IS-leder meldt dræbt flere gange – nu giver han nyt livstegn

16x9
IS-lederen, Baghdadi, har ikke vist sig i offentlighenden siden juli 2014. Her blev han officielt udnævnt som terrorbevægelsens kalif i al-Nuri-moskéen i Iraks næststørste by, Mosul. Foto: - / Scanpix Denmark

Terrorgruppen Islamisk Stat har udsendt en lydfil, som de hævder, er en ny optagelse med deres leder, Abu Bakr al-Baghdadi.

Lederen af Islamisk Stat, Abu Bakr al-Baghdadi, giver nu tilsyneladende lyd fra sig for første gang i næsten et år.

Han er ellers flere gange blevet meldt dræbt - både af russiske og syriske kilder. I juni sagde russiske embedsmænd, at IS-lederen med stor sandsynlighed var blevet slået ihjel en måned forinden i et russisk luftangreb i udkanten af IS-højborgen Raqqa.

Men ingen har kunnet bevise Baghdadis død, og nu har Islamisk Stat i går udsendt en 46 minutter lang optagelse igennem mediet Al-Furqan, der har forbindelser til terrorgruppen. Det er uvist, hvornår lydfilen med Baghdadi er optaget, men han taler blandt andet om nordkoreanske atomtrusler mod Japan og USA, hvilket kan indikere, at den er relativt ny, skriver CNN.

De amerikanske myndigheder er nu i gang med at undersøge optagelsen.

- Vi har ingen grund til at tvivle på dens ægthed, men vi har ikke verificeret den på nuværende tidspunkt, siger en talsmand for USA’s nationale sikkerhedsrådgiver til CNN.

Den britiske terrorekspert Charlie Winter vurderer, at optagelsen er ægte.

- Han har en ret genkendelig stemme og en genkendelig måde at tale på, og for mig er det tydeligvis ham, siger  Charlie Winter til BBC.

Billederne her er fra henholdsvis de amerikanske (til venstre) og de irakiske myndigheder og viser ifølge dem ældre billeder af IS-lederen, Abu Bakr al-Baghdadi.
Billederne her er fra henholdsvis de amerikanske (til venstre) og de irakiske myndigheder og viser ifølge dem ældre billeder af IS-lederen, Abu Bakr al-Baghdadi. Foto: HO / Scanpix Denmark

Dusør på mere end 150 millioner kroner

Mens andre har meldt Baghdadi død, så har amerikanerne hele tiden regnet med, at han var i live.

USA har udlovet en dusør på mere end 150 millioner kroner for Baghdadi, der sidst gav lyd fra sig i en lydoptagelse i november sidste år. Baghdadi har ikke vist sig offentligt siden juli 2014, hvor han officielt blev udnævnt som terrorbevægelsens kalif i al-Nuri-moskéen i Iraks næststørste by, Mosul.

Optagelsen kommer, mens Islamisk Stats territorier i Irak og Syrien fylder mindre og mindre på landkortet. For nylig blev millionbyen Mosul generobret fra Islamisk Stat, og kampene ved netop Mosul bliver også adresseret i lydfilen fra lederen.

Al-Nuri-moskéen, hvor Baghdadi sidst blev set i 2014, blev sprængt i luften i juni i år. Den irakiske hær siger, at det var Islamisk Stat selv, der ødelagde moskéen i Mosul.
Al-Nuri-moskéen, hvor Baghdadi sidst blev set i 2014, blev sprængt i luften i juni i år. Den irakiske hær siger, at det var Islamisk Stat selv, der ødelagde moskéen i Mosul. Foto: Suhaib Salem / Scanpix Denmark

Baghdadi lovpriser sine krigere for deres indsats mod de amerikansk støttede irakiske tropper, der overtog kontrollen med Mosul efter næsten ni måneders kampe.

"I Mosul holdt de tappert fast i landet, hvor Guds lov hersker, mod de vantro og kristne nationer ... og kæmpede til sidste mand i næsten et år," lyder det i optagelsen ifølge nyhedsbureauet AP.

Stemmen der altså måske er Baghdadis truer også med, at terrorgruppen vil kæmpe videre:

"Islams sønner vil med glæde fortsætte med at ofre deres blod og kroppe for deres skaber."

Livstegn har stor symbolsk betydning

For Islamisk Stats krigere rundt om i verden er livstegnet fra lederen vigtigt.

- Det har en stor symbolsk betydning, nu hvor de er presset. Så længe Baghdadi er i live har de mere at kæmpe for. Det er ham, de har svoret troskab til, siger Tore Hamming, der er terrorforsker og har en ph.d. i jihadisme, til TV 2.

Blandt IS’ støtter vil den jagtede leders evner til at holde sig i live blive opfattet som en sejr, lyder vurderingen.

- På forunderlig vis er det lykkedes Baghdadi at overleve. Det vil blive set som en sejr over de magtfulde nationer, der forsøger at slå ham ihjel. Hans støtter vil se det som en sejr for den lille mand i kampen mod den store fjende, siger Tore Hamming.

Områderne, som terrorgruppen har kontrol over, er på det seneste skrumpet i stor stil. Først blev de altså jaget ud af Mosul, og lige nu kæmper de for ikke at smidt ud af højborgen Raqqa i Syrien.