen er aftaget, så er det på grund af Naum Conevskis psykiske tilstand vanskeligt med sikkerhed at vurdere risikoen for, at han i fremtiden kan begå ny farlig kriminalitet.

Den afgørelse har Naum Conevski forsøgt at få omstødt ved Østre Landsret, og mandag kommer retten med en endelig afgørelse.

Sagen kort: Henrettelser med nakkeskud

Natten mellem den 19. og 20. maj 1984 overnattede tre drenge omkring et lejerbål på et lille græsareal på Amager Strand, da Naum Conevski dukkede op.

Makedoneren havde en pistol i hånden og beordrede drengene til at udlevere deres pistol. Da de afviste at være i besiddelse af en pistol, beordrede Conevski dem ned at ligge og gik derefter rundt om drengene i flere minutter, mens han fløjtede og tilsyneladende nød sin magt. Herefter gik han hen til 16-årige Dennis Ruben Andersen og trykkede sin Colt mod hans nakke.

- Skal jeg skyde dig? spurgte han.

- Nej, nej, nej, råbte teenageren.

Conevski gik derefter hen til 20-årige Enrico Per Nielsen, som fik pistolen i nakken med det samme spørgsmål.

- Det er op til dig, lød svaret.

Conevski trykkede på aftrækkeren, og affyrede et skud, som dræbte den 20-årige.

Dennis sprang derefter op og flygtede hen ad stranden. Conevski skød efter ham, og en kugle flænsede teenagedrengens jakke og fortsatte forbi hans nakke.

Bagefter gik Conevski hen til 16-årige Brian John Petersen og skød ham i nakken. Den unge Dennis Ruben Andersen, som havde oplevet, at de to kammerater blev skudt, kontaktede politiet.

- En fremmedarbejder har skudt mine to venner nede ved stranden. For helvede, I må gøre noget, lød beskeden, som blev afspillet under den efterfølgende retssag.